Συνάντηση επιτροπής και εθελοντών για την πολιτιστική πρωτεύουσα

Καθοδηγητική ομιλία από την υπεύθυνη προγράμματος

Χθες συναντήθηκε σε ανοιχτή συνομιλία η επιτροπή προώθησης της Σύρου στο πρόγραμμα διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσα όπως και οι εθελοντές-συμμετέχοντες παρουσία της εκπροσώπου της γερμανικής εταιρείας Acultos, κ. Νάντια.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από πρόταση της Μελίνας Μερκούρη το 1985 θέτοντας την Αθήνα ως πρώτη πολιτισμική πρωτεύουσα. Φέτος καλείται το νησί της Σύρου σε συνεργασία με τα άλλα κυκλαδίτικα νησιά να επιστρέψει τον τίτλο αυτόν στην χώρα.

Σύμφωνα με δηλώσεις της υπεύθυνης του προγράμματος, οι σύμβουλοι της εταιρείας που θα στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή του Δήμου, δεν θα είναι φορείς ιδεών, αντίθετα όμως θα παρέχουν κατευθυντήριες γραμμές στις προτάσεις και ενέργειες που θα γίνονται στα πλαίσια της πολιτισμικής οργάνωσης του τόπου. Στόχος και ταυτόχρονα μέσο επίτευξης του διαγωνισμού αποτελεί η συνεργασία με τα γειτονικά νησιά, η μετατροπή της αδυναμίας του τόπου και των προβλημάτων σε πλεονέκτημα και το ομαδικό πνεύμα που θα αναδείξουν οι ντόπιοι μέσα από την συμμετοχή τους στις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής με την καθοδήγηση των αντιπροσώπων της εταιρείας.

Ακόμα και αν η Πρωτεύουσα των Κυκλάδων παρουσιάζει μικρότερη οικονομική δυναμικότητα σε σχέση με τις άλλες ελληνικές πόλεις που συμμετέχουν, υπερτερεί σε ιστορία και πολιτισμό δημιουργώντας κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα αισιόδοξο αποτέλεσμα. Όπως διαβεβαίωσε η υπεύθυνη, στην περίπτωση που η ίδια εταιρεία εκπροσωπεί δυο διαφορετικές ταυτόχρονες συμμετοχές, όπως είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν , οι σύμβουλοι διατηρούν τον όρκο σιωπής τους ως προς τις ιδέες των περιοχών που αντιπροσωπεύουν. Επίσης τονίζει , την σπουδαιότητα της συγχώνευσης των διαφορετικών στοιχείων των νησιών που καλούνται να συνεργαστούν έπειτα από συνεννόηση των δημάρχων, όπως και την αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα από τα πολιτισμικά δρώμενα.

Στο πλαίσιο της ομιλίας παραχωρήθηκαν οδηγίες για τον τρόπο και την περίοδο συμμετοχής ενώ παράλληλα έμφαση δόθηκε στην σημαντική σημασία της ανάδειξης μια πρωτότυπης ιδέας με συμμετοχή όλων. Στην συνάντηση, επίσης, παρευρέθη και ο νέος δήμαρχος της Σύρου, κ. Μαραγκός , ο οποίος δήλωσε αισιόδοξα πως ακόμα και αν η Σύρος δεν κατακτήσει τον συγκεκριμένο τίτλο, τα βήματα προς την ανάδειξη του μεγαλείου της και η απήχηση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελούν εξίσου σημαντική επίτευξη για τον τόπο.