Έξι χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα στη σκηνή του Θεάτρου “Απόλλων”

Παράδοσης αντάμωμα

Άρωμα παράδοσης και εθνικής υπερηφάνειας “πλημμύρισε” χθες το πρωί το Θέατρο “Απόλλων”, όπου τα χορευτικά συγκροτήματα τεσσάρων Πολιτιστικών Συλλόγων και τριών Λυκείων Ελληνίδων από διάφορες περιοχές της χώρας αντάμωσαν και παρουσίασαν ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, φορώντας τις παραδοσιακές στολές τους.

Το χορό έσυραν ο Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λάρισας και Περιχώρων “Η Αγία Παρασκευή”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Εν Τρικερίω”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαδικού Δράμας “Αγ. Ευγένιος ο Τραπεζούντιος”, ο Σύλλογος Γυναικών “Απάμεια” - Νέων Μουδανιών, το Λύκειο Ελληνίδων Καρδάμαινας και το Λύκειο Ελληνίδων Λαμίας.

Η εκδήλωση με παρουσιαστή τον ηθοποιό Γιώργο Μιχαλάκη, ολοκληρώθηκε με την εμφάνιση του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, το οποίο το 2015 θα γιορτάσει τα 100 χρόνια παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού.

Αναζωπύρωση ηθών και εθίμων

Πρώτος στη σκηνή εμφανίστηκε ο Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λάρισας, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε το 1905 σαν “Αδελφότητα των εν Λαρίση και περιχώροις Σαμαριναίων”. Σκοπός του συλλόγου είναι η διατήρηση της παράδοσης, των ηθών και εθίμων, η διάσωση και διδασκαλία των παραδοσιακών τραγουδιών και χορών της Σαμαρίνας, καθώς και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των συμπατριωτών. Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου σήμερα έχει πάω από 120 χορευτές όλων των ηλικιών και έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ του εξωτερικού, αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις.

Ο Σύλλογος “Εν Τρικεριώ” αποτελεί συνάθροιση καταγόμενων πολιτών από το Τρίκερι Μαγνησίας, διαμένοντες στο Βόλο και έτος ιδρυσής του είναι το 2011. Σκοπός του Συλλόγου είναι η προβολή της ιδιαίτερης πατρίδας των μελών, μέσω της παράδοσης, του πολιτισμού και της κοινωνικής προσφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος αναλαμβάνει δράσεις μέρος των οποίων είναι και η συγκρότηση χορευτικής ομάδας, που μεταξύ άλλων, στοχεύει στην προβολή της γυναικείας παραδοσιακής τρικεριώτικης φορεσιάς, η οποία αποτελεί μοναδικό είδος.

Ο Αρκαδικός είναι ένας ιστορικός συνοικισμός του Δήμου Δράμας, καθώς εκεί εγκαταστάθηκε με τα στρατεύματα του ο Αντισυνταγματάρχης Νικόλαος Μιχαλόπουλος “Αρκαδικός” Απελευθερωτής της Δράμας το 1913. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαδικού ιδρύθηκε το 2007, από μια παρέα νέων ανθρώπων προκειμένου να δημιουργηθεί σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των κατοίκων και να διατηρηθεί η παράδοση και ο πολιτισμός.

Ο Σύλλογος “Απάμεια” ιδρύθηκε το 2012 στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής με σκοπό να ασχοληθεί με καλλιτεχνικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως και με κάθε μορφή τέχνης. Το χορευτικό τμήμα του έχει συμμετάσχει στο ρεκόρ Guiness για το μεγαλύτερο συρτάκι στο κόσμο, σε πολλά φεστιβάλ και επίσημες εκδηλώσεις.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Καρδάμαινας ιδρύθηκε το 1991 και λειτουργούσε ως περιφερειακό τμήμα χορού της ΚΩ έως το 2001. Έκτοτε λειτουργεί ως αυτόνομο παράρτημα με τους κανόνες που διέπονται από το Κεντρικό Λύκειο. Στόχοι του είναι η εκμάθηση τοπικών και παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα, η διάσωση και διάδοση της παράδοσης και η αναζωπύρωση ηθών και εθίμων.

Το Λύκειο Ελληνίδων Λαμίας συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια λειτουργίας του. Από τότε μέχρι και σήμερα έχει επιδοθεί με ζήλο και αυταπάρνηση των μελών του στην επίτευξη των σκοπών του. Με κόπους και θυσίες κατάφερε να οργανώσει το τμήμα της ιματιοθήκης που σήμερα διαθέτει μια σημαντική συλλογή από παραδοσιακές φορεσιές από όλα τα διαμερίσματα της χώρας.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση άνοιξε με την παράδοση αναμνηστικών δώρων στους Συλλόγους από τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Γιάννη Κεράνη, τον νέο Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θάνο Φώσκολο και την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, Χριστίνα Λιγοψυχάκη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε ο κ. Κεράνης, στην “ψυχή” αυτής της πρωτοβουλίας, Χρήστο Πρασσάκη.