“Άνεμος” παράδοσης στον εορτασμό του Κλήδονα στην Αζόλιμνο

Το παραδοσιακό έθιμο του Κλήδονα αναβίωσε το βράδυ του Σαββάτου στην Αζόλιμνο με τη συμμετοχή των μελών του Εκπολιτιστικού Συλλόγου του Μάννα καθώς και του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, τα οποία για ακόμη μία χρονιά έδωσαν “χρώμα” στην παράδοση.

Αν και ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος στη διεξαγωγή της εκδήλωσης, στην οποία υπήρξε μειωμένη παρουσία κόσμου, ωστόσο οι παρευρισκόμενοι στην παραλιακή οδό του χωριού είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και φέτος την αναβίωση του Κλήδονα, με τις γυναίκες του Εκπολιτιστικού Συλλόγου να γνωρίζουν μέσα από το “αμίλητο νερό” τον συζυγικό μέλλον και το ριζικό τους.

Το ιστορικό του εθίμου παρουσίασε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Ελπίδα Νικητίδου, αφού πρωτίστως οι γυναίκες είχαν λάβει τις θέσεις τους γύρω από το πήλινο δοχείο εντός του οποίου είχαν τοποθετήσει προσωπικά αντικείμενά τους. Φορώντας παραδοσιακές στολές και με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη, οι συμμετέχουσες ξεδίπλωσαν το υποκριτικό ταλέντο τους και “μεταμορφώθηκαν” σε ανύπαντρες νεαρές κοπέλες, που μέσα από το δρόμο της μαντείας, επιχειρούσαν να συστηθούν με το μέλλον τους και να μάθουν το ριζικό τους. Συναθροιζόμενες γύρω από το πήλινο δοχείο και ανασύροντας ένα ένα τα προσωπικά αντικείμενά τους, προχωρούσαν στην απαγγελία πιπεράτων μαντινάδων χαρίζοντας άφθονο γέλιο σε όσους καταχειροκρότησαν την αναβίωση του Κλήδονα.

Αμέσως μετά, ακολούθησε η γιορτή με τις φωτιές του Άι Γιάννη και η παρουσίαση παραδοσιακών χορών ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μάννα, Γιάννης Μαραγκός.

Ετικέτες: