Επαναδραστηριοποίηση του Κοινωνικού, Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Καμινίων

«Τα Καμίνια θα ξαναβρούν την παλαιά αίγλη τους»

  • Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2016 - 06:09
  • /   Eνημέρωση: 12 Ιαν. 2016 - 13:08
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Δριμύτερος και ανανεωμένος επιστρέφει, μετά από τρία χρόνια αδράνειας και αισθητής απουσίας του από τα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου, ο Κοινωνικός, Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Καμινίων, ο οποίος ανασυγκροτήθηκε με στόχο τη συνέχιση του πολυετούς έργου του για την ανάδειξη μιας εκ των ομορφότερων συνοικιών της Ερμούπολης.  

Υπό νέα σύνθεση, η οποία προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 3ης Ιανουαρίου 2016, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου διεκδικεί εν νέου μερίδιο στην πολιτιστική πίτα του νησιού, φιλοδοξώντας παράλληλα να ανακτήσει μέσα από μία πλούσια και ενδιαφέρουσα δράση τη χαμένη αίγλη του.

Με περισσότερα από 120 εγγεγραμμένα μέλη και θερμούς υποστηρικτές ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, που μεγάλωσαν και ταυτίστηκαν με τη γειτονιά των Καμινίων, όπως ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης και ο πρώην Νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας, ο Σύλλογος σχεδιάζει τη δυναμική επανεμφάνισή του, έχοντας τη δέσμευση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για μόνιμη συμπαράσταση και συνδρομή.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Μάκης Τζιράκης, ενώ το υπόλοιπο δημοτικό συμβούλιο απαρτίζεται από τους: Ιωάννη Αρβανιτάκη (Αντιπρόεδρο), Χρυσούλα Πρέκα (Γραμματέα), Φραγκίσκα Δάσκου (Βοηθός Γραμματέα), Βιόλα Ζαννή (Ταμίας), Ανδριάννα Σωτήρχου (Βοηθός Ταμία), Γιώργο Σιγάλα (Προϊστάμενος Δημοσίων Σχέσεων), Χρήστο Σωτήρχο (Έφορος) και Βασίλη Μάινα (Βοηθός Έφορου).

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Συλλόγου εξήγησε ότι η επαναδραστηριοποίηση του Συλλόγου οφείλεται στην επιτακτική ανάγκη των κατοίκων της περιοχής να ενώσουν ξανά τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της εποχής με όπλο τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους.

Σημειώνεται ότι ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Καμινίων, ένας εκ των παλαιοτέρων συνοικιακών συλλόγων της Σύρου, ιδρύθηκε το 1982, αποσκοπώντας στον εξωραϊσμό της περιοχής μέσα από πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων, με δημοφιλέστερη τη διοργάνωση του νησιώτικου πανηγυριού στο προαύλιο του Πνευματικού Κέντρου Καμινίων.

Ο λόφος των Καμινίων αναγεννιέται

«Βλέποντας τα τρία τελευταία χρόνια την αδράνεια του Συλλόγου, συναντήθηκα με ανθρώπους από τη γειτονιά που εκδήλωσαν ανάλογο ενδιαφέρον και συμφωνήσαμε στο να γυρίσουμε παρέα μία νέα «σελίδα» στα Καμίνια, σχεδιάζοντας και προωθώντας συγκεκριμένες δράσεις για την αναβάθμιση της περιοχής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιράκης, υποστηρίζοντας ότι η ανασυγκρότηση του Συλλόγου ήταν η μόνη λύση για να ζωντανέψει ξανά ο λόφος των Καμινίων.

Μεταξύ των βασικότερων αναγκών της περιοχής είναι η αποκατάσταση του γηπέδου ποδοσφαίρου, η αναμόρφωση της παιδικής χαράς, η επισκευή του Πνευματικού Κέντρου Καμινίων, η αξιοποίηση του υπαίθριου θεάτρου και η εγκατάσταση περιβλήματος εξωτερικού χώρου για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων κατά τους χειμερινούς μήνες.

«Μαζευτήκαμε, μοιραστήκαμε τις σκέψεις και τις προτάσεις μας με τον κόσμο, κάναμε δυο-τρεις συνελεύσεις και αποφασίσαμε την επανεγγραφή των παλαιών μελών και την εγγραφή νέων που επιθυμούν να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια» σημείωσε ο κ. Τζιράκης, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή την ανταπόκριση του κόσμου. «Όσοι πληροφορούνταν για την επαναλειτουργία του Συλλόγου έτρεχαν να γραφτούν. Η Βιόλα Ζαννή και η Φραγκίσκα Δάσκου γυρνούσαν πόρτα-πόρτα και έγραφαν μέλη», πρόσθεσε.

Καλλωπισμός του Πνευματικού Κέντρου

Μία από τις προτεραιότητες του νέου διοικητικού συμβουλίου αποτελεί ο ευπρεπισμός του Πνευματικού Κέντρου. «Με δεδομένο ότι η απραγία των τριών-τεσσάρων ετών έχει και τα κατάλοιπά της, ερχόμαστε σε πρώτη φάση να περιποιηθούμε τον υπάρχοντα χώρο, καθαρίζοντας και βάφοντας. Σε αυτό, έχουμε τη βοήθεια όλων των τοπικών παραγόντων και ιδιαίτερα των τεχνικών υπηρεσιών και του Τμήματος Καθαριότητας του Δήμου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμά μας» δήλωσε ο πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι τα μέλη προσφέρουν χρόνο και προσωπική εργασία για να καταστεί ο χώρος λειτουργικός. Όπως εξήγησε «το κτήριο ανέκαθεν παρουσίαζε προβλήματα στο εξωτερικό περίβλημά του, όπως ρωγμές και λοιπές φθορές, ωστόσο όλα αυτά έχουν μπει στον προγραμματισμό και επισκευάζονται». Μεταξύ των εργασιών, περιλαμβάνεται η βαφή των κτηρίων και η αντικατάσταση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. «Με τη βοήθεια της τεχνικής υπηρεσίας θα αποκατασταθούν και σε ένα 6μηνο από τώρα θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε την όποια δραστηριότητά μας», σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι ο Σύλλογος θα ξαναλάμψει σύντομα τόσο μέσα από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις που έχει αγαπήσει ο κόσμος της Σύρου, όσο και από τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει στα μέλη του το φρέσκο διοικητικό συμβούλιο. «Υπάρχουν πολλές ιδέες και προτάσεις από τα μέλη μας, καθώς και όρεξη για να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά σε ολόκληρο το νησί», υπογράμμισε.

Έκδηλο το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής

Ωστόσο, επεσήμανε ότι στο πλαίσιο επαναδραστηριοποίησης του Συλλόγου, τα μέλη του προεδρείου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, παρουσία και των Αντιδημάρχων Πολιτισμού, Τεχνικών Υπηρεσιών και Καθαριότητας, οι οποίοι τους διαβεβαίωσε ότι ο δήμος θα επικροτήσει και θα υποστηρίξει υλικά και ηθικά οποιαδήποτε προσπάθειά τους.

Αναφερόμενος στις προσεχείς εκδηλώσεις του Συλλόγου, ο κ. Τζιράκης κατέστησε γνωστό ότι τον επόμενο μήνα θα τελεστεί ευχέλαιο από τον εφημέριο του Αγίου Γεωργίου π. Δωρόθεο Γάγγο μαζί με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του. Επόμενη εκδήλωση είναι ο καθιερωμένος εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Παναγία Ευαγγελίστρια», κατέληξε ο κ. Τζιράκης.