13η Γιορτή Παραμυθιών: “Η Ευρώπη στην Κέα”

17 – 26 Ιουλίου 2015
  • Πέμπτη, 25 Ιουνίου, 2015 - 06:20

Το κουβάρι των παραμυθιών ξετυλίγεται για 13η συνεχόμενη χρονιά στην Κέα, όπου οι ήρωες θα ξεπροβάλλουν και φέτος στις ακρογιαλιές, στις πλατείες, στα λιθόστρωτα μονοπάτια, στα αλώνια και στις πηγές του νησιού και θα αφηγηθούν παραμύθια σε μικρούς και μεγάλους από τις 17 έως τις 26 Ιουλίου 2015.

Αυτό το καλοκαίρι, το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών έχει τη χαρά να φιλοξενεί στο νησί της Κέας, τη διοργάνωση Federation for European Storytelling (FEST). Ογδόντα εκπρόσωποι οργανισμών, αφηγητές από είκοσι χώρες, από την Ευρώπη έως τον Καναδά και τη Νότια Κορέα, συναντιούνται στην Κέα, συνομιλούν, αφηγούνται ιστορίες και γιορτάζουν όλοι μαζί την οικουμενικότητα του παραμυθιού και την προφορικότητα. Μοιράζονται τη γνώση της παγκόσμιας προφορικής παράδοσης και τη λαϊκή σοφία και ανταλλάσσουν τις ιστορίες των λαών τους.

Μύθοι και παραμύθια από πολιτισμούς του κόσμου και από τοπικές παραδόσεις σε κάθε γωνιά της γης, ανταμώνουν στην Κέα για να ακουστούν και να διαδοθούν.

80 αφηγητές από 20 χώρες

Ερωτήματα από την Ισπανία για την αθανασία, τσιγγάνικες ιστορίες από την Ανδαλουσία για τη Σελήνη και το γιο της Φωτιάς, διλήμματα από την Αγγλία για επιλογές της ζωής και ιστορίες από τη Σουηδία για το πόσο σημαντικό είναι να τηρείς την υπόσχεση που δίνεις. Μια πριγκίπισσα από τη Γερμανία αρνείται να είναι θύμα της άτυχης μοίρας της και παίρνει τη ζωή στα χέρια της, ένας άντρας πλάθεται από γαλλικά και ιταλικά γυναικεία χέρια, ένας Ουαλός βασιλιάς κρύβει τα αλογίσια του αυτιά και ένα φίδι από την Κορέα μεταμορφώνεται σε άντρα για την αγάπη μιας γυναίκας. Η πανούργα κόρη του διαβόλου εξαπατά μια νύφη στην Τουρκία και ο αρχαίος σουμεριακός μύθος μας εξιστορεί τις περιπέτειες μιας θεάς που φτάνει στον κάτω κόσμο για να σώσει τον αγαπημένο της.

Το κοινό θα ακούσει μέχρι πού είναι πρόθυμοι να φτάσουν πρίγκιπες από την Αυστρία, πώς το νερό έγινε αλμυρό και πώς ξαναγράφτηκε η ωραία κοιμωμένη στην Ολλανδία. Θα απολαύσει την πετρόσουπα από το Βέλγιο και άλλη μια ιδιαίτερη πετρόσουπα, αφηγημένη στην παλιά μεικτή μεσογειακή γλώσσα Σαμπίρ. Σορβικές ιστορίες, αφήγηση με τραγούδι γιόντελινγκ, ο Γιάννης και ο Θάνατος από τη Σκωτία και άλλοι, πολλοί τρόποι να συναντήσουμε τον διάβολο στα δάση της Φινλανδίας. Ένας πατέρας χάνει ένα αγαπημένο του πρόσωπο σε ναυάγιο στον Καναδά, μια πρόθυμη κόρη από την Ουγγαρία μας θυμίζει την αξία της οικογένειας πάνω από κάθε θησαυρό και μια παλιά ιρλανδική ιστορία μας μιλά για τη δυνατή φιλία δυο βασιλιάδων, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας.

Το ελληνικό πρόγραμμα αφηγήσεων

Ο μυθολογικός ήρωας της Κέας και τεχνίτης της μελισσοκομίας Αρισταίος, μας υποδέχεται με τη γλύκα του μελιού και ανοίγει το ελληνικό πρόγραμμα αφηγήσεων της φετινής Γιορτής Παραμυθιών. Ο Μέγας Αλέξανδρος με τη βοήθεια του Καραγκιόζη σκοτώνει το καταραμένο φίδι. Η γενιά των Ατρειδών φανερώνει τον μυθολογικό της κύκλο, ο Μινώταυρος στην Κνωσό μας μπλέκει στο σκοτεινό του λαβύρινθο και ο δράκος του νερού μας ταξιδεύει στην αρχαία Κύπρο. Η ιστορία του Κωνσταντή, μια κυκλαδίτικη παραλλαγή του Αλαντίν, μας αποκαλύπτει τα σημαντικότερα εφόδια στη ζωή και τέσσερις άθλοι του Ηρακλή φωτίζουν το φόβο και το θάρρος. Η ελιά, το στάρι και το αμπέλι ακούγονται στο ρυθμό του πιο αρχέγονου μουσικού οργάνου, του ίδιου του σώματος. Ιστορίες και παραμύθια εμπνευσμένα από τους Ζαπατίστας και την Ανατολή μας φανερώνουν τα καλά κρυμμένα όνειρα στον κόρφο των ανθρώπων και η κυρά Θάλασσα μας αφηγείται παραμύθια αλμυρά, γεμάτα με τραγούδια μυρωδάτα. Οι ιστορίες της Κέας για το «Κείον το νόμιμον» και τις Αμαδριάδες, τον Λιόντα και τις εφτά πηγές της Ιουλίδας, ξεδιπλώνουν όλο το κουβάρι των ιστοριών της Γιορτής Παραμυθιών.

Κι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα γλεντήσουμε στο κλείσιμο της Γιορτής με παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

Στη Γιορτή συμμετέχουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Μακρής (Λαούτο), Εμμανουήλ Παλιάκης (Νέι, Κρητική λύρα, Τραγούδι), Ειρήνη Νικολακοπούλου (Βιολί, Τραγούδι), Αλέξανδρος Τσίτος (Βιολί, Λαούτο) και Simone Mongelli (Κρουστά-Μουσική με το σώμα)

Το Θέατρο Σκιών έχει αναλάβει ο Θίασος Ηλίας Καρελλάς.

Θέατρο Σκιών: Θίασος Ηλία Καρελλά