Αυτή τη χρονιά κρίνεται το αν ο τόπος μας θα προβιβαστεί ή αν θα μείνει στην ίδια τάξη

Φάκελος υποψηφιότητας

Tου Χάρη Βεκρή, ΜΒΑ, MSc in Cultural Management
  • Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2014 - 06:10

Και μπήκε ο Σεπτέμβρης… σε μια πλατεία ξέχειλη από παιδικές φωνές, ποδήλατα και μ’ ένα αεράκι να μας θυμίζει πως είμαστε φουνταρισμένοι στο Αιγαίο. Το καλοκαίρι πέρασε κι αυτό. Προβιβαστήκαμε μια τάξη και ξεκινάμε: με μια νέα Δημοτική Αρχή (θέλω πολλές σελίδες για τον δικό μου απολογισμό της 30τους θητείας της προηγούμενης), με το γιό μου να κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες και να πηγαίνει στην τρίτη, με το Φεστιβάλ Λουκουμιού να είναι πλέον γνωστό σε όλη τη χώρα, με την υποψηφιότητα της Σύρου και των Κυκλάδων για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 να μπαίνει στην πιο κρίσιμη, αλλά και ουσιαστική της φάση.

Ουσιαστική, γιατί τώρα αρχίζουν τα ωραία! Γιατί με έναν Δήμαρχο που και πιστεύει και έχει όλη τη διάθεση να δουλέψουμε μαζί για τον μεγάλο μας στόχο, ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε τη στρατηγική ανάπτυξης του τόπου μας για την επόμενη 7ετία. Τότε ο γιός μου θα πηγαίνει πρώτη λυκείου! Γιατί εμείς, που - και με δική μας ευθύνη - φέραμε τον τόπο μας σε αυτή την κατάσταση, οφείλουμε να επανορθώσουμε. Με κεντρικό άξονα τον πολιτισμό μπορούμε να χτίσουμε ένα πολύ καλύτερο περιβάλλον για να ζήσουν, να μην ξενιτευτούν, να βρουν δουλειές, να επιστρέψουν τα παιδιά και οι φίλοι μας στον τόπο τους.

Κρίσιμη, γιατί τα ψέματα τελείωσαν. Με φωτοβολίδες δεν κερδίζεται η μάχη. Χάρη στο ψηφιδωτό των πέντε χιλιάδων λουκουμιών το νησί μας έτυχε μιας μοναδικής στα χρονικά του δημοσιότητας! Εμφανιστήκαμε σε 4 τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, μιλήσαμε σε 6 ραδιοφωνικούς σταθμούς και υπήρξαν άπειρα δημοσιεύματα για τη Σύρο, το λουκούμι της και την υποψηφιότητά μας, μέχρι και στην ιστοσελίδα του EURONEWS! Φυσικά και είναι ευπρόσδεκτα όλα αυτά, τα οποία μπορεί και να συνέβαλαν ακόμα στην αύξηση του τουρισμού του νησιού μας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, αλλά σίγουρα δεν φτάνουν. Κι εμείς είμαστε οι πρώτοι που το λέμε.

Σε 13 μήνες πρέπει να καταθέσουμε ένα 80σέλιδο φάκελο υποψηφιότητας, ικανό να μας δώσει – κατ’ αρχήν – το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Σε αυτόν το φάκελο θα πρέπει να έχουμε καταγράψει το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας, τις προτάσεις αξιοποίησής του, τους τρόπους συμμετοχής του τοπικού πληθυσμού, το πόσα χρήματα θα χρειαστούν και το που θα τα βρούμε, το πώς θα επικοινωνούν τα νησιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης του 2021 και το πως θα μπορεί ο ευρωπαίος που θα μας επισκεφτεί να μετακινηθεί άνετα και σύντομα…

Φυσικά και δεν έχουμε ακόμα τις απαντήσεις σε χρόνια προβλήματα της περιοχής μας, αλλά πρέπει να τις βρούμε μέσα στους επόμενους δεκατρείς μήνες. Δηλαδή μέχρι τα παιδιά μας να προβιβαστούν μόλις μια ακόμη τάξη! Γι αυτό μιλάμε για ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Μια περίοδο όμως που ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να εκμεταλλευτούμε για ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ την πορεία αυτού του πανέμορφου τόπου που ζούμε. Και όχι μόνο για να καταφέρουμε να κερδίσουμε έναν τόσο σημαντικό πανευρωπαϊκό τίτλο, αλλά για να αποδείξουμε πως είμαστε πράγματι συνεχιστές του πολιτισμού που γεννήθηκε και συνεχίζει να φυτρώνει στα θαλασσοδαρμένα μας βράχια.

Γίναμε αποδέκτες ιδιαίτερα θετικών σχολίων, αλλά και αυστηρής κριτικής για το σύνθημα «Δεν καλλιεργούμε τον πολιτισμό, είναι στη φύση μας πέντε χιλιάδες χρόνια τώρα». Το θέλαμε να προκαλέσουμε. Γιατί δεν δεχόμαστε να χαρίσουμε σε κανένα άκρο την αποκλειστικότητα ούτε της ιστορίας μας για την οποία είμαστε υπερήφανοι, αλλά ούτε και της εξίσου σημαντικής σύγχρονης πολιτιστικής μας δημιουργίας. Γιατί ομολογούμε πως συνεχίζουμε δημιουργώντας και παράγοντας πολιτισμό εξαιτίας αυτού του τόπου που μας εμπνέει.

Ο γιος μου κοιμάται και ονειρεύεται την αυριανή μέρα που θα ξανακάνει ποδήλατο στο πλακόστρωτο της γειτονιάς με τα φιλαράκια του για τις λίγες ακόμα μέρες που του απομένουν μέχρι ν’ ανοίξουν τα σχολεία. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2021, η Σύρος και οι Κυκλάδες του «red carpet» που τους αξίζει είναι δική μας υπόθεση και τους το χρωστάμε…