Όταν το λυρικό θέατρο συνάντησε το animation στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων

Οι ανιμάνιαξ κατέκλυσαν και φέτος τη Σύρο

Τη σύγχρονη κινηματογραφική δημιουργία της τέχνης της εμψύχωσης πρόβαλε για 8η συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων animasyros, το οποίο επέστρεψε πιο πλούσιο από ποτέ, έχοντας στις αποσκευές του μία ευρεία γκάμα προβολών, αλλά και συνεργασίες οι οποίες ξεκινούν τη λαμπρή ιστορία τους από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Με πάνω από 300 ταινίες απλωμένες σε τρία πλέον διαγωνιστικά προγράμματα, δέκα αφιερώματα και πολλές ειδικές προβολές, το φετινό πρόγραμμα του Animasyros ήταν το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο που παρουσιάστηκε τα τελευταία οχτώ χρόνια. Βιτρίνα του παρέμειναν τα διαγωνιστικά τμήματα με τη διαφορά ότι φέτος το καλό τρίτωσε με την εισαγωγή των «Features», μια επιλογή από 7 ανεξάρτητες ταινίες animation μεγάλου μήκους, οι οποίες διαγωνίστηκαν για το πρώτο βραβείο κοινού στην ιστορία του φεστιβάλ.

Μία «Νυχτερίδα» πλανεύτρα

Η επίσημη έναρξη της φετινής διοργάνωσης σφραγίστηκε με την παρουσίαση του project “ΑΝΙΜΕΛΣ”, μιας συνεργασίας του Animasyros με την Εθνική Λυρική Σκηνή που έφερε ως αποτέλεσμα ένα πρωτότυπο ανέβασμα της «Νυχτερίδας» του Στράους σε φόντο animation. Πέρα από την όπερα, ο σύγχρονος χορός «”Dance in Animation”), η μουσική (“Playlist”) και η ποίηση (“Poetry in Motion”) άνοιξαν κι αυτά διάλογο με το κινούμενο σχέδιο.

Το έργο παρουσιάστηκε στην επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου, ο οποίος κατέκλυσε το Θέατρο Απόλλων. Η πρώτη επιτυχημένη γνωριμία του «ΑΝΙΜΕΛΣ» με το κοινό, απέδειξε ότι δύο φαινομενικά αταίριαστες μορφές τέχνης, όπως το λυρικό θέατρο και το animation, μπορούν να "σταθούν» μαζί επί σκηνής. Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μέσα από μια καινοτόμα ματιά τέσσερα αποσπάσματα από ένα κλασικό έργο: τη Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους. Στη μεγάλη οθόνη του θεάτρου Απόλλων η Ειρήνη Βιανέλλη δημιούργησε ένα μοναδικό ψηφιακό σκηνικό όπου οι διακεκριμένοι μονωδοί της ΕΛΣ, Βασιλική Καραγιάννη, Μαρία Μητσοπούλου, Ελένη Βουδουράκη και Δημήτρης Πακσόγλου, ερμήνευσαν άριες και ντουέτα από τη διάσημη βιεννέζικη οπερέτα, προσκαλώντας το κοινό σε μια μεγάλη σάλα χορού με καλεσμένους άγρια ζώα κι έναν πολυέλαιο φτιαγμένο από νυχτερίδες. Η αυτοκρατορική μουσική του Στράους συνάντησε την τέχνη του animation σε μια παράσταση που φέρει την υπογραφή του σκηνοθέτη της ΕΛΣ Αλέξανδρου Ευκλείδη, ενώ τους μονωδούς συνόδευσες ζωντανά στο πιάνο η Σοφία Ταμβακοπούλου. Η απόδοση των κειμένων στα ελληνικά ανήκει στον Δημήτρη Δημόπουλο. Μια φρέσκια ματιά σε ένα κλασικό έργο και μαζί μια εμπειρία που έμεινε σε όλους αξέχαστη.

Αφιέρωμα στα κινούμενα σχέδια του Ιράν

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, το κοινό «ταξίδεψε» επίσης μέχρι την Εγγύς Ανατολή, μέσα από ετερόκλιτες απεικονίσεις της μοντέρνας και μη Περσίας στο αφιέρωμα για τη σύγχρονη σκηνή animation του Ιράν.

Στα προσωποπαγή αφιερώματα ξεχώρισε η «αυτοπροσωπογραφία» του θρυλικού Raul Servais, την επιλογή των ταινιών της οποίας επιμελήθηκε ο ίδιος. Η Aliki Theofilopoulos και η Spela Cadez, δύο από τις τρεις κυρίες της κριτικής επιτροπής, συμμετείχαν επίσης στον κατάλογο με τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές από τη μέχρι τώρα πορεία τους.

Το συλλογικό αφιέρωμα στη δουλειά του Ινστιτούτου Blender επέδειξε τις δυνατότητες του open source animation, ενώ η προβολή του ARS Electronica Center έφερε τον θεατή σε επαφή με αναπάντεχες εφαρμογές της τέχνης του animation.

Ένας θεσμός που συνεχώς εξαπλώνεται

Στην επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, ο Πρόεδρος του Animasyros και πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ Ελλάς, Βασίλης Καραμητσάνης καλωσόρισε το κοινό, τονίζοντας ότι στη μέση μιας ακόμα τρικυμίας για τη χώρα, στη μέση του Αιγαίου σταθερά και αισιόδοξα το αγαπημένο φεστιβάλ μικρών και μεγάλων συνεχίζει κι εξαπλώνεται. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, προβλήθηκε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα από τον Ευρωπαϊκό Επίτροπο για την Ψηφιακή Οικονομία & Κοινωνία κ. Gunther H. Oettinger, ο οποίος μίλησε για τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η πολυπολιτισμικότητα, η ψηφιακή ανάπτυξη και η αλληλεγγύη, με ειδική αναφορά στην αναπηρία, που ήταν και ο θεματικός άξονας της φετινής διοργάνωσης. Πρόσθεσε επίσης, ότι πρωτοβουλίες όπως το Τμήμα της Αγοράς μπορούν να συμβάλουν στη χάραξη του μέλλοντος και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός ισχυρού κλάδου όσον αφορά στην ανάπτυξη και τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας υψηλών προσόντων.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Μάρκος Δαδάος. «Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε στη Σύρο για όγδοη συνεχόμενη χρονιά το animasyros ένα φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων με διεθνή εμβέλεια και απήχηση. Η διάκρισή του σε ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ για την περίοδο 2015-2016 από την Ένωση Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή. Κάθε χρόνο η συμμετοχή ανθρώπων της τέχνης και της εμψύχωσης ολοένα και αυξάνεται όπως επίσης και η ανταπόκριση του κόσμου. Αυτό δείχνει την ώθηση στις τοπικές αρχές να συνεχίσουν την προσπάθεια, ώστε να στηρίζουν φεστιβάλ του είδους του που προβάλλουν το νησί μας και εμπλουτίζουν την πολιτιστική δράση» σημείωσε ο κ. Μαραγκός. Με τη σειρά του ο κ. Δαδάος, μεταφέροντας το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη, επεσήμανε πως «η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στηρίζει σταθερά κάθε πρωτοβουλία που διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο, που συνδέει τον πολιτισμό με την τέχνη, που ενσωματώνει τις εξελίξεις της τεχνολογίας και έχει ευρεία αποδοχή σε ειδικούς και μη».

Το κοινό χαιρέτισαν επίσης ο Διευθυντής Δημοσίων Υποθέσεων της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα Thomas J. Pierce, αλλά και ο ακόλουθος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ο οποίος επισκέφτηκε τη Σύρο με αφορμή το φετινό αφιέρωμα για τη σύγχρονη σκηνή animation του Ιράν.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ προβλήθηκαν ταινίες στο Θέατρο Απόλλων, τον Κινηματογράφο Παλλάς, αλλά και την πλατεία Μιαούλη, ενώ μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν και εκδηλώσεις γνωριμίας με σκηνοθέτες και παραγωγούς στο Ινστιτούτο Κυβέλη.

Τα ονόματα των νικητών των φετινών διαγωνιστικών τμημάτων θα ανακοινωθούν στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας.

Ετικέτες: