Εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου της Ελπίδας Πρίντεζη - Καμπέλη

“Ένα έργο κληρονομιά για τις επόμενες γενιές”

  • Τρίτη, 24 Ιουνίου, 2014 - 06:10

Το αξιόλογο βιβλίο της εκπαιδευτικού και συμβούλου προσχολικής αγωγής, Ελπίδας Πρίντεζη Καμπέλη, με τίτλο “Η ιστορία της εκπαίδευσης στη Σύρο τον 17ο – 19ο αιώνα”, παρουσιάστηκε την Κυριακή στο κτίριο της έπαυλης “Τσιροπινά” στην Ποσειδωνία, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου παρουσία του προέδρου Ισίδωρου Σαλάχα και εκπροσώπου της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν φίλοι και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και λάτρεις των καλών βιβλίων που τίμησαν την ίδια για την δουλειά της.

Επίπονη πνευματική δουλειά

Το βιβλίο της κ. Καμπέλη υπήρξε αποτέλεσμα μίας μακρόχρονης, δύσκολης κι επίπονης έρευνας που ξεκίνησε από την ίδια με αφορμή την έλλειψη μίας ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης σε βάθος επιστημονικής έρευνας για την ιστορία της εκπαίδευσης στη Σύρο την περίοδο της Τουρκοκρατίας και συγκεκριμένα από τον 17ο αιώνα έως τον 19ο. Άλλος ένας στόχος της ήταν η έρευνα και η συλλογή πληροφοριών για τα σχολεία των Καθολικών Μοναχικών ταγμάτων, Καπουτσίνων, Ιησουιτών και Ουρσουλινών που λειτούργησαν στα χρόνια της τουρκοκρατίας στο νησί.

Όπως δήλωσε η ίδια στην “Κοινή Γνώμη” η αξία και η πρωτοτυπία αυτού του βιβλίου, που αποτελεί μέρος της διατριβής της είναι ότι ανατρέχει σε αρχαϊκές πηγές προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα και δεν αντιγράφει πηγές ήδη δημοσιευμένες. Άλλωστε στο βιβλίο αναλύονται όλα τα χειρόγραφα από τις εν λόγω πηγές που υπάρχουν τόσο στη Σύρο όσο και σε άλλες βιβλιοθήκες της χώρας και σε αρχεία Μονών. “Ομολογουμένως πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση να διαβάζει ο ερευνητής χειρόγραφα και στη συνέχεια να τα μεταφράζει, ειδικά όταν είναι σε άλλη γλώσσα” τόνισε η κ. Καμπέλη.

Ι. Σαλάχας: Πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο έργο

Για ένα σπουδαίο έργο που αποτελεί πλέον κληρονομιά για τη Σύρο καθώς αναφέρεται στην εκπαίδευση των παιδιών την εποχή της Τουρκοκρατίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου, Ισίδωρος Σαλάχας. Η επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη του βιβλίου της κ. Καμπέλη αποτελεί πλέον μέρος της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του νησιού και του γενικότερου κοινωνικού συνόλου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Σαλάχας στο κομμάτι της εκπαίδευσης από τους ιερομονάχους και μοναχούς των τριών μοναχικών κοινοτήτων της Σύρου που δίδαξαν στα παιδιά του νησιού γραμματική, αριθμητική, ρητορική και θεολογία.

Καθώς δεν υπήρχε μέχρι πρότινος τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη μελέτη αλλά ούτε και βιβλιογραφία για την εκπαίδευση στη Σύρο, το βιβλίο αυτό αποτελεί μια πλούσια κληρονομιά για το νησί. Τέλος, με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια αναφέρθηκε ο κ. Σαλάχας στο πρόσωπο της κ. Καμπέλη, χαρακτηρίζοντάς την μία “σπουδαία” γυναίκα και συγγραφέα που με “το κουράγιο, την αποφασιστικότητα, την επιμονή και τη θέλησή της, δημιούργησε ένα αξιοθαύμαστο έργο, κληρονομιά για την πατρίδα της, τη Σύρο”.

Ετικέτες: