Εικόνες – Ποιήματα – Μουσικές στο Φεστιβάλ Τήνου

Δύο αφιερώματα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο και τον εκδότη του ιστορικού εκδοτικού οίκου «Εστία» Γιάννη Κολλάρο, μία θεατρική παράσταση και ένας περίπατος στον παραδοσιακό οικισμό της Περάστρας αποτελούν τις προσεχείς εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Τήνου, το οποίο συνεχίζει τη δυναμική παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού.

Το αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 20:00 στο Κάτω Κλείσμα. Ο μαθητής του Γαβρίλης Ιστικόπουλος θα παρουσιάσει πρωτότυπα εικονοποιημένα ποιήματα, ειδικά αφιερωμένα στον μεγάλο δάσκαλο, «ντυμένα» με την υπέροχη μουσική του Μίκη. Απαγγελίες ποιημάτων του, ανέκδοτες στιγμές ζωής από τη σχέση τους και τα τραγούδια που σημάδεψαν τη ζωή αυτού του τόπου.

Ο Κώστας Ζουλιάτης παίζει στο πιάνο αγαπημένες μελωδίες του Μίκη Θοδωράκη γραμμένες πάνω στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου

Γιάννης Κολλάρος: Ο εκδότης, ο πατριώτης, ο άνθρωπος

Την επόμενη ημέρα, το Φεστιβάλ Τήνου τιμά στον τόπο που γεννήθηκε τον ιστορικό εκδότη του ιστορικού εκδοτικού οίκου «Εστία» Γιάννη Κολλάρο, με καταγωγή από τον Πύργο. Θα γίνει αναφορά στον πνευματικό άνθρωπο και στην προσωπικότητά του. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην Πλατεία του Πύργου, με αφορμή την επέτειο των 130 χρόνων από την ίδρυση του εκδοτικού οίκου.

Μουσικές του Ελληνισμού αποδίδουν οι: Κλέαρχος Κορκόβελος - τσέμπαλο και Έλσα Παπέλη - τσέλο. Ομιλητές της βραδιάς θα είναι οι: Κώστας Δανούσης, Βασίλης Φόρτωμας, Γιάννης Κολλάρος και η σημερινή εκδότρια της Εστίας, Εύα Καραϊτίδη.

Μία αντισυμβατική κωμωδία

Τη «Μαύρη Κωμωδία» του Πήτερ Σάφερ παρουσιάζει την Πέμπτη στα Λουτρά, η Θεατρική Ομάδα Τήνου. Κεντρικός ήρωας του έργου, ένας γλύπτης με χαλαρές αντιστάσεις στο να απαρνηθεί την αντισυμβατική ταυτότητα του καλλιτέχνη. Στο όνομα της αναγνώρισης και της καταξίωσης ευθυγραμμίζεται εύκολα με τα μικροαστικά στερεότυπα της «αγαπημένης» του. Μια διακοπή ρεύματος στέκεται αφορμή, να ξεκινήσει μια σειρά ευτράπελων και αποκαλύψεων. Το έργο συνδυάζει το γέλιο με το καυστικό σχόλιο. Πρόκειται για μια κλασική «κομψή» αγγλική κωμωδία.

Μια παραμυθένια διαδρομή

Με αφορμή το μυθιστόρημα του Αντώνη Μπουλούτζα «Η Παναγία των Αγγέλων», το Φεστιβάλ Τήνου διοργανώνει έναν περίπατο στον παραδοσιακό οικισμό της Περάστρας. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά ιστορικά κτίρια του οικισμού και διαβαίνουν τον αρχαίο δρόμο, κάνοντας ένα σύντομο οδοιπορικό, προς το ερημωμένο χωριό Λάζαρος. Ο συγγραφέας διαβάζει αποσπάσματα του βιβλίου του συνοδεία μουσικής, ενώ κάτοικοι του χωριού αποκαλύπτουν παλιά μυστικά. Μία περιήγηση που περνά μέσα από μύλους, τρεχούμενα νερά, λιοτρίβι και καταλήγει στην πλατεία του χωριού όπου θα απολαύσουμε γεύσεις από προϊόντα της περιοχής.

Συμμετέχει ο Ενωτικός Σύλλογος Κώμης - Περάστρας - Μοναστηρίων. Ξεναγός θα είναι η Μαρία Δενεκαρία. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων.

Ετικέτες: