Τα μεγαλύτερα έργα της παγκόσμιας όπερας στο Θέατρο «Απόλλων»

Η πριγκίπισσα «Τουραντότ» μάγεψε τη Σύρο

Τη μουσική υπερπαραγωγή της Metropolitan Opera “Τουραντότ” είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το βράδυ του Σαββάτου, το φιλότεχνο κοινό της Σύρου σε απευθείας μετάδοση από τη Νέα Υόρκη.

Στο πλαίσιο του βραβευμένου προγράμματος “The Met: Live in HD”, το αριστούργημα του Τζιάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι μεταδόθηκε ζωντανά σε 12 επιλεγμένους χώρους σε Ελλάδα και Κύπρο, μεταξύ των οποίων και το ιστορικό Θέατρο Απόλλων, στην Ερμούπολη.

Οι αίθουσες προβολής των παραστάσεων της Μet Opera αυξάνονται κάθε χρόνο με την υποστήριξη του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ. Ανάμεσά τους βρίσκονται τα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης αλλά και θέατρα, κινηματογράφοι και άλλοι χώροι πολιτισμού.

Ένα μοναδικό υπερθέαμα

Μαγεμένο από την επιβλητική ατμόσφαιρα, τα εντυπωσιακά σκηνικά, τα πρωτότυπα κοστούμια και τις κορυφαίες ερμηνείες των μεγαλύτερων ονομάτων της παγκόσμιας όπερας, οι θεατές της πρωτεύουσας των Κυκλάδων απόλαυσαν τη Σουηδή δραματική σοπράνο Nina Stemme στον πρωταγωνιστικό ρόλο της περήφανης Κινέζας πριγκίπισσας, οι γρίφοι της οποίας καταδικάζουν κάθε μνηστήρα που θέλει το χέρι της. Ο τενόρος Marco Berti ερμήνευσε τον Καλάφ, τον γενναίο πρίγκιπα που τραγουδά το περίφημο “Nessun dorma” και κερδίζει τελικά την αγάπη της. Τη θεαματική σκηνοθεσία του Φράνκο Τζεφιρέλι του 1987 διηύθυνε ο Paolo Carignani.

Το αριστούργημα του Τζιάκομο Πουτσίνι

Το έργο μας μετέφερε στην Αρχαία Κίνα. Έξω από το Αυτοκρατορικό Παλάτι, ένας μανδαρινός διάβασε ένα διάταγμα στο πλήθος, σύμφωνα με το οποίο, όποιος πρίγκιπας ήθελε να παντρευτεί την πριγκίπισσα Τουραντότ, θα έπρεπε να απαντήσει σε τρία αινίγματα. Ο πιο πρόσφατος επίδοξος μνηστήρας της ο Πρίγκιπας της Περσίας, επρόκειτο να εκτελεστεί με την ανατολή του φεγγαριού. Ανάμεσα στο πλήθος, ήταν η σκλάβα Λιου, ο ηλικιωμένος αφέντης της και ο νεαρός Καλάφ που στο πρόσωπο του ηλικιωμένου βρήκε τον χαμένο πατέρα του, τον Τιμούρ, ηττημένο βασιλιά των Τατάρων. Η μόνη πιστή που του είχε απομείνει ήταν η Λιου και όταν ο Καλάφ τη ρώτησε γιατί, του απάντησε ότι κάποτε, πριν από καιρό, ο Καλάφ της χαμογέλασε. Ο όχλος ζήτησε αίμα, αλλά χαιρέτησε την ανατολή της σελήνης με μια ξαφνική τρομακτική σιωπή. Όταν ο Πρίγκιπας της Περσίας οδηγείται για εκτέλεση. Όταν ο Πρίγκιπας της Περσίας, οδηγήθηκε για εκτέλεση, το πλήθος ζήτησε από την πριγκίπισσα να τον λυπηθεί. Η Τουραντότ εμφανίστηκε και διέταξε αμίλητη να προχωρήσει η εκτέλεση. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Καλάφ, μαγεμένος από την ομορφιά της απρόσιτης πριγκίπισσας, αποφάσισε να τη διεκδικήσει, για μεγάλο τρόμο της Λιου και του Τιμόρ.

Σημειώνεται ότι η επόμενη προγραμματισμένη παράσταση της Metropolitan Opera είναι η όπερα «Μανόν Λεσκό» και θα μεταδοθεί ζωντανά στις 5 Μαρτίου.