Πανδαισία ήχων στην Τρίπολη από τη Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου

Προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας της Σύρου

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησαν στην Τρίπολη οι 38 χορωδοί του Μουσικού Ομίλου Σύρου, οι οποίοι το περασμένο σαββατοκύριακο συμμετείχαν στο 6ο Πανελλήνιο Θρησκευτικό Χορωδιακό Φεστιβάλ, προβάλλοντας το νησί, αλλά και το αξιόλογο έργο που επιτελεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Το επόμενο πρωί, τα μέλη της ανδρικής χορωδίας έψαλαν υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Γιάννη Αργυρίου τη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, όπου μία ξεχωριστή πανδαισία ήχων καθήλωσε και άγγιξε τις καρδιές των εκκλησιαζομένων.

Η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας συνεχάρη την Χορωδία της Σύρου και ευχήθηκε στα μέλη της, ο προστάτης τους Άγιος Νικόλαος να τους χαρίζει υγεία και μακροημέρευση.

32 χρόνια αξιόλογης προσφοράς

Σημειώνεται ότι η Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου αποτελεί την εξέλιξη της αρχικά ανδρικής Χορωδίας, τα περισσότερα μέλη της οποίας προέρχονταν από την εκκλησιαστική του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου, με την προσθήκη γυναικών.

Η πρώτη εμφάνιση της Χορωδίας ήταν το 1983, υπό τη Διεύθυνση του Μαέστρου Νικήτα Δενδρινού στη “Λέσχη Ελλάς” Σύρου.

Μαέστροι έχουν διατελέσει οι: Νικήτας Δενδρινός, Βασίλης Φρατζίσκος, Δημήτρης Γκογκόσης, Εμίλ Χατζίεφ και, από οκταετίας, ο Δημήτρης Παπαθεοδώρου.

Το ρεπερτόριο αποτελείται από έργα του μελοδραματικού θεάτρου, καθώς και σύγχρονων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες σε τοπικό επίπεδο, στο Πνευματικό Κέντρο, στο θέατρο Απόλλων, σε νησιά των Κυκλάδων, αλλά και σε διεθνές φεστιβάλ Χορωδιών στο ΠΑΛΛΑΣ Αθηνών, σε συνάντηση Χορωδιών στην Κηφισιά, σε συναυλία στον Παρνασσό και στο 20ο Φεστιβάλ Χορωδιών ΑΝΔΡΟΥ.

Επίσης, επί πέντε χρόνια συμμετέχει στις πνευματικές εκδηλώσεις, που οργανώνει η Ι. Μητρόπολη Σύρου μέσα στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου, συνοδεία εγχόρδων ή ορχήστρας και με συμμετοχή αξιόλογων καλλιτεχνών.

Στόχοι του Μουσικού Ομίλου Σύρου

Από το 2008 συνδιοργανώνει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης, που έχει καθιερωθεί σαν πολιτιστικός θεσμός στη Σύρο. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου κ. Αργυρίου, στη φετινή διοργάνωση θα συμμετέχει για πρώτη φορά χορωδία πενήντα ατόμων από την Ελβετία, τα οποία θα διαμείνουν στο νησί για πέντε ημέρες.

Τον Απρίλιο του 2014 έλαβε μέρος με την Φιλαρμονική του Δήμου σε επετειακή συναυλία στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ για τα 150 χρόνια του ιστορικού θεάτρου.

Στόχος του Μουσικού Ομίλου Σύρου είναι να προκαλέσει ανησυχίες στους νέους πάνω στο πνεύμα της καλής μουσικής και να στρέψει το ενδιαφέρον της σε μια τέχνη, γνήσια και πλούσια σε αισθήματα, που αποτέλεσμα έχει άνθρωποι και λαοί να πλησιάζονται, να γνωρίζονται και να αγαπιούνται.

6ο Πανελλήνιο Θρησκευτικό Χορωδιακό Φεστιβάλ

Η Χορωδία της Σύρου εμφανίστηκε την πρώτη ημέρα του 6ου Πανελληνίου Θρησκευτικού Χορωδιακού Φεστιβάλ, το οποίο διεξάχθηκε στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τριπόλεως υπό την Αιγίδα της Ι.Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας και με συνδιοργάνωση του Δήμου Τριπόλεως για την ανάδειξη της κατάνυξης των Άγιων Ημερών του Πάσχα. Τα μέλη της καταχειροκροτήθηκαν από τους λάτρεις της Πολυφωνικής Μουσικής οι οποίοι έσπευσαν να τους απολαύσουν.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η Χορωδία Αγίας Παρασκευής, η Νεανική Γυναικεία Χορωδία Τρίπολης “LA VITA”, η Χορωδία Παλλήνης, η Χορωδία Αιγίου 1933 και η Μικτή Χορωδία Τρίπολης, οι οποίες μαζί με την Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου ερμήνευσαν Βυζαντινά ακούσματα των ημερών. Το πρόγραμμα περιελάμβανε εκκλησιαστικούς ύμνους των Πολυφωνικών Ελληνικών και Ξένων Συνθέσεων.

Το φεστιβάλ αποτέλεσε συνέχεια των μουσικών εκδηλώσεων της χορωδίας Τρίπολης, οι οποίες ξεκίνησαν με ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, και με την Θεία Λειτουργία και πανηγυρική Δοξολογία στον Ι.Ν. των Παμμεγίστων Ταξιαρχών κατά την 25η Μαρτίου.

Συμμετοχή στις Θρησκευτικές εκδηλώσεις του Πάσχα

Υπογραμμίζεται ότι η Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου συμμετέχει ενεργά και στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του νησιού με ετήσια παρουσία στο τροπάριο της Κασσιανής τη Μεγάλη Τρίτη, στις δοξολογίες που τελούνται στο πλαίσιο των εθνικών μας εορτών και στις βραδινές πνευματικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Όπως, τόνισε ο κ. Αργυρίου, η χορωδία βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου η οποία με τη σειρά της στήριξε ηθικά και οικονομικά στη συμμετοχή των χορωδών στο θρησκευτικό φεστιβάλ της Τρίπολης. Κατέληξε δε, ότι η χορωδία είναι ανοιχτή σε αντίστοιχες προσκλήσεις, ενώ όλη η προσοχή του Ομίλου έχει ήδη επικεντρωθεί στη διοργάνωση του καθιερωμένου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ, για το οποίο έχει κατατεθεί πλήθος προτάσεων συμμετοχής από ενδιαφερόμενες χορωδίες από όλη την Ελλάδα. Σίγουρη θεωρείται η εμφάνιση της χορωδίας από την Ελβετία, ενώ υπολογίζεται πως 400 περίπου άτομα θα πλαισιώσουν τις διήμερες εκδηλώσεις του Ομίλου.