Συνέντευξη με τον P. Tiboris για τα 150 χρόνια του θεάτρου Απόλλων

Μια γιορτή που δεν έγινε

Μία συζήτηση γύρω από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του 2014, αλλά και σχετικά με τον εορτασμό των 150 χρόνων του θεάτρου Απόλλων, με τον Peter Tiboris, τον μαέστρο ο οποίος σύνδεσε το όνομα του με το Φεστιβάλ Αιγαίου, που φέτος κλείνει 10 χρόνια παρουσίας στη Σύρο.

Με την ολοκλήρωση του περσυνού Φεστιβάλ Αιγαίου, κατατέθηκε εκ μέρους σας μία πρόταση στον Δήμο σχετικά με τον εορτασμό των 150 χρόνων του θεάτρου Απόλλων. Αυτή η πρόταση αφορούσε σε μία παράσταση Rigoletto, όπως η πρώτη παράσταση που είχε ανέβει στο θέατρο το 1864. Επρόκειτο όμως για μία ακριβή πρόταση την οποία ο Δήμος δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να καλύψει. Τι γίνεται λοιπόν με τον εορτασμό των 150 χρόνων.

«Αυτή η μέρα, η 20 Απριλίου, δεν είναι σημαντική επειδή είναι μόνο η Ανάσταση αλλά είναι η ημέρα της επετείου των 150 χρόνων από την πρώτη παράσταση του Rigoletto. Δέκα χρόνια πριν όταν ήρθα στη Σύρο να ξεκινήσω το φεστιβάλ, κοίταξα αμέσως σε αυτή την επετειακή ημερομηνία καθώς την θεωρούσα πολύ σημαντική όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο. Τότε έκανα μία συγκεκριμένη λογική πρόταση για εκδήλωση την Κυριακή 20 Απριλίου. Το συμβούλιο για λόγους που δεν γνωρίζω είπε ότι δεν θα γίνει. Κρίμα γιατί είμαι ευαισθητοποιημένος με τις επετείους. Δεν είναι μόνο η δέκατη χρονιά του φεστιβάλ, το σημαντικό είναι ότι είναι η επέτειος των 150 χρόνων.

Η εορτή του θεάτρου για τα 150 χρόνια είναι πολύ πιο σημαντική από αυτήν των δύο εβδομάδων του φεστιβάλ του καλοκαιριού. Πρόκειται για ιστορικό γεγονός που καλύπτει όλη την Ελλάδα και διεθνώς».

Αυτό το γεγονός, από τη στιγμή που είναι τόσο σημαντικό, δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως η καλύτερη προβολή του νησιού και ίσως να ήταν για φέτος ο μεγάλος πόλος έλξης τουριστών;

«Κατά την προσωπική μου άποψη ο αριθμός των ανθρώπων που θα επισκεπτόταν την Σύρο, που θα είχε προβληθεί από τα διεθνή μέσα, ήταν μια ευκαιρία που χάθηκε και έτσι χάθηκε η ευκαιρία για να βγάλει το νησί εκατομμύρια ευρώ. Με την προβολή που θα γινόταν για το 10ο φεστιβάλ τον Ιούλιο θα ήταν η ευκαιρία για να γίνει η προβολή της Σύρου και εντός της Ελλάδας και εκτός».

Το φετινό φεστιβάλ του Ιουλίου θα είναι αφιερωμένο στην γιορτή των 150 χρόνων ή όπως γίνεται κάθε χρόνο;

«Αποκλειστικά αφιερωμένο στην επέτειο του θεάτρου με Rigoletto, με όλη τη μουσική του 1864-1865 και μουσική του Puccini στην πλατεία».

Από την πλευρά του Δήμου, αποφασίστηκε, αντί της δικής σας πρότασης, μία πιο οικονομική πρόταση και έγινε μία εκδήλωση με τοπικούς φορείς για τα 150 χρόνια και όπως ανακοινώθηκε θα υπάρχει και μία συνέχεια εκδηλώσεων με αυτό ως κεντρικό θέμα. Αυτό πόσο σας βρίσκει σύμφωνο; Θα μπορούσαν να γίνουν κάποια επιπλέον πράγματα πιο οικονομικά;

«Η δικιά μας ορχήστρα είναι υπέροχη. Αυτό το θέατρο έχει ένα διεθνές πρόσωπο. Έχει κατασκευαστεί κατά τα ιταλικά πρότυπα. Ερχόμαστε στη Σύρο και βάζουμε στο θέατρο ανθρώπους διεθνούς εμβέλειας όπως η Ολυμπία Δουκάκη, ο Θεοδωράκης και τραγουδιστές της Metropolitan Opera στα πλαίσια ενός διεθνούς φεστιβάλ. Το θέατρο που έχει μία μεγάλη γιορτή θα μπορούσε να είναι ένας καλός λόγος να βάλουμε το θέατρο και τη Σύρο στη διεθνή σκηνή. Δεν είναι πολύ αργά, γιατί είναι ακόμα Απρίλιος, γιατί το φεστιβάλ είναι τον Ιούλιο και αν υπάρχει δημόσια θέληση μπορείς να κάνεις μεγάλο θόρυβο. Είναι δυνατόν να έχουμε αυτή την ιδέα και να την παρουσιάσουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι βέβαια δύσκολο γιατί εγώ πίστευα ότι αυτή η προσπάθεια θα ξεκινούσε δύο χρόνια πριν ώστε να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ. Αλλά τώρα είμαστε εδώ και τι θα συμβεί την Κυριακή; Εγώ την Κυριακή θα είμαι εκεί. Θα πάω Κυριακή βράδυ. Έχω φίλους που θα έρθουν. Εγώ θέλω να πάω. Αν περάσει εκείνη η μέρα….»

Πέρυσι έγινε μεγάλη συζήτηση για το κόστος του φεστιβάλ. Ξέροντας ότι τα οικονομικά του Δήμου έχουν περιοριστεί πολύ. Στον απολογισμός σας πέρυσι, για το φετινό πρόγραμμα είχατε αυξημένο κόστος. Τι δυνατότητα είχε ο Δήμος να καλύψει αυτό το αυξημένο κόστος και που καταλήξατε τελικά;

«Το συνολικό ποσό που είχα προτείνει για το 2014 ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έλαβα τελικά. Λόγω κρίσης έπρεπε να το κόψω, να το μαζέψω και να πραγματοποιήσω με το ποσό που μου δίνανε το φεστιβάλ».

Αυτές οι περικοπές θα φανούν στο αποτέλεσμα του φεστιβάλ;

«Όχι. Το επίπεδο θα φαίνεται μεγαλύτερο αλλά θα είναι μικρότερο το κόστος».

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο και μετά, πολιτιστικά τι γίνεται μετά;

«Δεν είναι δική μου δουλειά. Εγώ έχω μόνο το φεστιβάλ. Δική μου δουλειά δεν είναι ούτε το πριν ούτε το μετά. Με αφορά καθαρά μόνο το κομμάτι του φεστιβάλ. Για μένα είναι τόσο μεγάλη η δουλειά για το φεστιβάλ που όταν στις 19 Ιουλίου σταματάει κι εγώ σταματάω».

Φέτος ολοκληρώνεται ένας κύκλος 10 χρόνων του φεστιβάλ. Μαζί ολοκληρώνεται και μία συγκεκριμένη δημοτική παρουσία. Έχουμε εκλογές και η δημοτική κατάσταση αλλάζει. Υπάρχει προοπτική συνεργασίας να πάμε και σε 11ο φεστιβάλ; Έχουν υπάρξει κάποιες συζητήσεις με τους πιθανούς διαχειριστές του Δήμου;

«Εγώ θα συνεχίσω να κάνω το φεστιβάλ και αυτό με κάνει χαρούμενο, για όσο νιώθω Βέβαια πολύ σημαντικό είναι και το κίνητρο και το κίνητρο μου για να έρθω στη Σύρο από το 2005 ακόμα ήταν το θέατρο. Έχω μία υπέροχη συνεργασία με πολλούς ανθρώπους, από τον Δεκαβάλλα μέχρι το Συμβούλιο. Με εκπλήσσει ότι ένα μικρό νησί έχει τόσο μεγάλο θέατρο και όταν ήρθα στη Σύρο μετά τη Μύκονο και είδα μέσα το θέατρο μπόρεσα αμέσως αν δω τις δυνατότητες που έχει, οι οποίες προκύπτουν από την ιστορία του. Το Συμβούλιο και οι άνθρωποι είχαν ανάγκη κάποιος να τους ωθήσει ώστε να πραγματοποιηθεί η ιδέα του εορτασμού, αλλά αυτό δεν είναι δική μου ευθύνη ώστε να τους πιέσω».

Ετικέτες: