Αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών στη Μύκονο από τη Ζωή Νικητάκη

«Τα πάντα μπορούν να συμβούν, ακόμα και τα θαύματα»

Ένα χριστουγεννιάτικο καραβάκι γεμάτο παραμύθια από διάφορα μέρη της Ελλάδας αγκυροβόλησε αυτά τα Χριστούγεννα στην αίθουσα της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης της Μυκόνου με καπετάνισσα την φιλόλογο, εικαστικό και αφηγήτρια Ζωή Νικητάκη.

Το κοινό του νησιού γνώρισε για πρώτη φορά την κ. Νικητάκη, μέσα από τη συμμετοχή της στην εκδήλωση της ΚΔΕΠΠΑΜ «Ποιητική Άνοιξη 2015», όπου ανέγνωσε με μοναδικό τρόπο ποιήματα του Ανδρέα Εμπειρίκου.

Αυτή τη φορά, η φωνή της κ. Νικητάκη προκάλεσε και βγήκαν από τις φωκοσπηλιές, από τα Χάλαρα, και από άλλα μέρη του νησιού, Γιαλούδες, ξωτικά, το Καπετανάκι, ο Βουρβούλακας, το Μισοκολάκι, η Γουρούνα της Λίμνης, όλα τα θεριά του τόπου, ζητώντας να κρυφακούσουν τη ζωή και τις περιπέτειες άλλων ηρώων μυστηρίου, μακρινούς τους φίλους. Όλα τα ξωτικά και τα φαντάσματα δείχνουν αλληλεγγύη και συμφωνούν: το κακό δεν γίνεται χειρότερο, αλλά το καλό γίνεται καλύτερο.

«Η αλήθεια των παραμυθιών δίνει δύναμη και έμπνευση»

Μικροί και μεγάλοι πήραν το φαναράκι τους και ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών, εκεί όπου, επειδή τίποτα δεν αποκλείεται, τα πάντα είναι δυνατά, ακόμη και τα θαύματα. Στην εκδήλωση, η κ. Νικητάκη αφηγήθηκε το παραδοσιακό παραμύθι για τα παγανά «Το λυκοκαντζαράκι και ο μύλος», το Ζακυνθινό παραμύθι «Η τυχερή», τη «Ροδιά» από το Αϊβαλί, «Το Δέντρο που έδινε» από τη λογοτεχνία του Σιλβερστάιν και τέλος «Το παραμύθι του Μπεν Σάντοκ « από το βιβλίο «Παραμύθια για της καρδιάς μας την αλήθεια».

Η κ. Νικητάκη ευχαρίστησε θερμά την ΚΔΕΠΠΑΜ και τον Δήμο Μυκόνου για την υπέροχη φιλοξενία, ευχόμενη το φως της αλήθειας των παραμυθιών να τους δίνει δύναμη και έμπνευση να συνεχίζουν να δημιουργούν το ωραίο και το αληθινό. «Και ας μην λησμονούμε, ότι όπως στα παραμύθια, έτσι ακριβώς και στη ζωή, τα πάντα μπορούν να συμβούν, ακόμα και τα Θαύματα».