“Scale made/«τώρα»” στο Κέντρο Χορού ακροποδητί

  • Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου, 2015 - 04:35

Το Κέντρο Χορού σύγχρονης έκφρασης και δημιουργίας ακροποδητί παρουσιάζει την Πέμπτη 5 Μαρίου στις 22:30 τη νέα δουλειά του χορογράφου/χορευτή Γιάννη Αντωνίου και της σκηνοθέτιδος Τζένης Αρσένη, με τίτλο “Scale made/«τώρα»”.

Ένας ήρωας πάνω στη σκηνή…μια διαδικασία σκέψης και συνείδησης, ένα παιχνίδι λόγου και κίνησης πάνω στο άμεσο «τώρα».

Η Τζένη Αρσένη και ο Γιάννης Αντωνίου συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο το 2007 και πολύ σύντομα αναγνώρισαν κοινούς κώδικες ως προς την καλλιτεχνική δημιουργία και τη διδασκαλία. Και οι δύο έχουν διεθνή εμπειρία και συνεργασίες με ιδιαίτερα σημαντικούς καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Mέσα από το νέο τους έργο “Scale made/«τώρα»” ενώνουν τις εμπειρίες τους με διάθεση να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν καιι να ανακαλύψουν τη καλλιτεχνηκή και προσωπική “φωνή” ενός ήρωα μέσα από εναλλακτικες επεξεργασίες των στοιχείων Κίνησης ­ Λόγου ­ Έκφρασης ­ Μουσικής.

Βιογραφικά

Η Τζένη Αρσένη σπούδασε Θεατρολογία, Σκηνοθεσία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Όπερα στη Βοστόνη, Κινηματογράφο στη Νέα Υόρκη και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην Αισθητική Φιλοσοφία, την Όπερα και την Αρχαία Τραγωδία. Είναι υπότροφος ελληνικών και διεθνών ιδρυμάτων. Ξεκίνησε την επαγγελματική της διαδρομή με την παράστασή που σκηνοθέτησε στο Royal Albert Hall για το BBC Proms του Λονδίνου, για την οποία τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Antikenfestpiele στην Trier της Γερμανίας. Υπεύθυνη Συντονισμού και Δραματολογίου της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής από την αρχή της δημιουργίας της (2004­2011), Σύμβουλος Δραματολογίου του Center for Contemporary Opera της Νέας Υόρκης, έχει συνεργαστεί με διεθνείς φορείς στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, San Francisco Opera Center, Center for Contemporary Opera, Skylight Music Theatre κ.α.). Δίδαξε Σκηνοθεσία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μελοδραματική στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, δημιούργησε την κατεύθυνση Minor in Theater and Performance στο Hellenic American University και έχει αναλάβει τη Μελοδραματική του Ωδείου Αθηνών και του Εθνικού Ωδείου. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Πανελληνίου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων. 
www.eugeniaarsenis.com

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Γιάννης Αντωνίου, σπούδασε στην Κρατική Σχολή Χορού της Αθήνας­Κ.Σ.Ο.Τ. και στη συνέχεια με υποτροφία στη φημισμένη Σχολή της όπερας του Αμβούργου. Στη Γερμανία χόρεψε στης όπερες του Osnabruck, της Βόννης αλλα και σαν guest με το Underwegs Theater στην Xαϊδελβέργη και με το member project to William Forsythe. Μετά από πρόσκληση του διάσημου χορογράφου Alonzo King ταξίδεψε στο Σαν Φρανσίσκο της Αμερικής όπου χόρεψε σαν σολίστας με την ομάδα του Lines Ballet αλλα και την Όπερα του Σαν Φρανσίσκο. Το 1998 δημιούργησε τον καλλιτεχνικό οργανισμό KUNST­STOFF όπου ως καλλιτεχνικός διευθυντής της, τιμήθηκε με το Goldie Award. Ο Γιάννης Αντωνίου, ένας διεθνώς καταξιωμένος χορογράφος, έχει δημιουργήσει έργα για ομάδες χορού/όπερα και ταινίες και σαν έμπειρος δάσκαλος διεξάγει σεμινάρια και masterclasses σε πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης. Τα έργα του έχουν περιοδεύσει στις ΗΠΑ, στη νότια Αμερική και στην Ευρώπη με εξαιρετικές κριτικές. Το 2010 δημιούργησε τον Εικαστικό Χώρο Τεχνών KUNST­STOFF arts, που βρίσκεται στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο, όπου εκτός απο τον ίδιο, διακεκριμένοι καλλιτέχνες έδωσαν την παρουσία τους όπως η Meg Stuart, Julie Anne Stanzak, Sara Shelton Man, Tomi Paasonen, Jeremy Wade και Tony Rizzi. Εδω και 12 χρόνια συνεργάζεται με το Θέατρο Dock11 του Βερολίνου.

Ετικέτες: