Απολογισμός της Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2015 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου

  • Δευτέρα, 20 Ιουλίου, 2015 - 16:04

200.000 παιδιά και γονείς επωφελήθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια από τις καλοκαιρινές εκστρατείες για την προώθηση της ανάγνωσης και δημιουργικότητας του Future Library. Συμμετείχαν 140 βιβλιοθήκες σε 8.402 δράσεις!

Με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ενισχύθηκαν οι υποδομές των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών και οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι βοηθήθηκε η καλλιέργεια κουλτούρας βιβλιοθήκης: δηλαδή τα παιδιά, οι νέοι και οι γονείς να εντάξουν στην καθημερινότητα τους την τοπική τους βιβλιοθήκη.

Φέτος για πρώτη φορά οργάνωσε την Καλοκαιρινή Εκστρατεία η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών του Future Library και μας κάλεσε να ανακαλύψουμε από την αρχή, τους μαγικούς κόσμους που κρύβονται στη βιβλιοθήκη.

Με τίτλο «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…», παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, υπάλληλοι και χρήστες των βιβλιοθηκών κλήθηκαν να ανακαλύψουν μέσα από δραστηριότητες, εκδηλώσεις και εργαστήρια τους ποικίλους ρόλους που μπορεί να έχει μία βιβλιοθήκη. Μπορεί να γίνει μία κρυψώνα θησαυρών … ή μια μηχανή του χρόνου … ή ένας χάρτης … ή ένα μουσείο … ή ένα καράβι … ή ένα εργαστήριο πειραμάτων … ή μια μεγάλη κουφάλα σ' ένα δέντρο …

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία τα 3 προηγούμενα χρόνια απέδειξε ότι μπορεί να προσελκύσει αναγνώστες, να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στη βιβλιοθήκη και κατά συνέπεια να γίνει το βήμα προς την ανάπτυξη του κοινού της.

Η δική μας βιβλιοθήκη υλοποίησε 13 δράσεις στο διάστημα 16 Ιουνίου έως και 16 Ιουλίου 2015:

- Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη….είναι μουσείο προσωπικοτήτων

- Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη….είναι μηχανή του χρόνου. Πειρατές

- Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη….είναι μηχανή του χρόνου. Αιγύπτιοι

- Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη….είναι μηχανή του χρόνου. Προϊστορία

- Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη….είναι το ατελιέ του Αλέξη Ακριθάκη

- Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη….είναι εργαστήρι γλώσσας και παιχνιδιού

- Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη….είναι μηχανή του χρόνου. Μέλλον

- Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη….είναι ραφείο λέξεων

- Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη….είναι το ατελιέ του Χουάν Μιρό

- Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη….είναι μηχανή του χρόνου. Βουβός κινηματογράφος

- Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη….είναι αρωματικός κήπος

- Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη….είναι το ατελιέ του Πάουλ Κλε

- Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη….είναι παιχνιδότοπος. Γνωρίζω τα βιβλία της

βιβλιοθήκης μου

 

Δεν θα τα είχαμε καταφέρει χωρίς τη βοήθεια των εθελοντών μας!

Ευχαριστούμε πολύ τους :

Χριστίνα Δαματοπούλου, Δήμητρα Τζιοβίλη, Χρυσούλα Κοσμά, Ματίνα Αναγνωστοπούλου, Δήμητρα Χανιώτη, Ηλέκτρα Ξανθούλη, Φλώρα Σαρρή, Αυγή Καλογιάννη, Βικτωρία Ραγκούση, Άλκηστη Αρχιμανδρίτη, Ασπασία Δραγάτη, Ιωάννα Χανιώτη,

και άλλους πολλούς που παρευρέθηκαν και βοήθησαν και δεν προλάβαμε ούτε τα ονόματά τους να καταγράψουμε!

Επίσης, ευχαριστούμε τον κ. Καπούτσο για τις κλωστές και τα υφάσματα που μας προσέφερε για το εργαστήρι μας καθώς και άλλους συμπολίτες μας που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι ενώ συνέβαλλαν σημαντικά στη διεξαγωγή του φετινού προγράμματος.

Τέλος, ευχαριστούμε τις εφημερίδες και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που πάντα προωθούν αφιλοκερδώς τις δράσεις μας.

Παντού και πάντα ο Γιάννης Γεωργούσης που για περισσότερα από 3 χρόνια τώρα προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στο χώρο, σε σταθερή βάση με συνέπεια, επαγγελματισμό και προθυμία!