Έως και τις 5 Σεπτεμβρίου το 9ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” στη Σίφνο

“Ταξίδι γεύσεων στο νησί του Τσελεμεντέ...”

  • Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:10

Την πεντανόστιμη “αυλαία” του άνοιξε χθες το 9ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” στη Σίφνο, στο πλαίσιο του οποίου για ακόμη μία χρονιά οι Κυκλάδες θα πρωταγωνιστούν αναδεικνύοντας τον πλούτο της γαστρονομικής παράδοσής τους.

Οικοδεσπότες της διοργάνωσης, η οποία θα διαρκέσει έως και τις 5 Σεπτεμβρίου είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Σίφνου με τη συνεργασία τοπικών φορέων και Συλλόγων, οι οποίοι από κοινού επιδιώκουν την προβολή των προϊόντων και της μοναδικής παράδοσης των Κυκλάδων στη γαστρονομία και στον πολιτισμό.

Φιλοξενούμενα νησιά και συμμετοχή ολλανδικής αντιπροσωπείας

Στην 9η διοργάνωση φιλοξενούμενα στην κυκλαδίτικη γιορτή είναι όλα τα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία συμμετέχουν με αντιπροσωπείες μαγείρων, οργανοπαικτών και χορευτών και είναι τα παρακάτω: Αμοργός, Άνδρος, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σέριφος, Σίκινος, Σύρος, Σχοινούσα και Φολέγανδρος. Αξίζει να τονισθεί, πως, φιλοξενούμενο νησί από τα Δωδεκάνησα είναι η Ρόδος ενώ τo φετινό φεστιβάλ τιμούν επίσης με τη συμμετοχή τους αντιπροσωπείες από τη Σαλαμίνα, τη Σάμο, τη Θήβα, το Ναύπλιο καθώς και ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Ιωνίας “Η Σινώπη”, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων και η Ελληνική Ακαδημία Αρχιμαγείρων και Γαστρονομίας.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για το γεγονός πως, φέτος θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία και από την Ολλανδία. Με τη συμμετοχή αυτή “ανοίγει” μια νέα σελίδα στην τόσο σημαντική για τις Κυκλάδες διοργάνωση, αφού η ολλανδική αντιπροσωπεία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή που θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ πέραν των ελληνικών, ενώ παράλληλα δίνεται με τον καλύτερο τρόπο, μέσα από την παραδοσιακή γαστρονομία, η δυνατότητα διεύρυνσης της φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Την ολλανδική αντιπροσωπεία απαρτίζουν μεταξύ άλλων, ο Marco van den Bos, αρχιμάγειρος και διευθυντής της εταιρείας Luxurious Catering Exquisine, που έχει εργαστεί σε δύο Michelin 1 star εστιατόρια στην Ολλανδία, ο Danny Vermue, που έχει εργαστεί σε εστιατόρια στην Ολλανδία, Γερμανία και Αγγλία, και η κυρία Anneloes Schaafsma, bilingual delegation coordinator.

Θαλασσομαγειρέματα και συμμετοχή της Etoile

Ήδη από χθες, οι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι των παραθαλάσσιων οικισμών Κάστρου, Πλατύ Γιαλού, Καμαρών, Χρυσοπηγής, Φάρου και Βαθιού “άνοιξαν την αγκαλιά τους” στις αντιπροσωπείες των φιλοξενούμενων περιοχών, σε φίλους και επισκέπτες του νησιού, προσκαλώντας τους σε θαλασσομαγειρέματα. Στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ κάθε πρωί (11:30), δίπλα στη θάλασσα, με ευθύνη των τοπικών συλλόγων γίνεται επίδειξη παρασκευής σιφναίικων συνταγών ενώ προσφέρονται τοπικά κεράσματα. Σήμερα τα θαλασσομαγειρέματα βρίσκονταί στις περιοχές Καμάρες – Χρυσοπηγή ενώ αύριο στις περιοχές Φάρος – Βαθύ.

Πέραν των ανωτέρω, στο 9ο Φεστιβάλ συμμετέχει και η Etoile με τις Σχολές Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής & Ξενοδοχειακών Σπουδών. Ειδικότερα, ο διακεκριμένος executive chef Χρυσόστομος Πρασαντζής, καθηγητής της σχολής, ο βραβευμένος σπουδαστής της ζαχαροπλαστικής Γιώργος Κόχρονας, οι διακεκριμένοι σπουδαστές μαγειρικής Νίκος Μιχαλόπουλος, Αρσενία Ρούσσου και η Σίσσυ Νίκα, δημοσιογράφος γαστρονομίας και διευθύντρια διεθνών σχέσεων του Ομίλου Etoile διανθίζουν τις παραδοσιακές γεύσεις της θαλασσινής κουζίνας του Αιγαίου με τη δική τους gourmet πινελιά. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ δίνεται η δυνατότητα σε έναν αντιπρόσωπο από κάθε νησί που συμμετάσχει, να παρακολουθήσει εντελώς δωρεάν κάποιο από τα επαγγελματικά σεμινάρια γαστρονομίας που γίνονται από την Etoile στην Αθήνα. Υπογραμμίζεται επιπλέον, ότι, η αρωματική θαλασσινή κουζίνα των Κυκλάδων έχει επιλεγεί από τη σχολή να προωθηθεί σε Έλληνες και ξένους opinion leaders, σε εκδήλωση που θα γίνει στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Σχολής, στην Αθήνα.

Στο Στενό του Αρτεμώνα...

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, κάθε απόγευμα από τις 18.00 στην πλατεία και στο Στενό του Αρτεμώνα πραγματοποιούνται επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών ενώ κάθε βράδυ διαφορετικά νησιά – περιοχές παρουσιάζουν, περιγράφουν και μαγειρεύουν συνταγές του τόπου τους. Στο πρόγραμμα έχουν συμπεριληφθεί και παρουσιάσεις βιβλίων στην αυλή του ζαχαροπλαστείου “Θεοδώρου»”, που έλαβαν χώρα χθες, αλλά και παρουσίαση του νέου βιβλίου “Με κρασί και Ελληνικά” της δημοσιογράφου γεύσης Νίκης Μηταρέα (εκδόσεις Πατάκη) από το chef Ανδρέα Λαγό, σήμερα στις 20.00 το βράδυ. Νωρίτερα, στις 18:30 θα πραγματοποιηθούν τα “Παιδομαγειρέματα”, με στόχο τον προσανατολισμό των μικρών φίλων στην υγιεινή διατροφή. Ως παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις έχουν προγραμματισθεί τα εξής: Αναπαράσταση σιφναίικου πανηγυριού - παρουσίαση της “Τράπεζας Αγάπης” από την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Προφήτη Ηλία του Αψηλού - Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων -Επίδειξη παραδοσιακών τεχνών - Παρουσίαση των δράσεων και στόχων της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου - Εκθέσεις φωτογραφίας αλλά και ζωγραφικής.

Μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις

Στο πλούσιο πρόγραμμα της διοργάνωσης λαμβάνουν χώρα αμέσως μετά το πέρας των επιδείξεων μαγειρικής, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα σήμερα “παντρεύονται” έθιμα και παραδόσεις του σιφναίικου γάμου. Το δρώμενο του γάμου θα ξεκινήσει στις 18:30 από τα Εξάμπελα, το σπίτι του αρχιμάγειρα Νικόλαου Τσελεμεντέ, και θα καταλήξει, περνώντας μέσα από τους κεντρικούς παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, στο χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ, όπου παραδοσιακοί οργανοπαίκτες θα παίξουν σκοπούς του γάμου και όχι μόνον. Τέλος, αύριο μετά την εξαιρετική παρουσία τους στο 8ο Φεστιβάλ θα “κλείσουν” μουσικά τη φετινή διοργάνωση με παραδοσιακά τραγούδια από τα νησιά οι Νίκος Οικονομίδης, Κυριακή Σπανού, Αργύρης Ψαθάς και Παναγιώτης Βέργος.