Διήμερες εκδηλώσεις του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου

Χρήστος Τσούντας: «Ο δικός μας άνθρωπος»

Ομιλίες της αρχαιολόγου Μαρίζας Μαρθάρη και του καθηγητή αστρονομίας Ξενοφώντα Μουσά

Έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχαιολόγους όλων των εποχών, τον Χρήστο Τσούντα τίμησε ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου με την εκδήλωση μνήμης «Ο Θρακιώτης αρχαιολόγος και τα εν Συρίη μυστικά", στο κατάμεστο Θέατρο Απόλλων.

Ακαταπόνητος ανασκαφέας με συνεχείς ανασκαφές και δημοσιεύσεις για τον Νεολιθικό και Μυκηναϊκό πολιτισμό, ο Χρήστος Τσούντας θεωρείται επίσης ο κωδικοποιητής της Κυκλαδικής περιόδου και της έννοιας Κυκλαδικός πολιτισμός.

Σημειώνεται ότι το αφιέρωμα του Συλλόγου στον κορυφαίο ερευνητή και μαχόμενο αρχαιολόγο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας συνέπεσε χρονικά με την ημέρα, όπου ο ίδιος βρέθηκε για πρώτη φορά στην Χαλανδριανή και το Καστρί της Σύρου (Παρασκευή 31 Ιουλίου 1898).

Ο κωδικοποιητής του Κυκλαδικού Πολιτισμού

Για τον Έλληνα κλασικό αρχαιολόγο που ακολούθησε τον Σλήμαν και ολοκλήρωσε τις σημαντικότερες έρευνες στην αρχαιολογική θέση των Μυκηνών μίλησε η αρχαιολόγος Μαρίζα Μάρθαρη, κάνοντας ειδική αναφορά στις ανασκαφές που έκανε στους οικισμούς της Χαλαναδριανής και του Καστριού.

Η Επίτιμη Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού και Διευθύντρια της συστηματικής ανασκαφής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στον Σκάρκο της Ίου και στο Καστρί της Σύρου (στη θέση-ορόσημο του Κυκλαδικού Πολιτισμού) έχει ασχοληθεί αρκετά με την προσωπικότητα και το έργο του Χρήστου Τσούντα. Το 1998 συμμετείχε στον εορτασμό των 100 χρόνων από τις ανασκαφές του με πλήθος εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων στο νησί της Σύρου.

Εξέχουσα φυσιογνωμία της πνευματικής ζωής του τόπου μας αλλά και προσωπικότητα με διεθνές κύρος στην Ελλάδα. Με τις σημαντικές ανασκαφές και τις δημοσιεύσεις του για τον Νεολιθικό, Κυκλαδικό και Μυκηναϊκό πολιτισμό έθεσε τις βάσεις του σημαντικού αυτού τομέα της αρχαιολογικής επιστήμης στην πατρίδα μας. Το έργο του είναι αξεπέραστο έως σήμερα.

Αναφερόμενη στην ιδιαίτερη σχέση του Χρήστου Τσούντα με τις Κυκλάδες, σημείωσε ότι ο ίδιος πέρασε ορμητικά το κατώφλι της Κυκλαδικής προϊστορίας την τελευταία δεκεατία του 19ου αιώνα, θέτοντας ανεξίτηλα τη σφραγίδα του και μετατρέποντας σε υψηλό το ιδιαίτερα χαμηλό τότε επίπεδό της. Υπήρξε ο πρωτοπόρος ερευνητής για τις Κυκλάδες και στο είδος της έρευνας πεδίου, που ονομάζεται σήμερα επιφανειακή έρευνα. Εξερεύνησε ολόκληρα τα νησιά που επισκέφθηκε και είχε συγκεντρώσει όλο το απαραίτητο υλικό για μια δημοσίευση, παρόλο που δεν έτυχε ή δεν πρόφθασε να την κάνει. Κύριο επιστημονικό ενδιαφέρον του αποτελούσε ο κυκλαδικός κόσμος της 3ης χιλιετίας π.Χ. αλλά παράλληλα έδινε μεγάλη σημασία στην κατανόηση του νησιωτικού τόπου και των εξελίξεων της πορείας του ανθρώπου σε αυτόν συνολικά, τον ενδιέφερε η διαχρονική διάσταση της έρευνας.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο καθηγητής αστρονομίας κ. Ξενοφών Μουσάς ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η αστρονομία μελετά το Κυκλαδικό Τηγανόσχημα».

Ακολούθησε χορευτικό πρόγραμμα από το σύλλογο Καβακλιωτών Ανατολική Ρωμυλία του Αιγίνιου Πιερίας, την Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία», τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών, τον Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου και το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου.

Μουσικοχορευτική παράσταση αλληλεγγύης

Στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων-Εφορεία Κυκλάδων μουσικοχορευτική παράσταση αλληλεγγύης στην Πλατεία Μιαούλη με τη συμμετοχή ποντιακών συλλόγων και την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η συγκέντρωση τροφίμων στην προσκοπική εστία για συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.

Αμέσως μετά, ακολούθησε η συναυλία της Σόνιας Θεοδωρίδου μπροστά από το επιβλητικό Δημαρχείο της πόλης με τη συμμετοχή της Orchestra Mobile υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Ορφανίδη.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.