«Η επίδραση της ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης στην Ρωσική λογοτεχνία»

  • Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2015 - 15:04

Από 17 έως 22 Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιείται σε όλη την Τήνο το 2ο Διεθνές Φόρουμ Ρωσόφωνων διανοούμενων. Η συνάντηση οργανώνεται από το ηλεκτρονικό περιοδικό «9 Μούσες» που έχει την έδρα του στην Τήνο και τελεί υπό την αιγίδα του ΡΚΕΠ της Πρεσβείας της Ρωσικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, την υποστήριξη του Συντονιστικού Συμβουλίου των Ρώσων στην Ελλάδα και της Διεθνούς Ένωσης συγγραφέων. Το συνέδριο διεξάγεται στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τήνου.

Τις εκδηλώσεις θα καλύψουν δημοσιογράφοι από την Ρωσία, την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Πέμπτη 17/09

19.00 Έναρξη του συνεδρίου

1. Ειρήνα Τσοτάτζε-Αναστασιάδου, Συγγραφέας, μεταφράστρια, αρχισυντάκτης του ηλεκτρονικού περιοδικού «9 Μούσες». Θέμα: «Ορφέας – ο πατέρας της σημερινής Ευρωπαϊκής λογοτεχνίας»

Απονομή στην Ειρήνα Τσοτάτζε-Αναστασιάδου του βραβείου Ρωσίας η «Ασημένια Πένα» για το πολιτιστικό έργο της από τον Νικολάι Τσερκάσιν, αξιωματικό του Ρωσικού στόλου.

2. Λαρίσα Τσερκάσινα, Ιστορικός, ειδική στο έργο του Πούσκιν, Μόσχα Ρωσία. Θέμα: «Πούσκιν - ο κληρονόμος των ιδεών και της γνώσης του Ομήρου»

3. Λόλα Ζβονάρεβα, Ακαδημαϊκός της РАЕН και της Ακαδημίας Αγ. Πετρούπολης Τεχνών και Επιστημών, γραμματέας της Ένωσης Συγγραφέων της Μόσχας, Διδάκτωρ ιστορικών επιστημών, αρχισυντάκτρια της διεθνούς ανθολογίας "Λογοτεχνικά Χρονικά". Θέμα: "Η αντίθεση μεταξύ ζωής και θανάτου στην Ρωσική ποίηση στις αρχές της ύπαρξής της"

4. Γάρρι Καρολίνσκι, Δημοσιογράφος, συγγραφέας, Αμερική. Θέμα: «Ιστορία – ο καθρέφτης του παρελθόντος».

5. Νίνα Σάπκινα-Κορτσουγάνοβα, συγγραφέας, μέλος της Ένωσης Ρώσων ζωγράφων

6. Ντμίτρι Σαλίνσκι (Μόσχα), Καθηγητής Πανεπιστημίου Κινηματογράφου, κριτικός κινηματογράφου, ιστορικός τέχνης, δημοσιογράφος, σκηνοθέτης, Αναπληρωτής Διευθυντής της εφημερίδας «SKNεα», Ρωσία, Μόσχα. "Η Χρυσή Τομή και ο θάνατος ενός διδύμου"

7. Χάρης Κουτελάκης, Δόκτωρ αρχαιολογίας, συγγραφέας, βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών, Ελλάδα Προβολή της ταινίας «Τι έκαναν στην Δήλο οι ‘Κύκνοι’».

 

Δευτέρα 21/9

12.00 Παρουσιάσεις - στρογγυλή τράπεζα συνεδρίου

Ειρήνα Μπεσπάλοβα, Τσεχία «Δεν υπήρχε η άνοιξη»

Ελένα Ντουλγέρου, Ρουμανία

Αλεξέι Χαζάρ, Ουγγαρία

Άλβερτ Τουσσείν, Ρωσία