Πέντε καταξιωμένοι καλλιτέχνες μιλούν για τις επικείμενες συναυλίες τους στη Σύρο

Μπάμπης Στόκας, Μιχάλης Τζουγανάκης, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Μανώλης Φάμελλος και Στάθης Δρογώσης
  • Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2015 - 14:55

Με αφορμή τις επικείμενες συναυλιακές εμφανίσεις τους στο πρόγραμμα «Σύρος Πολιτισμός 2015», οι καλλιτέχνες Μπάμπης Στόκας, Μιχάλης Τζουγανάκης, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Μανώλης Φάμελλος και Στάθης Δρογώσης και παραχώρησαν συνέντευξη τύπου. Η διεξαγωγή αυτής έγινε τη Δευτέρα 29 Ιουνίου στον Πειραιά στο χώρο τέχνης και πολιτισμού Passport Art και συντονίστηκε από την παραγωγό ετα Με ιρία «Action Εστί» η οποία έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας την διοργάνωση των εκδηλώσεων.

Ο δήμος Σύρου, μέσω της αντιδημάρχου Θωμαΐδος Μενδρινού, χαιρέτησε τις εκδηλώσεις με το ακόλουθο κείμενο:

«Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και Φίλοι

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας, που στο πλαίσιο του προγράμματος των εκδηλώσεων «Σύρος Πολιτισμός 2015», θα φιλοξενήσουμε συναυλίες των πέντε αυτών καταξιωμένων καλλιτεχνών.Ο καθένας ξεχωριστά έχει χαράξει την δική του αξιόλογη πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο και συμμετέχοντας στις φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, θα είναι αρωγοί στην αναβάθμιση της ποιότητας αυτών.

Ευχαριστούμε θερμά την εταιρία επικοινωνίας καλλιτεχνικού έργου και διοργάνωσηςεκδηλώσεων Action Εστί, για την υποστήριξή της και τον κ. Χρήστο Πανοηλία για την συνεργασία μας.

Αν και διανύουμε μία δύσκολη χρονική συγκυρία, ελπίζουμε μέσα από το πρόγραμμα μας,να βοηθήσουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σύρου, να περάσουν ευχάριστα τιςκαλοκαιρινές τους ημέρες.

Με εκτίμηση

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σύρου-Ερμούπολης

Θωμαή Μενδρινού»

Οι καλλιτέχνες μίλησαν για την συμμετοχή τους στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, την εικόνα που έχουν για τη Σύρο και την πολιτιστική της δραστηριότητα, τις παραστάσεις τους καθώς και για το μήνυμα τους, στις ιστορικές εποχές που διανύουμε.Το κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνέντευξη ήταν φιλικό, η διάθεση όλων ήταν θετική και οι απαντήσεις των καλλιτεχνών παρουσιάζονται περιληπτικά στα κείμενα που ακολουθούν:

Μπάμπης Στόκας

Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Σύρο και είμαι πολύ ενθουσιασμένος γι' αυτό. Είχα σκοπό να επισκεφτώ το νησί πολλές φορές αλλά πάντα κάτι τύχαινε και δεν είχα αυτή την ευκαιρία μέχρι τώρα. Οι εικόνες που έχω όμως από φίλους μου για το νησί σας είναι ζεστές και ανθρώπινες .Έχει κάτι το ιδιαίτερο αυτό το νησί και θα χαρώ πολύ που θα το ανακαλύψω και μόνος μου στις 2 Αυγούστου.

Η συμμετοχή μου στο φεστιβάλ  "Σύρος Πολιτισμός 2015" με χαροποιεί και με τιμάει ιδιαίτερα γιατί η Σύρος είναι νησί με ιδιαίτερη καλλιτεχνική κουλτούρα. Ένας τόπος που έχει αφήσει βαθιά το στίγμα στον πολιτισμό της χώρας μας.

Τώρα όσον αφορά τη φετινή μας παράσταση είναι μια επιλογή από τραγούδια της προσωπικής μου πορείας μαζί με απρόσμενες διασκευές αγαπημένων τραγουδιών που όλοι μας τραγουδήσαμε και συνεχίζουμε να τραγουδάμε .Μια μουσική διαδρομή γεμάτη εναλλαγές με τραγούδια που όχι μόνο αντέχουν στον χρόνο αλλά και που συνεχίζουν να γράφουν την δική τους ιστορία. Στην απόδοση τους θα με βοηθήσει μία ομάδα εξαιρετικών μουσικών.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι. Άλλωστε με μια αναδρομή στην ιστορία μας θα δούμε πως όταν είμαστε μια «γροθιά» μπορούμε να τα ξεπεράσουμε όλα . Το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί αυτή την στιγμή είναι να χωριστεί η χώρα σε «στρατόπεδα» Ο διχασμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας και δεν πρέπει να τον τροφοδοτούμε.

Μιχάλης Τζουγανάκης

Τη γνωρίζω τη Σύρο καλά. Έχω εμφανιστεί στην Άνω Σύρο το 2009, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Στις Γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη». Το νησί έχει επίπεδο υψηλό, καθώς το συναίσθημα του κόσμου που ζει εκεί είναι αξιοθαύμαστο. Η Σύρος είναι αυτόβουλο και αυτοκέφαλο νησί, όσο αφορά τον πολιτισμό του. Οι κάτοικοι δεν έχουν ηττοπάθεια, έχουν υπερηφάνεια που με γοητεύει. Αγαπώ τους ανθρώπους που είναι υπερήφανα ψύχραιμοι και ταπεινοί.

Χαίρομαι που βρίσκομαι αναμεμιγμένος στην φετινή πολιτιστική δραστηριότητα, του δήμου και της περιφέρειας και είναι τιμή μου που θα συναντηθώ μουσικά με τόσους εκλεκτούς συναδέλφους, οι οποίοι θα επισκεφθούν το νησί στο πρόγραμμα «Σύρος Πολιτισμός 2015».

Όσο αφορά την ίδια την παράσταση, τα όπλα μου είναι τα τραγούδια μου οι στίχοι και οι μουσική μου. Το μήνυμα μας είναι πως ο φόβος δεν αφήνει το μυαλό μας να λειτουργήσει με καθαρότητα. Από εκεί ξεκινούν πολλά. Από τα καλά τραγούδια μέχρι τα κακά. Από την καλή πολιτική μέχρι την κακή, και πάει λέγοντας.Στις 19 Αυγούστου, στην πλατεία Μιαούλη θα κάνουμε αναδρομή στη προσωπική δισκογραφία, που ξεκινά από το 1984. Επιγραμματικά θα παίξουμε πέρα από τα γνωστά μας τραγούδια, και κάποια νέα και ακυκλοφόρητα όπως το «Πέλαγος», το «Αντέχω» και το «Βαθύ Ποτάμι» (το τραγούδι που ακούγεται στο πετυχημένο σίριαλ Μπρούσκο).

Το σχόλιο μου για τη σημερινή εποχή είναι πως θαυμάζω την ψυχραιμία του Έλληνα. Παρατηρώ και βλέπω πως ο Έλληνας κερδίζει επειδή έχει δίκιο και το δίκιο το στηρίζει και το αγαπά ο Θεός. Ο Έλληνας σαν πολίτης δεν πάει κατευθείαν να δώσει μπουνιά στο μαχαίρι και να χρησιμοποιήσει τον «τσαμπουκά». Δέχεται, είναι υπομονετικός, έξυπνος και πολυμήχανος. Κάποια στιγμή που εξαντλείται η υπομονή και τα περιθώρια,  τότε αντιδρά. Το άδικο προκαλεί την οργή ακόμα και του Θεού. Ας ευχηθούμε να εξελιχθούν τα πράγματα ομαλά και να μείνει η συγκέντρωση μας στη δικαιοσύνη. Κράτα την ψυχραιμία σου Έλληνα, μείνε συγκεντρωμένος και όταν έχεις δίκιο λειτούργησε και πράξε με ευπρέπεια και αξιοπρέπεια. Το δίκαιο θα υπερισχύσει.  

 

Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

Έχω επισκεφθεί πολλές φορές τη Σύρο τόσο για συναυλίες όσο και για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα ο αδερφός μου ήταν φοιτητής στο νησί, οπότε υπήρξα τακτικός επισκέπτης. Πλέον o πατέρας μου μένει στη Σύρο και είναι μέλος στη χορωδία του Δήμου! Την έχω γυρίσει όλη! Έχω περπατήσει το νησί και έχω ιδιαίτερη αγάπη στα μονοπάτια της βόρειας Σύρου. Η Ερμούπολη και η Άνω Σύρος έχουν μια εκπληκτική ενέργεια. Είναι μέρος που θα ήθελα να μείνω.

Η εικόνα που έχω για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, είναι πως γίνονται πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις κάθε χρόνο. Θεωρώ πως η Σύρος έχει μια βαθιά πολιτιστική παράδοση. Είμαι χαρούμενος που θα εμφανιστούμε στο θέατρο Απόλλων καθώς έχω παρακολουθήσει μέσα εκεί πολλές παραστάσεις.

Η δική μας παράσταση «Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα» είναι διαδραστική και απευθύνεται στα παιδιά όλων των ηλικιών. Βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή που έχει τιμηθεί με τον Έπαινο Ποίησης της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Πρόκειται  δηλαδή για μια εκπαιδευτική παράσταση, κατά την οποία περνάνε καλά τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγάλοι. Συνδυάζει μουσική, τραγούδι, θεατρική εμψύχωση με εναλλαγή ρόλων και ξυλοπόδαρο, κουκλοθέατρο,  video προβολές, και πολύ χορό! Ηχητικά περνάμε μέσα από πολλά μουσικά είδη. Καλαματιανό, ροκ, hiphop, μπαλάντα. Κάθε γράμμα έχει τον δικό του χαρακτήρα, είναι ένας διαφορετικός κόσμος.

Το μήνυμα μας είναι πως μπορούμε να είμαστε μια παρέα, προτρέποντας τους θεατές να μάθουμε να αγαπάμε τον διπλανό μας. Να περάσουμε ευχάριστα, να γνωρίσουμε νέα μουσικά όργανα, να εκφραστούμε χορεύοντας σε διάφορους ρυθμούς, να φύγουμε αγκαλιασμένοι με ένα μεγάλο χαμόγελο.

Όσο για την κοινωνική συγκυρία είναι πως η κατάσταση της πόλωσης, τα τελευταία χρόνια με στενοχωρεί. Με συγκλονίζει η φτώχεια που επήλθε λόγω πολιτικής κατάστασης καθώς και η νεολαία η οποία μεταναστεύει σε άλλες χώρες για ένα καλύτερο μέλλον. Η πρόταση μας είναι να αλλάξουμε την καθημερινότητα μας σεβόμενοι το διπλανό μας. Από εκεί θα έρθει η όποια αλλαγή. Μικρά πράγματα όπως η ανακύκλωση, ο σεβασμός του συμπολίτη και του περιβάλλοντος, είναι πιο σημαντικά από οποιαδήποτε ιδεολογία.

 

Μανώλης Φάμελλος - Στάθης Δρογώσης

Είμαστε και οι δυο Κυκλαδίτες. Ο Στάθης από Νάξο και από Μήλο ο Μανώλης από Φολέγανδρο. Μέλη της οικογένειας του Μανώλη ζουν στη Σύρο. Έχουμε επισκεφθεί το νησί είτε ως καλλιτέχνες είτε ως λουόμενοι τουρίστες αρκετές φορές! Έχει μια ιδιαίτερη αύρα μαγική θα λέγαμε.

Είναι τιμή μας να συμπεριλαμβανόμαστε στο πρόγραμμα "Σύρος Πολιτισμός 2015"  και να παρουσιάζουμε τη δουλειά μας στο εκπληκτικό θέατρο Απόλλων. Σχεδόν μας «τρομάζει» η προοπτική της επικείμενης εμφάνισης μας, υπό την έννοια πως νιώθουμε δέος που θα συνδεθούμε με αυτόν τον πανέμορφο ιστορικό χώρο.

Όσο για την παράσταση, ένα οξύμωρο το οποίο παρουσιάζει η συναυλία μας είναι πως θα παίξουμε τα τραγούδια μας απογυμνωμένα από την ενορχήστρωση αποδίδοντας τα σε μια διαφορετική εκδοχή. Φωνή, κιθάρα και πιάνο θα είναι τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε στην καλλιτεχνική μας συνύπαρξη. 

Σκοπός της παράστασης είναι τόσο να θέσουμε ερωτήματα όσο και να δώσουμε απαντήσεις σε διάφορους προβληματισμούς. Αυτό είναι άλλωστε και η κεντρική ιδέα. Να φύγει ο ακροατής με ερωτήματα και απαντήσεις!

Το σχόλιο μας για την σημερινή εποχή, είναι πως εν μέσω διχασμού οφείλουμε να σκεφτούμε όλοι τους αδυνάτους. Ο καθένας μας και όλοι μαζί να συνεισφέρουμε στην κοινωνική δικαιοσύνη, μέσα από ανθρωπιά και δομές αλληλεγγύης. 

 

Οι ανωτέρω καλλιτέχνες θα εμφανιστούν τις ακόλουθες ημερομηνίες

  • 02/08 - Ένας από τους πλέον ταλαντούχους και γνωστούς σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες ο Μπάμπης Στόκαςθα μας ταξιδέψει μουσικά στην πλατεία Μιαούλη. Είσοδος Ελεύθερη.

  • 19/08 - Ο μεγάλος βιρτουόζος του λαούτο με την παθιασμένη φωνή ο Μιχάλης Τζουγανάκης στην πλατεία Μιαούλη. Είσοδος Ελεύθερη.

  • 30/8 και 31/08 - Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο στο Θέατρο Απόλλων. Είσοδος 8 ευρώ.

  • 01/09 - Μανώλης Φάμελλος και Στάθης Δρογώσης. Μια τρόικα για δύο από τα παλιά στο Θέατρο Απόλλων. Είσοδος 10 ευρώ.

Η πρωτοβουλία διοργάνωσης των εκδηλώσεων καθώς και η υλοποίηση τους, ανήκει στην εταιρία Artist&EventManagementAction Εστί. Όπως δηλώνει ο ιδιοκτήτης Χρήστος Πανοηλίας:

«Είναι χαρά και τιμή μας να συνεργαζόμαστε με τους δημοτικούς και τοπικούς φορείς για να εμπλουτίζουμε πολιτιστικά το νησί της Σύρου, την ιδιαίτερη πατρίδα μου. Με τις δραστηριότητες μας σαν εταιρία, εκπληρώνουμε το όραμα και την αποστολή μας. Όραμα μας: Μια Ελλάδα με περισσότερη τέχνη, έκφραση και δημιουργία. Αποστολή μας είναι η προώθηση και επικοινωνία, καλλιτεχνών και παραστάσεων που μας εμπνέουν.».

Για περισσότερες πληροφορίες, διευκρινίσεις σχετικά με τις παραστάσεις, presskit και επικοινωνία με τους καλλιτέχνες μπορείτε να απευθυνθείτε στην διοργανώτρια εταιρία μέσω των ακόλουθωνlinks:

 

Official Site: www.ActionEsti.gr

Facebook Page: www.facebook.com/ActionEstiPage

E-mail: info@ActionEsti.gr