"Σύρος - Κυκλάδες 2021" - Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Εαρινή πασχαλινή συναυλία με έργα των A. Vivaldi και Ν. Μάντζαρου

2 & 6 Απριλίου 2015
  • Τετάρτη, 1 Απριλίου, 2015 - 11:08

Στο πλαίσιο της υποψηφιότητας «Σύρος-Κυκλάδες 2021» για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη και του Δήμου Σύρου, δύο συναυλίες Θρησκευτικής Μουσικής υψηλών προδιαγραφών σε Αθήνα και Σύρο για τις άγιες ημέρες του Πάσχα.

Οι συναυλίες αυτές θα αποτελέσουν την έναρξη των εκδηλώσεων της υποψηφιότητας «Σύρος-Κυκλάδες 2021», οι οποίες θα κορυφωθούν το καλοκαίρι και θα συνεχιστούν μέχρι τον Οκτώβριο οπότε και θα κατατεθεί η πρόταση της υποψηφιότητας για το σημαντικό αυτό Ευρωπαïκό θεσμό που αποτέλεσε πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη και ξεκίνησε το 1985.

Με την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου Τήνου και Μυκόνου

και της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, Σαντορίνης και Κρήτης

Το πρόγραμμα των συναυλιών:

Μια διόρθωση του προγράμματος.

Μετά από ενδελεχή σπουδή για την καλύτερη ακουστική της συναυλίας, λόγω του τσέμπαλου το οποίο θα πρέπει να εδράζεται σε ξύλινη επιφάνεια, αποφασίσθηκε στη Σύρο, η συναυλία να γίνει στις 6 Απριλίου, στο Θέατρο Απόλλων την ίδια ώρα .

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 - Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Αθήνα 'Ωρα: 20.30

Η Μαρίτα Παπαρίζου (Μεσόφωνος) και το Quartetto της Καμεράτας Αρμόνια Ατεναία, θα ερμηνεύσουν τα έργα του Antonio Vivaldi “Stabat Mater” (αρ. έργου RV 621) και “Nisi Dominus” (αρ. έργου RV 608, παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη), σε ειδική μουσική επιμέλεια και κριτική έκδοση του Ν. Βελισιώτη.

Μ.Δευτέρα 6 Απριλίου 2015 – Στο Θέατρο Απόλλων, Ερμούπολη, Σύρος. Ώρα: 21.15

Ο τετράφωνος Χορός του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου θα ερμηνεύσει εκκλησιαστικά έργα του Ν. Μάντζαρου σε διεύθυνση του Γιάννη Αργυρίου, ενώ η Μαρίτα Παπαρίζου (Μεσόφωνος), η Γιούλη Βεντούρα (Τσέμπαλο) και η Susan Norton (Τσέλο) θα ερμηνεύσουν τα προαναφερθέντα έργα του Antonio Vivaldi (“Stabat Mater” και “Nisi Dominus”).

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΣΥΡΟΣ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ 2021

Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου

Γ. Παπανδρέου 11, Ερμούπολη 84100

+30 22810-84762

Website: http://www.syros2021.eu/

Facebook: https://www.facebook.com/syroscyclades2021

Οι Δημιουργοι

Ο Βενετσιάνος συνθέτης Antonio Lucio Vivaldi (4 Μαρτίου 1678-28 Ιουλίου 1741), γνωστός και με το προσωνύμιο «ο κοκκινομάλλης ιερέας» (il Prete Rosso) λόγω του χρώματος των μαλλιών του, θεωρείται από τους σημαντικότερους συνθέτες της εποχής του και ο δημοφιλέστερος του κλασικού μπαρόκ. Στα πιο γνωστά του έργα περιλαμβάνονται δεκάδες κοντσέρτα για βιολί και άλλα όργανα, μια ενότητα των οποίων αποτελούν οι περίφημες «Τέσσερις Εποχές», 40 όπερες και πλήθος άλλων έργων θρησκευτικής μουσικής.

Οι Ερμηνευτές

Η Μαρίτα Παπαρίζου γεννήθηκε στο Βόλο και σπούδασε στο Ορφείο Ωδείο Αθηνών, στο Μιλάνο με τον R. Coviello με υποτροφία Αλεξάνδρα Τριάντη του ΟΜΜΑ (1998) και στο Παρίσι με τη J. Reiss. Το ρεπερτόριό της είναι ιδιαίτερα ευρύ ενώ έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης μαέστρους, θέατρα και ορχήστρες. Το 2013 ηχογράφησε με τη μεγάλη γερμανική εταιρεία DMG τα έργα του Vivaldi με τους Σολίστι Βένετι και το μεγάλο μαέστρο Κλαούντιο Σιμόνε. Ο συγκεκριμένος δίσκος απέσπασε παγκοσμίως διθυραμβικές κριτικές.

Η Γιούλη Βεντούρα είναι διπλωματούχος τσεμπαλίστα του Ωδείου Ατενέουμ και έχει παρακολουθήσει master classes με σημαντικούς ερμηνευτές του είδους. Είναι σολίστ τσέμπαλου, με ειδικότητα στο γερμανικό μπαρόκ και το σύγχρονο ρεπερτόριο. Έχει δώσει πάνω από 30 συναυλίες και έχει ηχογραφήσει δώδεκα έργα. Είναι ιδρύτρια και Διευθύντρια του Ωδείου Νικόλαος Μάντζαρος, της μεγαλύτερης σχολής παλαιάς μουσικής στην Ελλάδα και επιμελείται τη διοργάνωση συναυλιών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, όπως ο Βαν Ασπερεν , ο Μαϊκλ Τσάνς και ο Κριστοφ Ρουσε.