Aπό τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Δημιουργίας Σύρου

Ξεκινούν οι Ιστορικοί Περίπατοι

  • Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, 2015 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 19 Νοε. 2015 - 7:35

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού και Δημιουργίας Σύρου, ξεκινάει και φέτος τους ιστορικούς περιπάτους, τις Κυριακές σε διάφορα σημεία του νησιού.

Οι συναντήσεις θα χωριστούν σε δύο κύκλους. Ο πρώτος θα αφορά μία επαναληπτική διαδρομή στα μνημεία και περιηγήσεις για όσους δεν κατάφεραν να τις παρακολουθήσουν τις προηγούμενες χρονιές.

Ο δεύτερος κύκλος προσκαλεί και όλους όσους συμμετείχαν στις πρώτες διαδρομές, σε διάφορα ενεργειακά σημεία του νησιού, για συζητήσεις πάνω σε νέα αποκαλυπτικά στοιχεία που αφορούν στο νησί μας.

Ο κύκλος των επισκέψεων για τη φετινή χρονιά ξεκινάει την προσεχή Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 στην τοποθεσία «Καστρί», στην Απάνω Μεριά της Σύρου. Από παλαιότερες αλλά και νεότερες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν εκεί έχουν βρεθεί αρχαίοι τάφοι, κυκλαδικά ειδώλια, και τηγανόσχημα, τα οποία κατά τις τελευταίες έρευνες, πιστοποιούν την δημιουργία τους από Συριανό μάρμαρο. Η αυτονομία του νησιού σε πλούτο, γνώση και δύναμη, ήταν εμφανή από τα πολύ παλαιά χρόνια. Το Καστρί δείχνει να έχει κατασκευαστικές ομοιότητες με τα εναπομείναντα κτίσματα που συναντήσαμε στο Σκόπελο. Ήταν αρχαίο κάστρο? Οχυρό? …

Οδηγός θα είναι ο κύριος Λούης Ρούσσος, που έχει εξερευνήσει κάθε σπιθαμή του νησιού και έχει ανακαλύψει πολλούς θησαυρούς που θέλει να τους μοιραστεί μαζί με τα μέλη του Πολυχώρου.

Σημείο Συνάντησης: Στην Καμάρα της Άνω Σύρου, στις 10:30

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να μην ξεχάσουν τα καπέλα τους, νερό και να φορέσουν άνετα ρούχα.

Η συμμετοχή για όλα τα μέλη είναι δωρεάν.

(Ελευθέρας βουλήσεως συμβολική δωρεά για τα Μη Μέλη)

Για όσους θα ήθελαν να γίνουν μέλη και να συμμετέχουν στις διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις του Πολυχώρου, η εγγραφή είναι 20 ευρώ ετησίως (ανά οικογένεια). Η ανανέωση των τακτικών μελών είναι 15€ ετησίως.

Οι εκδρομές θα πραγματοποιούνται εφόσον ο καιρός το επιτρέπει.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 22810-75404, 6973842046, από τις 16:00 έως τις 21:00.

Ως κοινωνικά υπεύθυνοι, οφείλουμε να δεσμευτούμε σε ότι αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών μας, τη δυνατότητα να δημιουργούμε, την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την συνεισφορά στα γράμματα και τις τέχνες, τον σεβασμό στο περιβάλλον που κληρονομήσαμε, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής. Σεβόμενοι τις αρχές και τις αξίες που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας και γνωρίζοντας ήδη πως στο νησί μας διατηρούμε άγνωστους (στους πολλούς) θησαυρούς μεγίστης σημασίας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενεργοποιούμε και επαναλαμβάνουμε τις Ιστορικές εξορμήσεις, από τις 22 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή πρωί.

Ειδικό βάρος, θέλουμε να δώσουμε στον μεγάλο και πανάρχαιο αρχαιολογικό πλούτο του νησιού μας, προβάλλοντας με την μορφή ντοκιμαντέρ καθώς και με αυτοτελή επεισόδια στην τοπική τηλεόραση, όλα τα αρχαιολογικά μνημεία και ευρήματα, που μέχρι σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα και παραμελημένα. Ο αρχαιολογικός τουρισμός, μπορεί να ανθίσει και στο νησί μας, φέρνοντας επισκέπτες που χρίζουν αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Μεγάλα και μικρότερα αναξιοποίητα σπήλαια, πανάρχαια ιερά των Καβειρίων Μυστηρίων, το ηλιοτροπικό σύστημα μέτρησης των εποχών (Ηλιοτρόπιο του Φερεκύδη),η ερμηνεία προϊστορικών βραχογραφιών στο λόφο Γερούσι και λόφο Σκόπελο, η ερμηνεία της πραγματικής χρήσης των Κυκλαδικών Ειδωλίων, η χρήση του τηγανόσχημου σκεύους, σπάνια πολύτιμα πετρώματα και άλλοι πολιτισμικοί θησαυροί…

Με τη στήριξη όλων των Τακτικών Μελών μας, μέσω της ετήσιας συνδρομής τους, ανοίγουμε τα εργαστήριά μας για τα Μέλη μας και τα παιδιά τους με το χαμηλότερο δυνατό κόστος προς αυτούς. Φέτος ειδικά, οι συνδρομές όλων των Τακτικών Μελών μας θα διατεθούν για το πρώτο ανοιχτό (δωρεάν) ετήσιο εργαστήριο Μεικτών Τεχνικών και Θεραπευτικής Yoga για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες και Ειδικές Ικανότητες.

Ως εγγεγραμμένα Μέλη της εταιρίας μας, στηρίζετε τις δράσεις μας και το κοινωνικό μας έργο με την υλοποίηση των παραπάνω εργαστηρίων και δράσεων και απολαμβάνετε τις ειδικές παροχές και προσφορές είτε για εσάς είτε για τα παιδιά σας.