Κουρσάροι: Διήμερο λαϊκού πολιτισμού, ιστορίας και πειρατείας

  • Παρασκευή, 21 Αυγούστου, 2015 - 06:10

Το χωριό της Νάουσας και η εθελοντική ομάδα «Κουρσάροι» καλούν τους επισκέπτες της Πάρου να γνωρίσουν τη γειτονιά τους, μέσα από ένα διήμερο λαϊκού πολιτισμού, ιστορίας και πειρατείας στις 22 & 23 Αυγούστου.

Παιχνίδι, χορός, ξεναγήσεις, μαθήματα, εκθέσεις, δράσεις και δρώμενα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Εννιάμερα της Παναγίας και τα 50 χρόνια της «Κουρσάρικης Βραδιάς», υπό την αιγίδα του Δήμου Πάρου, της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π και του Τοπικού Διαμερίσματος Νάουσας. Στο σεντούκι του διημέρου, βρίσκεται κρυμμένη η πίστη, η φύση και η παράδοση, για εκείνους που αναζητούν την αυθεντική ομορφιά, στο γραφικό και κοσμοπολίτικο ψαροχώρι της Νάουσας.

Το διήμερο ολοκληρώνεται με την εντυπωσιακή αναπαράσταση της κουρσάρικης επιδρομής στις 23 Αυγούστου. Με τη δύση του ηλίου, οι κουρσάροι εισβάλλουν στο λιμάνι με φωτιές και ιαχές, διακόπτουν το πανηγύρι του χωριού, ξεχύνονταςι στα σοκάκια και αρπάζουν τις γυναίκες. Το κάστρο φλέγεται, οι καμπάνες χτυπούν και τα βιολιά σωπαίνουν, μέχρι τη νικητήρια αντεπίθεση των νησιωτών που θα σημάνει το τέλος της επιδρομής και την αρχή του παραδοσιακού γλεντιού.

Φύση και ιστορία

Οι εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας εστιάζουν στη φύση και την ιστορία της Νάουσας. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στα μονοπάτια του Καθολικού. Ο περίπατος στην περιοχή του Περιβαλλοντικού Πάρκου Πάρου θα ξεκινήσει στις 09:30. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο εσωτερικό του Φάρου του Κόρακα, ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο «Η Πάρος μέσα από την ρώσικη χαρτογραφία 1770-1774», καθώς και Επίσκεψη στο Μοναστήρι του Αϊ Γιάννη του Δέτη.

Δράσεις για γνωριμία με τη λαογραφία, την ιστορία και τις ρίζες του τόπου θα πραγματοποιούνται στους επισκέψιμους χώρους της περιοχής, οι οποίοι θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 18:00 έως τις 21:00.

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο – Συλλογή Όθωνα Κάπαρη: Η προσωπική συλλογή του γιατρού Όθωνα Κάπαρη συγκεντρώνει αντικείμενα από το παρελθόν της Πάρου, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σπάνια ευρήματα. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί βιβλιογραφία για τη ρωσική περίοδο 1770-1774.

Λαογραφικό Μουσείο «Ελληνικές Τοπικές Φορεσιές»: Σε ένα παραδοσιακό σπίτι στεγάζεται η συλλογή του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «Νάουσα Πάρου». Ενδυμασίες από όλη την Ελλάδα σε ένα αμιγώς παριανό περιβάλλον. Τους επισκέπτες θα ψυχαγωγήσει ορχήστρα ντόπιων μουσικών με παραδοσιακή ζωντανή μουσική.

Βυζαντινό Μουσείο Νάουσας: Στο μοναστήρι του Αγ. Αθανασίου εκτίθεται μία σπουδαία συλλογή βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης από τη βυζαντινή και ενετική περίοδο του νησιού.

Οινοποιείο Μωραΐτη: Το Οινοποιείο Μωραΐτη αποτελεί κεφάλαιο της τοπικής ιστορίας. Από το 1910 φροντίζει τον παριανό αμπελώνα, κάνοντας τα κρασιά του νησιού γνωστά σε όλο τον κόσμο. Εκθεσιακός χώρος, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και οινογευσία.

Ενετικό Κάστρο Νάουσας: Το ενετικό κάστρο στολίζει τον κόλπο της Νάουσας, χαρίζοντας στο χωριό το γραφικό λιμανάκι, σήμα κατατεθέν της ομορφιάς του νησιού. Στο Κάστρο εκτίθεται φωτογραφικό υλικό από την «Κουρσάρικη Βραδιά».

Πειρατεία

Η 2η ημέρα εκδηλώσεων είναι αφιερωμένη στην πειρατεία. Παιχνίδι σε όλο το χωριό, τραγούδι και πολλές εκπλήξεις περιμένουν τα παιδιά του νησιού από 8 ετών και άνω. Στις 12:30, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό της Νάουσας, στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα. Το απόγευμα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο ανοιχτό μάθημα μπάλου από ντόπιους χορευτές.

Σημειώνεται ότι από 20 έως 22 Αυγούστου ο Σύλλογος πραγματοποιεί στην πλατεία της Νάουσας παζάρι παραδοσιακών προϊόντων, το οποίο λειτουργεί τις απογευματινές ώρες.

Ετικέτες: