Η υποψηφιότητα “Σύρος – Κυκλάδες 2021” στην ενημερωτική ημερίδα του Υπουργείου Πολιτισμού

Οι βάσεις για το μεγάλο τόλμημα

Η υποψηφιότητα της Σύρου για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 εκπροσωπήθηκε στην ενημερωτική ημερίδα της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 - Ενημέρωση και οδηγίες προς τις υποψήφιες πόλεις”.

Το “παρών” έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Θάνος Φώσκολος, η Ελπίδα Γαδ και ο Βασίλης Καραμητσάνης, μέλη της ομάδας εργασίας της υποψηφιότητας “Σύρος - Κυκλάδες 2021” και ο Βασίλης Αναστασίου.

Καλές πρακτικές και παροχή οδηγιών

Σκοπός της ημερίδας ήταν η παροχή πληροφοριών για τον θεσμό, τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, η παρουσίαση καλών πρακτικών καθώς και η παροχή οδηγιών, με σκοπό την αρτιότερη συμπλήρωση των σχετικών εντύπων.

Τις εργασίες χαιρέτισαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης και ο Σπύρος Μερκούρης, Διευθυντής και Συντονιστής της πρώτης “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Αθήνα 1985” και Επίτιμος Πρόεδρος του Δικτύου των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης.

Ο κ. Ξυδάκης σχολίασε θετικά το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει μέχρι σήμερα πολλές πόλεις της χώρας για να λάβουν το χρίσμα του υποψηφίου, μεταξύ αυτών τα Γιάννενα, η Καλαμάτα, η Τρίπολη, η Ρόδος, η Ελευσίνα και φυσικά η Σύρος.

Λήξη υποβολής υποψηφιοτήτων στις 23 Οκτωβρίου 2015

Σημειώνεται ότι, η προθεσμία υποβολής όλων των υποψηφιοτήτων της πρώτης φάσης λήγει στις 23 Οκτωβρίου 2015, ενώ η προεπιλογή των τριών πόλεων θα ανακοινωθεί στα τέλη Ιανουαρίου 2016. Η Επιτροπή θα απαρτίζεται, ως επί τω πλείστον, από μέλη ευρωπαϊκών θεσμών και μόνο δύο συμμετέχοντες θα είναι Έλληνες, προερχόμενοι από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι τρεις προεπιλεγείσες πόλεις θα κληθούν να βελτιώσουν τις προτάσεις τους και σε ορίζοντα χρόνο εντός του 2016, θα αναδειχθεί η υποψήφια πόλη, η οποία θα μπορέσει να διεκδικήσει και το χρηματικό βραβείο “Μελίνα Μερκούρη”, ύψους 1, 5 εκ. ευρώ, εφόσον πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Η Επιτροπή θα ξεκινήσει να παρακολουθεί την υποψήφια πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελλάδας από το 2018. Όπως υπογραμμίστηκε, “σημασία δεν έχει να παρουσιάσουμε μία όμορφη πόλη ή ένα όμορφο περιβάλλον αλλά κάτι, που θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την πόλη”. Κατέστη επίσης σαφές ότι η Επιτροπή δεν αναζητά μία πόλη που διαθέτει τέλειες πολιτιστικές υποδομές, αλλά προτάσεις που στοχεύουν με ένα βιώσιμο και οικονομικά συμφέροντα τρόπο στο σχεδιασμό της πόλης μέσα από τον πολιτισμό. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείονται κάποιες δράσεις υγείας ή αθλητισμού, αρκεί αυτές να συνδέονται με τον πολιτισμό, να έχουν αναπτυξιακό περιεχόμενο και κυρίως να απευθύνονται στο ευρωπαϊκό κοινό.

Πολιτισμός, βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Τη σημασία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την προσέγγιση των ευρωπαϊκών λαών και την κατανόηση των διαφορετικών ταυτοτήτων, επεσήμανε με τη σειρά του ο κ. Μερκούρης, προσθέτοντας ότι ο πολιτισμός είναι το βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Τονίστηκε δε, ότι η κεντρική σύλληψη της υποψηφιότητας θα πρέπει να απευθύνεται στο ευρωπαϊκό κοινό και όχι αποκλειστικά στο ελληνικό.

Την προκήρυξη σχετικά με την υποβολή αιτήσεων για την “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021” παρουσίασαν ο Γιώργος Καλαμαντής, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ και η Ειρήνη Κομνηνού, Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Μοχλός ανάπτυξης για την επιλεχθείσα πόλη

Στην περίπτωση της Φιλιππούπολης (Πλόβντιβ) της Βουλγαρίας αναφέρθηκε η κ. Radostina Georgieva, υπεύθυνη του “Πλόβντιβ – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2019”. Κατά την παρουσίασή της, η κ. Georgieva εξήγησε ότι η Φιλιππούπολη, μια πόλη άγνωστη στο ευρύ κοινό, κατάφερε παρά τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, τον μεγάλο αριθμό συνοικισμών ρομά στις παρυφές της και τις πάσχουσες υποδομές της, να πείσει ότι το προτεινόμενο κόνσεπτ έχει αναπτυξιακό περιεχόμενο που θα αλλάξει τη λειτουργία της. Επομένως, υπογραμμίστηκε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν μέχρι το 2021, αλλά στις δυνατότητες που θα έχει η επιλεχθείσα πόλη από το 2022.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με οδηγίες προς τις ενδιαφερόμενες πόλεις σχετικά με την υποβολή υποψηφιότητας για την “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021” από τον κ. Sylvain Pasqua, της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε.