Πρόγραμμα Μουσικοκινητικής αγωγής – Kindermusik στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Η Τέχνη της Διδασκαλίας μέσα από τις Τέχνες

  • Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:20

Πέντε εκπαιδευτικά έτη επιτυχημένης πορείας στην Τήνο συμπλήρωσε το καλοκαίρι του 2015 το πρωτοποριακό πρόγραμμα Μουσικοκινητικής αγωγής Kindermusik με την εκπρόσωπό του και εξειδικευμένη μουσικοπαιδαγωγό Ελένη Λαγουδάκη.

Σε αυτά τα χρόνια είχαν την ευκαιρία πάρα πολλές οικογένειες και παιδιά της Τήνου να μπουν στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, να εκπαιδευτούν και να εξελιχθούν μέσα από τα μαγικά μονοπάτια της Μουσικής και της Καλλιτεχνικής έκφρασης.

Το «Kindermusik» αποτελεί μία αναπτυξιακά κατάλληλη πρακτική όπως ορίζεται από τον Διεθνή Σύλλογο για την Εκπαίδευση Νεαρών Παιδιών (National Association for the Education of Young Children). Η φιλοσοφία του είναι εμπνευσμένη από το έργο εμπειρογνωμόνων της πρώιμης ανάπτυξης της παιδικής ηλικίας όπως: Kodaly, Piaget, Montessori,Orff, Greenspan, Dalcrose.

Έναρξη εγγραφών για το έτος 2015-2016

Ο κύκλος των μαθημάτων για κάθε τμήμα ξεκινά τον Οκτώβριο και διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Περιλαμβάνονται όργανα αναπτυξιακά κατάλληλα για κάθε ηλικία, καθώς και διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό σε όλα τα τμήματα. Τα μαθήματα στηρίζονται σε 3 βασικά στοιχεία της ανθρώπινης φύσης και έκφρασης, στη μουσική, το λόγο και την κίνηση.

- Μουσικοκινητική για βρέφη (6 μηνών-16 μηνών με συνοδεία γονέων) Cuddle & Bounce.

-Μουσικοκινητική Family Time (8 μηνών-3 ½ ετών με συνοδεία γονέων) 2 τμήματα. Οι γονείς όσο και τα παιδιά βιώνουν την εμπειρία της εξερεύνησης της μουσικής αλλά και των συναισθημάτων που προκαλούνται με την ακρόαση, το τραγούδι και τον μουσικό αυτοσχεδιασμό. Μουσικά όργανα αναπτυξιακά κατάλληλα για κάθε ηλικία. Φωνολογική ανάπτυξη και ρυθμική εκτέλεση τραγουδιών στα Αγγλικά και στα Ελληνικά.

-Μουσική προπαιδεία/ Κίνηση-Λόγος –Τέχνη Η Μουσική Προπαιδεία είναι ο κορμός των πρώτων μαθημάτων Μουσικής Παιδείας στον οποίο συμμετέχουν παιδιά από τεσσάρων μέχρι επτά ετών. Τα τμήματα είναι διαμορφωμένα με ηλικιακά κριτήρια και προσφέρουν μια πληθώρα δραστηριοτήτων στα παιδιά, ώστε καθώς αυτά μεγαλώνουν, να αναπτύσσουν ικανότητες, να διευρύνουν τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντά τους. Το παιδί γνωρίζει κι αγαπάει τη Μουσική. Αποκτά την ικανότητα να την ακούει και να τραγουδάει σωστά παίζοντας μαζί με τα άλλα παιδιά. Αναπτύσσει βιωματικά την αίσθηση του παλμού και του ρυθμού, του τονικού ύψους και του ηχοχρώματος. Προετοιμάζεται για τα επόμενα βήματά του στον κόσμο της μουσικής. Υψηλής ποιότητας μαθήματα μουσικής βοηθούν στην ανάπτυξη της συγκέντρωσης των παιδιών, της μνήμης και της ικανότητας τους να εκφράζουν τα συναισθήματα τους. Τα παιδιά μαθαίνουν Αγγλικά πολύ ευκολότερα και με σωστή προφορά νωρίς στη ζωή. Η μουσική υποστηρίζει την ανάπτυξη της φωνολογικής επίγνωσης, η οποία συνδέεται με την καλύτερη προφορά και αποκωδικοποίηση του γραπτού λόγου.

Περιλαμβάνονται ακόμα: Move & Groove (Level 1) 4-5 ετών, Μove & Groove (Level 2) 5-7 ετών και Μουσικά Μονοπάτια/ Μουσική, Λόγος, Τέχνη για μαθητές 8-10 ετών & 10-12 ετών

Στο κομμάτι της ανάλυσης εντάσσονται: Βιωματική προσέγγιση της Μουσικής (ακρόαση, κίνηση, λόγος, παιχνίδι), Θεωρία της Μουσικής / Οργανογνωσία, Πρακτική σε πληκτρόφωνα (Πιάνο, μεταλλόφωνο), σε κρουστά και boomwhakers (χρωματιστοί ηχητικοί σωλήνες), Μουσικές περιπλανήσεις μέσα από την ανάλυση Μουσικών έργων όπως το Καρναβάλι των Ζώων του Camille Saint Saens, Βιωματική ενορχήστρωση και αναπαράσταση Μουσικών έργων(Κλασσικών, Σύγχρονων και Παραδοσιακών), Αυτοσχεδιασμός/ Ρυθμικές Συνθέσεις, Μουσικοί Πίνακες (ακρόαση και ζωγραφική) καθώς και μουσικοκινητική ερμηνεία Σύγχρονων Έργων Τέχνης, Κατασκευή οργάνων και Μουσικοθεατρική αναπαράσταση της Γνώσης

Οι εγγραφές και η γνωριμία με την παιδαγωγό στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού ξεκινούν αύριο το πρωί 11:00-13:30 και συνεχίζονται την Παρασκευή 25/9 και το Σάββατο το πρωί 11:00-13:30 & το απόγευμα 19:00-20:30.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948504376, 2283025966, 2283029070.