Τριήμερο φεστιβάλ γαστρονομίας στη Σίφνο

Ταξίδια γεύσης

Για 8η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στη Σίφνο το γαστρονομικό φεστιβάλ “Ν. Τσελεμεντές”, όπου συναντώνται οι γεύσεις και οι παραδόσεις των Κυκλάδων, παρουσιάζοντας την άλλη εικόνα του πολιτισμού των νησιών.

Ένα τριήμερο πρόγραμμα παρουσίασης των τοπικών προϊόντων των νησιών, που αποτελούν την βάση των συνταγών και των εδεσμάτων, με τις ιδιαιτερότητες και την διαφορετικότητα των στοιχείων που χαρακτηρίζουν την γαστρονομική εικόνα του κάθε νησιού.

Μία φιλότιμη προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια στη Σίφνο, η οποία χρόνο με τον χρόνο εξελίσσεται, με δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης και προοπτική να παραμείνει και να ενισχυθεί στην πορεία.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, με την ακούραστη Μαρία Ναδάλλη να αποτελεί την ψυχή της όλης προσπάθειας, αλλά και την αρωγή του Δήμου, που υποστηρίζει και προωθεί το όλο εγχείρημα.

Στόχευση είναι να λειτουργήσει ως μία νέα θεματική τουριστική πρόταση, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ενώ η διεξαγωγή του φεστιβάλ στις αρχές Σεπτεμβρίου αποτελεί μία θετική πρόταση για την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, πέραν της καλοκαιρινής αιχμής.

Κοινή προσπάθεια

Με τις καλύτερες των διαθέσεων και με ένα αίσθημα τοπικής υπερηφάνειας, συγκεντρώθηκαν στη Σίφνο οι αποστολές από όλα τα νησιά των Κυκλάδων, αψηφώντας τα πολύωρα και εξαντλητικά ταξίδια, προκειμένου οι εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων να συμμετάσχουν σε αυτή τη γαστρονομική γιορτή, εκπροσωπώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νησί τους.

Για να δώσουν το παρόν και να κάνουν αισθητή την παρουσία των νησιών, τα συμμετέχοντα μέλη των αποστολών αψήφισαν ταλαιπωρία και έξοδα, καθώς πολλά από αυτά καλύφθηκαν από ίδιους πόρους, αν και εκ μέρους του Δήμου Σίφνου παρέχεται το ατομικό τους εισιτήριο και η διαμονή τους.

Με φιλότιμες προσπάθειες και από την πλευρά των διοργανωτών, αλλά και από την πλευρά των συμμετεχόντων, επιχειρείται κάθε χρόνο η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομικής κουλτούρας των Κυκλάδων, ενώ αυτή η τριήμερη συνάντηση αποτελεί παράλληλα και μία καλή ευκαιρία επαφών, ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και προβληματισμών των νησιωτών που τους χωρίζουν ναυτικά μίλια αλλά καλούνται να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό πολλές και συχνές ήταν οι συζητήσεις, ο προβληματισμός και η αγανάκτηση που εκφράστηκε εκ μέρους των συμμετεχόντων για την κάκιστη ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών, δυσχεραίνοντας την ευκολότερη και αμεσότερη επαφή των νησιωτών.

Η συμμετοχή της Σύρου

Την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, εκπροσώπησαν οι δύο πολιτιστικοί σύλλογοι “Παναχράντου Βάρης” και “Ποσειδών” της Ποσειδωνίας, με εξαμελή αποστολή, που επί σειρά ετών εκπροσωπούν επάξια το νησί στο συγκεκριμένο φεστιβάλ.

Την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, εκ μέρους του πολιτιστικού της Βάρης παρουσιάστηκε η συνταγή παρασκευής κουραμπιέδων με την ιδιαιτερότητα αντικατάστασης του βούτυρου από γλίνα, ενώ την τρίτη ημέρα του φεστιβάλ ο σύλλογος της Ποσειδωνίας παρουσίασε την παρασκευή μαϊντανοσαλάτας και καπαροσαλάτας, σε ένα υπαίθριο μαγείρεμα στο μικρό λιμανάκι στο Βαθύ της Σίφνου.

Και οι εκπρόσωποι της Σύρου, αναφέρθηκαν με τα θετικότερα λόγια στην ετήσια γιορτή γεύσεων που διοργανώνεται στη Σίφνο, θεωρώντας πως η συμμετοχή των νησιών σε ανάλογες εκδηλώσεις αποτελεί ένα ακόμα βήμα τουριστικής προώθησης του κάθε τόπου, εξέφρασαν όμως και το παράπονο αλλά και τη δυσαρέσκεια τους για την απουσία στήριξης εκ μέρους της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Όχι μόνο δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση εκ μέρους της για την πρόσκληση του Δήμου Σίφνου, παρά μόνο μία εβδομάδα πριν, περιορίζοντας τους έτσι τον χρόνο προετοιμασίας τους, αλλά δεν προσέφεραν ούτε καν το στοιχειώδες προωθητικό υλικό του νησιού τους, παρά τις συνεχείς αναφορές τους στην ανάγκη τουριστικής ανάδειξης και ανάλογης προοπτικής για τον τόπο.

Όμως παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και την έλλειψη υποστήριξης δηλώνουν έτοιμοι για την συμμετοχή τους και την επόμενη χρονιά στην διοργάνωση, σε μία εκ νέου αξιοπρεπή παρουσίαση του νησιού.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Πέραν της παρουσίασης των συνταγών στον χώρο των περιπτέρων, που είχαν στηθεί στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα, το φεστιβάλ πλαισίωναν και τοπικοί οργανοπαίχτες καθώς καθώς και χορευτικοί σύλλογοι που συνόδευσαν τις αποστολές, δίνοντας έντονα το νησιωτικό χρώμα μέσα από τους παραδοσιακούς ήχους και τα χορευτικά που κρατούσαν αμείωτο το κέφι έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε και το έθιμο του παραδοσιακού γάμου, όπου η νυφιάτικη πομπή ξεκίνησε από τα Εξάμπελα, όπου βρίσκεται και το σπίτι του Ν. Τσελεμεντέ και διασχίζοντας την πρωτεύουσα του νησιού την Απολλωνία, έφτασε έως τον κεντρικό εκθεσιακό χώρο στον Αρτεμώνα, όπου και κορυφώθηκε το δρώμενο.

Πέραν του παραδοσιακού χρώματος, διοργανώθηκε και ημερίδα σχετικά με την προώθηση του ελληνικού πρωινού, με το Επιμελητήριο Κυκλάδων να προωθεί την συγκεκριμένη ενέργεια στα πλαίσια του προγράμματος Aegean Cuisine.

Η συμμετοχή στην εν λόγω ημερίδα υπήρξε χαμηλότερη του αναμενόμενου, καθώς οι άμεσα ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες του χώρου δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, γεγονός όμως που δεν υποβιβάζει ούτε την αξία του θέματος, πόσο μάλλον την προσπάθεια των διοργανωτών.