“Medusa” από το Χοροθέατρο Ακροποδητί και την Ορχήστρα Κυκλάδων

Η κίνηση συναντά τη μουσική

Ο μύθος της Μέδουσας, της καταραμένης γοργόνας με το θανάσιμο βλέμμα, που απασχόλησε με τη σημειολογία και το συμβολισμό του τη μοντέρνα τέχνη, ζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου Απόλλων μέσα από τη σκοτεινή, ατμοσφαιρική και υποβλητική συμπαραγωγή του Χοροθεάτρου Ακροποδητί και της Ορχήστρας Κυκλάδων.

Ένα χρόνο μετά το εξαιρετικό “Sebastian”, η σκηνοθέτης και χορογράφος Αγγελική Σιγούρου συμπράττει με τον συνθέτη και μαέστρο Νίκο Κυπουργό σε μία παράσταση όπου η μουσική συνδιαλέγεται ζωντανά με τους χορευτές, δημιουργώντας έτσι την ατμόσφαιρα μέσα από την οποία γεννάται και παρουσιάζεται η φοβερή μορφή της Μέδουσας και ό,τι αυτή συμβολίζει.

Ο μύθος ζωντανεύει

Σύμφωνα με το μύθο, η Μέδουσα είναι ένα πρόσωπο δραματικό, και ταυτόχρονα φαιδρό. Γοργόνα που γητεύει και τέρας που τρομοκρατεί, νανούρισμα και εφιάλτης, σιωπή και κραυγή. Τιμωρείται και τιμωρεί, περνώντας από μια θέση υποταγής και αποβολής, σε μια θέση εξουσίας και άγριας δύναμης.

Πέρα από την ατέρμονη διαμάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, η διασκευή της κ. Σιγούρου εστιάζει επίσης στην απομόνωση από το θυμό, στις αντιφατικές ιδιότητες της ομορφιάς και της ασχήμιας, της απειλής και της προστασίας, του θανάτου και της ζωής, στην αντανάκλαση και το είδωλο, στο θυμό και την επιθυμία, στην απολίθωση ως ένας τρόπο μετάβασης από τη μία διάσταση στην άλλη, αλλά και στη συνάντηση της κίνησης με τη μουσική.

Νανούρισμα και εφιάλτης

Σημειώνεται ότι ο μύθος της Μέδουσας συνδέεται άμεσα με τη μουσική, και μάλιστα με την ίδια τη γέννησή της. Σύμφωνα με το μύθο, η Αθηνά εφηύρε τον αυλό για να μιμηθεί τις κραυγές και τον γόο των Γοργόνων μετά τον αποκεφαλισμό της Μέδουσας. Έγινε έτσι ο αυλός το όργανο της έκστασης και του φόβου, αλλά και το μέσο για να δωριθεί η τέχνη της μουσικής στους θνητούς. Οι ήχοι που παράγονται τόσο από τα όργανα της ορχήστρας όσο και και από τις φωνές και τα σώματα μουσικών και χορευτών συνθέτουν ένα ενιαίο μουσικό σύνολο που παραπέμπει στον παράξενο και πολύμορφο κόσμο της Μέδουσας.

Στην παράσταση χορεύουν/ερμηνεύουν οι: Ιωάννα Αντώναρου, Φίλιππος Ευαγγέλου, Μαίρη Μαυρή, Θαλασσινή Νομικού, Ελένη Παγκαλιά, Μάντη Παπανδρέου, Πωλίνα Πετροπουλέα, Φοίβος Πετρόπουλος, Βιβή Σκλιά, Γιάννης Σταυρόπουλος, Κωστής Τάσου, Αντιγόνη Χούνδρη, Αριάδνη Ψυχογιοπούλου.

Παίζον οι μουσικοί: Νίκος Απέργης, Βαγγέλης Αραγιάννης, Βούλα Γλύκα, Ιωάννα Κατσάρα, Σοφοκλής Κοσκινάς, Στέφανος Λαρεντζάκης, Αποστόλης Μάρης, Μάκης Πρίντεζης, Νίκος Ρούσσος, Σοφία Σερέφογλου, Σπύρος Σκοτίδας, Νικολέτα Σταματούκου, Φώτης Τσαντήλας, Λένα Χατζηγρηγορίου.

Συμμετέχουν επίσης οι: Εριφίλη Γιαννακοπούλου (μεσόφωνος) και Αλέξανδρος Σταυρακάκης (βαθύφωνος).

Οι παραστάσεις ολοκληρώνονται απόψε στις 21:00, στο Θέατρο Απόλλων.