Η Σύρος στο 1ο Διαδημοτικό Συνέδριο Πολιτισμού

Ένας νέος θεσμός μόλις ξεκίνησε

Το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης εκπροσώπησε στο 1ο Διαδημοτικό Συνέδριο Πολιτισμού η Αντιδήμαρχος Θωμαή Μενδρινού, συμμετέχοντας ενεργά στη διοργάνωση του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, μεταξύ Δημάρχων, εκπροσώπων πολιτισμού και νομικών προσώπων από όλους τους δήμους της χώρας.

Παρόντες ήταν επίσης ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ Γιώργος Πατούλης, ο Υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο πρόεδρος του σωματείου "Διάζωμα" Σταύρος Μπένος, ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς και ο Δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος υπήρξε κι ένας εκ των προσκεκλημένων ομιλητών.

Ανάδειξη της Πολιτιστικής Δημιουργίας

Το Συνέδριο αποτελεί το πρώτο βήμα της κοινής προσπάθειας των δήμων για τη βελτίωση της γνώσης και διάδοσης του πολιτισμού, την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και τη δημιουργία νέων προοπτικών που θα προβάλλουν την Ελλάδα και τις αξίες του Πολιτισμού διεθνώς. Παράλληλα, μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες προβάλλεται η τοπική κουλτούρα, ενώ επιτυγχάνεται η σύσφιξη σχέσεων των ΟΤΑ και η προώθηση διαδημοτικών δράσεων.

«Στη δύσκολη συγκυρία που ως Χώρα και Κοινωνία βιώνουμε, η προσφυγή στα αγαθά του Πολιτισμού και η αναζήτηση αντίβαρων στα πεδία της Γνώσης, της Νόησης και της Δημιουργίας, αποτελεί επιλογή που προσφέρει στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών δημιουργική διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα της κρίσης» σημειώνει ο πρόεδρος του Δικτύου, προσθέτοντας πως «αντιλαμβανόμενοι το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Πολιτισμός στην προσπάθεια αναγέννησης της χώρας μας και απαλλαγής της από τα βάρη του παρελθόντος, παίρνουμε την πρωτοβουλία ως Αυτοδιοίκηση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια νέα διαδημοτική προσπάθεια, που έχει στο επίκεντρο της τον Πολιτισμό». Για το λόγο αυτό, το Δίκτυο αξιοποιεί την πολυετή προσφορά και εμπειρία του για την επέκταση πρωτοβουλιών σε νέα πεδία δράσεων και συνεργασιών που θα αναδείξουν την Πολιτιστική Δημιουργία, καθιστώντας την ισχυρό δίκτυ κοινωνικής συνοχής, ανθρωποκεντρικής λογικής και διαδημοτικής ανάπτυξης.

Μοχλός ανάπτυξης και προβολής των τοπικών κοινωνιών

Σημειώνεται ότι το Συνέδριο διεξάχθηκε χθες στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός νέου ευέλικτου φορέα επικοινωνίας, προβολής και αξιοποίησης κάθε μορφής καλλιτεχνικής έκφρασης, με σκοπό την ανταλλαγή πολιτιστικών δομών, τη διοργάνωση διαδημοτικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου και την ανάδειξη των Δήμων σε μοχλούς ανάπτυξης και προβολής των τοπικών κοινωνιών. Η μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων του α’ βαθμού αυτοδιοίκησης απέδειξε ότι οι Δήμοι θα σταθούν συμπαραστάτες στη μεγαλεπήβολη αυτή προσπάθεια ανάδειξης του Πολιτισμού και προβολής της χώρας μας στο σύγχρονο και απαιτητικό πολιτιστικό «γίγνεσθαι».