“Βρήκαμε τον Φώτη. ΣΤΟΠ” και πολύ το διασκεδάσαμε

Μπουρμπουλήθρες στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Μπορεί να κράτησαν την αναπνοή τους λίγο περισσότερο από το κανονικό, ωστόσο το ταξίδι τους στο βυθό της θάλασσας, που ξεκίνησε πριν από τέσσερις ολόκληρους μήνες, άξιζε πραγματικά τον κόπο.

Οι συντελεστές του διαδραστικού θεατρικού δρώμενου “Χάθηκε ο Φώτης. ΣΤΟΠ”, με θέμα την οικολογική μας συνείδηση, όχι μόνο αποθεώθηκαν, αλλά κατάφεραν να κερδίσουν αμέσως την αγάπη των παιδιών, τα οποία δεν άργησαν να κάνουν φίλους τους τη γοργόνα, τη μέδουσα, τη χελώνα, τον κάβουρα, το θαλασσοπούλι, τον Τάσο τον ψαρά και φυσικά, τον Φώτη, τη φώκια.

Το έργο με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Γεωργίας Ματσούκα παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο από τον Όμιλο Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου και την ΕνΤοΠο Σύρο στην κατάμεστη Πινακοθήκη Κυκλάδων, όπου μικρά και μεγάλα παιδιά συνέρρευσαν για να παρακολουθήσουν ένα “υποβρύχιο” παραμύθι με πολλή φαντασία, κέφι, αλλά και μηνύματα για την αντιμετώπιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την ιστορία, στο βυθό του Αιγαίου ζουν διάφορα πλάσματα, ψάρια, θαλασσινά, άνθρωποι και πουλιά... Όλα κυλούν ήρεμα, όταν ανακαλύπτουν ότι η φίλη τους η φώκια έχει εξαφανιστεί. Τότε, ξεκινά ένας αγώνας εξηγήσεων και παρεξηγήσεων. Η πλοκή εκτυλίσσεται μέσα από εξομολογήσεις, κόντρες, αιώνιες αγάπες, σοφές κουβέντες, σαχλαμάρες (κι έναν γάμο). Ώσπου επεμβαίνει ένας αμφιβόλου ευφυΐας ντετέκτιβ που νομίζει ότι έχει αστυνομικό δαιμόνιο, αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο και τα κάνει χειρότερα.

Πρόσω ολοταχώς για Δονούσα

Σημειώνεται ότι η παράσταση θα “ταξιδέψει” στις 2 Μαίου στη γειτονική Δονούσα, στο πλαίσιο των αποστολών του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου σε μικρά νησιά των Κυκλάδων και του Αιγαίου, με στόχο τη διάδοση οικολογικού μηνύματος, που δεν είναι άλλο από την προστασία της θάλασσας και όλων των πλασμάτων που ζουν μέσα και έξω από αυτήν.

Η προετοιμασία της παράστασης ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014. Από τη σύλληψη της ιδέας, τη συγγραφή των κειμένων, τη σκηνοθετική ματιά, μέχρι την κατασκευή των σκηνικών και των κουστουμιών, την επιμέλεια της μουσικής και την οργάνωση, η ομάδα εργάστηκε ακούραστα και μεθοδικά, προσφέροντας ο καθένας τη γνώση του και τις δεξιότητές του. Ευχή του Ομίλου και της ίδιας της ομάδας είναι να παρουσιάσει το δρώμενο σε αρκετά νησιά, σκορπίζοντας χαρά στα παιδιά, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν συχνά ανάλογα θεάματα που ψυχαγωγούν και παράλληλα ενδυναμώνουν το πνεύμα.

Τον Φώτη (Γιάννης Ξανθάκης) αναζήτησαν οι: Ράνια Κρητικού (γοργόνα), Αγνή Θαλασσινού (χελώνα), Βαγγέλης Μαυρίκος (Τάσος ο ψαράς), Χριστίνα Πρίντεζη (Σέρλοκ ο Σαργός), Σούλα Βασάλου (μέδουσα), Μαριλία Βαρθαλίτου (κάβουρας) και Σίσσυ Καπλανάρα (θαλασσοπούλι).
Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.