Πολιτιστικός Σεπτέμβριος στη Σαντορίνη

  • Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:10

Τι κι αν αποχαιρετήσαμε χθες ένα ακόμη καλοκαίρι-αστραπή με φανερή μία δόση μελαγχολίας στο πρόσωπό μας, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των νησιών συνεχίζονται απρόσκοπτα, με τη Σαντορίνη να υποδέχεται προσεχώς σημαντικές διοργανώσεις σχετικές με τη μουσική, τη λογοτεχνία, τον εναλλακτικό αθλητισμό και τις παραστατικές τέχνες.

Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης (Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ) σε συνεργασία με τη σχολή εναλλακτικού αθλητισμού και παραστατικών τεχνών Circus Dayz θα πραγματοποιήσει από την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015 έως την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015 το πρώτο "Santorini Circus Festival".

Παρκούρ, Θέατρο δρόμου και θεματικές παρελάσεις γεμάτες ρυθμό, κέφι και τους μεθυστικούς, χορευτικούς ρυθμούς της σάμπα από το συγκρότημα Βloco Swingera, πλαισιωμένο από ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ καθώς και μέλη των ομάδων που συμμετέχουν στο φεστιβάλ πρόκειται να κατακλύσουν κεντρικά σημεία του νησιού και να δώσουν άλλο χρώμα στα χωριά της Σαντορίνης.

Παράλληλα με το Φεστιβάλ, θα διεξάγονται δωρεάν σεμινάρια εναλλακτικού αθλητισμού στο Κλειστό Γυμναστήριο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τις τεχνικές του τσίρκου, της καποέιρα, αλλά και του παρκούρ.

Στο πλαίσιο των προσεχών εκδηλώσεων του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης, η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου θα πραγματοποιήσει στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου συναυλίες στην κεντρική πλατεία στα Φηρά και στον Πύργο αντίστοιχα. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 12 Σεπτεμβρίου με τη Γιορτή της Ρακής, την οποία θα «ντύσει» μουσικά ο Νίκος Ζωϊδάκης.

Έκθεση ζωγραφικής της Κυβέλης Μουσούρη

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Εστία Πύργου Καλλίστης σε συνεργασία με το τοπικό Διαμέρισμα και τον Δήμο Θήρας παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Κυβέλης Μουσούρη στον εκθεσιακό χώρο στην κεντρική πλατεία του Πύργο. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 10 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: 10.00-13.00 και 18.00-20.00 καθημερινά.

Η Κυβέλη Μουσούρη με καταγωγή από τον Πύργο της Σαντορίνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη σχολή Δοξιάδη. Είχε δασκάλους τους Γεωργιάδη, Βενιάδη, Σαραφιανού. Έχει ασχοληθεί με την σκηνογραφία παιδικού θεάτρου και εικονογράφηση παιδικού βιβλίου . Διδάσκει ελεύθερο σχέδιο σε ενήλικες και παιδιά . Έχει διατελέσει διευθύνουσα σε Δημοτικά εικαστικά εργαστήρια. Από το 1996 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 10 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε 14 ομαδικές αποσπώντας καλές κριτικές. Έργα της βρίσκονται σε συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Λογοτεχνικό «τσουνάμι» στην Καλντέρα

Το 4o Φεστιβάλ Τέχνης και Λογοτεχνίας «Caldera Festival 2015» θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη το τριήμερο Παρασκευή – Κυριακή 11-13 Σεπτεμβρίου στους χώρους του βιβλιοπωλείου «Ατλαντίδα» και στο Πανηγυρόσπιτο - Πνευματικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Οίας. Πρόκειται για μια συνάντηση που συμπεριλαμβάνει λέξεις, σκέψεις, τέχνη, μουσική (και ντόπιο κρασί) αλλά και αστέρια σε μια μικρή ταράτσα, απ' όπου αγναντεύει κανείς το Αιγαίο Πέλαγος. Φέτος το «Atlantis Books», παρουσιάζει ενδιαφέροντες καλεσμένους, ανάμεσα στους οποίους οι Ντέιβιντ Σεντάρις , Μπίλι Κόλινς, Ρος Ντέιλι, Τζούλιαν Γκαρτζιούλο, Σώτη Τριανταφύλλου, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αύγουστος Κορτώ και αναγνώσεις ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη καθώς και προβολές επηρεασμένες από τον ίδιο, από το Αρχείο Καβάφη.

Ο Αμερικανός συγγραφέας ελληνικής καταγωγής, Ντέιβιντ Σεντάρις, είναι ένας από τους πιο αγαπητούς χιουμορίστες παγκοσμίως. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως ενώ έχουν μεταφραστεί σε πάνω από είκοσι-πέντε γλώσσες. Ο Μπίλι Κόλινς είναι δαφνοστεφής ποιητής των Η.Π.Α. (2001-2003), οι τρεις ποιητικές συλλογές του έχουν σπάσει τα ρεκόρ πωλήσεων ποίησης.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας και συνθέτης, Τζούλιαν Γκαρτζιούλο, απέκτησε τον τιμητικό τίτλο του καλλιτέχνη Steinway το 2015. Στο βιογραφικό του συγκαταλέγονται κονσέρτα σε χώρους όπως Carnegie Hall (ΗΠΑ), United Nations' Dag Hammarskjöld Auditorium (ΗΠΑ), Moscow Conservatory Hall (Ρωσία), Teatro Philarmonico du Verona (Ιταλία), The Esplanade (Σινγκαπούρη) and Seymour Theatre Centre (Αυστραλία).

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου έχει γράψει επτά μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων και αρκετά παιδικά βιβλία. Το τελευταίο της βιβλίο «Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη» είναι υποψήφιο για το Εθνικό Βραβείο Μετάφρασης των Η.Π.Α.

Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι συγγραφέας (μυθοπλασίας και δοκιμίων), ιστορικός, ειδικευμένη στις αμερικανικές υποθέσεις. Και ο Αύγουστος Κορτώ ο οποίος υποδέχτηκε τον περασμένο Απρίλιο τη Σύρο, έχει γράψει είκοσι βιβλία, κι έχει υπογράψει πάνω από πενήντα μεταφράσεις - ανάμεσά τους έργα των Salinger, Updike, Nabokov, Cormac McCarthy, Annie Proulx, Colum McCann και Joyce Carol Oates.

Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης

Τέλος, το Πολιτιστικό Σωματείο "Οι Φίλοι της Σαντορίνης" προσκαλεί για 37η συνεχή χρονιά το κοινό στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου Μ. Νομικού και προτείνει έξι συναυλίες με εκλεκτούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.Το Φεστιβάλ ξεκινάει στις 4 και ολοκληρώνεται στις 20 Σεπτεμβρίου 2015.