"Ο Θρακιώτης αρχαιολόγος Χρήστος Τσούντας και τα εν Συρίη μυστικά"

Τον κωδικοποιητή της Κυκλαδικής περιόδου και της έννοιας Κυκλαδικός πολιτισμός, Χρήστο Τσούντα, τίμησε χθες το βράδυ ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου.

Η εκδήλωση "Ο Θρακιώτης αρχαιολόγος και τα εν Συρίη μυστικά" πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο κατάμεστο Θέατρο Απόλλων.

Το κοινό καλωσόρισε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ουρανία Πανταζίδου, η οποία τόνισε ότι το αφιέρωμα στον Χρήστο Τσούντα πραγματοποιείται την ίδια ακριβώς ημέρα, όπου ο ίδιος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Χαλανδριανή και το Καστρί της Σύρου (Παρασκευή 31 Ιουλίου 1898).

Για τον Έλληνα κλασικό αρχαιολόγο που ακολούθησε τον Σλήμαν και ολοκλήρωσε τις σημαντικότερες έρευνες στην αρχαιολογική θέση των Μυκηνών μίλησε η αρχαιολόγος Μαρίζα Μάρθαρη, κάνοντας ειδική αναφορά στις ανασκαφές που έκανε στους οικισμούς της Χαλαναδριανής και του Καστριού.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο καθηγητής αστρονομίας κ. Ξενοφών Μουσάς ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η αστρονομία μελετά το Κυκλαδικό Τηγανόσχημα».

Ακολούθησε χορευτικό πρόγραμμα από το σύλλογο Καβακλιωτών Ανατολική Ρωμυλία του Αιγίνιου Πιερίας, την Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία», τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών, τον Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου και το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμαή Μενδρινού. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Βρούτσης και η σοπράνο κ. Σόνια Θεοδωρίδου η οποία στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου θα τραγουδήσει απόψε στην Πλατεία Μιαούλη.

Αναλυτικότερα, στην έντυπη έκδοση της "Κοινής Γνώμης".