Πρώτη συνάντηση του Αύγουστου Κορτώ με τους αναγνώστες του στη Σύρο

Την πρώτη του συνάντηση με το αναγνωστικό κοινό του στη Σύρο πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, ο οποίος βρέθηκε στην κατάμεστη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης για την παρουσίαση των έργων του “Το βιβλίο της Κατερίνας” και “Επειδή είναι η καρδιά μου”.

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Επιτροπή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και οι Εκδόσεις Πατάκη, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον συγγραφέα, να του θέσει ερωτήματα, αλλά και να μοιραστεί μαζί του σκέψεις και συναισθήματα, τα οποία γεννήθηκαν από τη δύναμη του γραπτού λόγου του.

Τη βραδιά χαιρέτισε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γιώργος Δούναβης, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στο πλούσιο συγγραφικό έργο του δημιουργού.

“Η Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει τη χαρά να φιλοξενεί στον χώρο της ένα πολύ σημαντικό συγγραφέα της νέα γενιάς, που μάλιστα είναι και πολυγραφότατος παρά το νεαρό της ηλικίας του. Είναι μόλις 36 ετών. Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα. Συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό πριν από 16 χρόνια και συγκεκριμένα, το 1999 με το πρώτο του βιβλίο το “Βιβλίο των βίτσιων” από τις εκδόσεις Εξάντας. Έκτοτε και μέχρι σήμερα έχει γράψει άλλα 18 βιβλία για ενηλίκους και 10 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας. Έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα, έχει γράψει κινηματογραφικό σενάριο (“Τεστοστερόνη”) και η γκάμα του μεταφραστικού έργου αριθμεί πλέον τα 50 βιβλία. Είναι ένας ευφυής και ευρηματικός συγγραφέας”.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο κ. Κορτώ ο οποίος αφού καλωσόρισε το κοινό, μίλησε για τους λόγους που τον οδήγησαν να γράψει στο χαρτί την καθημερινή πάλη της μητέρας του με την ψυχική νόσο μέχρι την ημέρα της αυτοχειρίας της. “Αφορμή για την αποψινή αυτή συγκέντρωση είναι το “Βιβλίο της Κατερίνας”. Το βιβλίο αυτό πρόκειται για τη βιογραφία της μητέρας μου μέσα από την αφηγηματική συνθήκη ότι την εξιστορεί η ίδια. Είναι ένα βιβλίο απολύτως βιωματικό, βιογραφικό στο πρώτο μισό και αυτοβιογραφικό γιατί από τη στιγμή που έρχομαι εγώ στη ζωή της Κατερίνας η μητέρα μου ήταν τρομακτικά έως παθολογικά προσηλωμένη πάνω μου. Δεν χρειάστηκε να απομακρυνθώ πολύ από τα προσωπικά μου βιώματα και τις αφηγήσεις της ίδιας της μητέρας μου και συγγενών μου, αλλά χρειάστηκε να απομακρυνθώ σε βάθος χρόνου από τα πρωτογενή βιώματα, από τα ίδια περιστατικά που αφηγείται το βιβλίο”.

Σημειώνεται ότι της εκδήλωσης προηγήθηκε συνάντηση του συγγραφέα με τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης, ενώ σήμερα Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη εκδήλωση στο Ιδιωτικό Σχολείο “Ο Άγιος Γεώργιος” στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του.