Ο Πολυχώρος Πολιτισμού και Δημιουργίας Σύρου περιηγείται στο Σα Μιχάλη

  • Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου, 2015 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 11 Δεκ. 2015 - 7:47

Η τρίτη ιστορική περιήγηση του Πολυχώρου Πολιτισμού και Δημιουργίας Σύρου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015, στην τοποθεσία ” Αρχαίο Πηγάδι – Ηλιακό Ρολόι ”, στο Σα Μιχάλη.

Μετά την αποκαλυπτική αποκρυπτογράφηση των συμβόλων από τις βραχογραφίες στο Γερούσι, όπου αναφέρονται οι χρόνοι σποράς των καλλιεργειών, οι τροπές του Ηλίου, η σύνδεση με άλλα ιστορικά σημεία του νησιού και πολλές άλλες καταιγιστικές πληροφορίες, ακολουθεί η επίσκεψή μας στο αρχαίο ηλιοτρόπιο, στο πηγάδι του Σα Μιχάλη. Μετά από προτροπή του κύριου Λούη Ρούσσου και τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος από ιδιώτη, πραγματοποιήθηκε έρευνα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 2008. Το ηλιοτρόπιο φημολογείται πως χρονολογείται πριν από τις έρευνες του ίδιου του Φερεκύδη (δάσκαλου του Πυθαγόρα) ο οποίος το βρήκε κατεστραμμένο και το διόρθωσε.24

Σημείο Συνάντησης: στην Καμάρα της Άνω Σύρου, στις 10:45

Η Διαδρομή είναι πολύ μικρή, μικρά παιδιά μπορούν άνετα να συνοδεύσουν τους γονείς τους. Η συμμετοχή για όλα τα μέλη, άνεργους και φοιτητές, είναι δωρεάν.

(Προαιρετική οικονομική ενίσχυση  για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες)

Οι εκδρομές θα πραγματοποιούνται εφόσον ο καιρός το επιτρέπει.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 22810-75404, 6973842046, από τις 16:00 έως τις 21:00.

ΓΕΡΟΥΣΙ – ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΕΙΔΩΛΙΑ – ΤΗΓΑΝΟΣΧΗΜΟ

Η Δεύτερη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο λόφο Γερούσι με τις πανάρχαιες βραχογραφίες  και την αποκρυπτογράφιση των αρχαίων συμβόλων, όπου αναφέρονται οι χρόνοι σποράς των καλλιεργειών, οι τροπές του Ηλίου, η σύνδεσή τους με άλλα ιστορικά σημεία του νησιού και των Κυκλάδων αλλά και πολλές ακόμα καταιγιστικές πληροφορίες.

Προστέθηκε η εισαγωγή στη χρήση και λειτουργία των Κυκλαδικών Ειδωλίων, με προσομοίωση σε μακέτα που έχει δημιουργήσει ο οδηγός μας κύριος Λούης Ρούσσος, στην αυλή του σπιτιού του, στη Βάρη.

Περιληπτικά: Κατά τις έρευνες λοιπόν του οδηγού μας, κύριου Λούη Ρούσσου, τα αρχαία κυκλαδικά ειδώλια, έχουν τα πόδια λοξά, διότι εφαρμόζονταν σφηνωτά σε επίπεδη βάση (προσανατολισμένη Βορά – Νότο), είχαν συγκεκριμένη κλίση στα κεφάλια (4 μόνο διαφορετικές κλίσεις σε μοίρες, σε όλα τα ειδώλια που έχουν βρεθεί έως τώρα, είχαν σταυρωμένα χέρια διότι περίμεναν την εποχή τους (όταν η σκιά που δημιουργούσε ο ήλιος, έφτανε στα μάτια τους στην αλλαγή Ισημερίας και γι’αυτό δεν έχουν μάτια (διότι δεν μπορούν να κοιτάξουν τον ήλιο), έχουν όμως μύτη για να ξέρουμε που είναι τα μάτια τους. Υπήρχε και μία πέμπτη εποχή, το ειδώλιο που εγκυμονεί, που ήταν από τις 3 Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Τότε άλλαζε και ο χρόνος, και το ειδώλιο αυτό περίμενε (εγκυμονούσε) έως την αρχή της νέας περιόδου. Ήταν όλες θηλυκές (όπως και οι εποχές) ενώ το καθιστό αρσενικό ειδώλιο που πίνει και είναι καθισμένο αντιπροσωπεύει τον γέρο Χρόνο. Για τον προσανατολισμό του πολύτιμου αυτού εργαλείου, χρησιμοποιούσαν πυξίδα, η οποία δεν ήταν άλλη από τα αρχαία τηγανόσχημα. (Στην εικόνα παρακάτω, βλέπουμε ανάποδα το σκεύος-πυξίδα, με το καπάκι του (σκεύος με χερούλι) για τις περιπτώσεις που υπήρχε άνεμος, προστάτευαν τη βελόνα από τις ριπές του αέρα).

ΚΑΣΤΡΙ

Η πρώτη μας επίσκεψη, έγινε την  Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015, στην τοποθεσία ”Καστρί”, στην Απάνω Μεριά της Σύρου. Από παλαιότερες αλλά και νεότερες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν εκεί έχουν βρεθεί αρχαίοι τάφοι, κυκλαδικά ειδώλια, και τηγανόσχημα, τα οποία κατά τις τελευταίες έρευνες, πιστοποιούν την δημιουργία τους από Συριανό μάρμαρο. Η αυτονομία του νησιού σε πλούτο, γνώση και δύναμη, ήταν εμφανή από τα πολύ παλαιά χρόνια.

Κατά την άποψη του κύριου Λούη, στα μικρά στρόγγυλα κτίσματα, που έχουν ανασκαφεί, φιλοτεχνούσαν οι τεχνίτες τα αρχαία ειδώλια. Ήταν τα εργαστήρια των μαρμαροτεχνιτών, οι οποίοι φυλάσσονταν μέσα στο οχυρό, για να μην μεταφέρουν τη γνώση στις γύρω περιοχές, καθώς αυτά ήταν τα εργαλεία, για την  μέτρηση των εποχών και των περιόδων σποράς (γνωστά και ως Ηλιοτρόπια) αλλά και το εισόδημα των φόρων από τις γύρω Κυκλάδες, υπό την βασιλεία του Κτίσιου (Βασιλιά της εποχής και πατέρα του Εύμαιου από την Οδύσσεια). Δεν είναι τυχαίο, πως, τα περισσότερα  ολόκληρα κυκλαδικά ειδώλια (περί τα 10 στο σύνολο) βρέθηκαν στις ανασκαφές στην περιοχή Καστρί. Τα υπόλοιπα, έχουν βρεθεί σπασμένα, καθώς ο Κτίσιος, μετά την αρπαγή του μονάκριβου γιου του Εύμαιου από τους Φοίνικες, κατέστρεψε τα ηλιοτρόπια (κυκλαδικά ειδώλια) για να μην μεταδοθεί η γνώση.. Ο Εύμαιος, μετά από χρόνια,  επέστρεψε στο νησί της Σύρου….. Στις επόμενες εξορμήσεις μας, θα συμπληρώσουμε την ιστορία από τις ανακαλύψεις του κύριου Λούη… Επόμενη περιήγηση, την ερχόμενη Κυριακή, 29/11, στο λόφο Γερούσι.