Μουσικό ταξίδι χωρίς σύνορα στη Μύκονο

Η μουσική της ελευθερίας στο νησί που τη σεβάστηκε

Εκπληκτικές μουσικές στιγμές έζησε το περασμένο διήμερο το νησί της Μυκόνου, χορεύοντας σε ρυθμούς τζαζ με «δασκάλους» σημαντικούς Έλληνες δεξιοτέχνες του είδους.

Το 1ο Mykonos Live Jazz Festival, πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Μαΐου στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, με μεγάλη συμμετοχή τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών.

Το φεστιβάλ διοργάνωσαν ο Δήμος Μυκόνου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που έστειλαν μαζί το μήνυμα ότι η ενότητα και οι κοινοί στόχοι μπορούν να φέρουν εκπληκτικά αποτελέσματα.

Οι δράσεις ξεκίνησαν μία ημέρα νωρίτερα με την εκδήλωση "Μυκονιάτικες γεύσεις εν πλω". Ο Νίκος Κουκιάσας και ο Βαγγέλης Πελέκης με τις μαγειρικές τους, η Κατερίνα Πολέμη, η μπάντα Batala Atenas και οι υπόλοιποι μουσικοί που ταξίδευαν για το φεστιβάλ με τα τραγούδια τους ξεσήκωσαν το επιβατικό κοινό του Superferry II, διαδίδοντας το πνεύμα του φεστιβάλ και ενθουσιασμού σε κάθε λιμάνι της γραμμής.

Το βράδυ της Παρασκευής 6 Μαΐου 2016, πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, στην αίθουσα του Γρυπάρειου Πολιτιστικού Κέντρου Μυκόνου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η συναυλία του Κωστή Μαραβέγια με έκτακτη συμμετοχή λόγω παρουσίας της στο κοινό, της Ελεονώρας Ζουγανέλη.

Εκδηλώσεις και σε δημόσιους χώρους

Συγκεκριμένα το Σάββατο 7 Μαΐου το απόγευμα, τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ, η γνωστή Μπάντα Batala Atenas, ξεκίνησε παρέλαση με μουσική τυμπάνων, περνώντας από τους κεντρικούς δρόμους στη Χώρα και κάνοντας στάση στα σημεία σύμβολα του νησιού, καταθέτοντας μια σύγχρονη σηματοδότηση στην επικοινωνία: Κάτω Μύλοι, Αλευκάντρα, Τρία Πηγάδια, Ματογιάννι, Αγία Κυριακή, Γιαλός, Δημαρχείο, Παραπορτιανή.

Η παρέλαση κατέληξε στην πλατεία Αγίας Μονής, όπου ζωγράφισαν μουσικά η Μιράντα Βερούλη & Desafinados και η Κατερίνα Πολέμη τραγουδώντας εναλλακτικά με την συνοδεία της μπάντας κρουστών Batala, του Σπύρου Μάνεση (πιάνο), του Πέτρου Κούρτη (κρουστά), All star Band Jam & Batucada και άλλων εξαιρετικών μουσικών.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν ανάμεσα στο πλήθος, Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, επίσημοι ακόλουθοι πρεσβειών, πολιτιστικοί εκπρόσωποι φορέων, ενώ όλες τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου Στέλιος Μπρίγγος, παρουσία που σηματοδότησε την γέννηση ενός φεστιβάλ τζαζ για τη Μύκονο.

Στέλιος Μπρίγγος: Μήνυμα πολιτιστικής διαφορετικότητας των νησιών μας

«Η jazz , όπως όλοι γνωρίζουμε, εμφανίζεται ως ξεχωριστό είδος μουσικής με ρίζες από την Αφρική, από ανθρώπους καταπιεσμένους, τις περισσότερες φορές δούλους ώστε να αποτελέσει το μέσο έκφρασης της ελευθερίας που στερούνταν οι δημιουργοί του. Ακόμα και η ίδια η μελωδία είναι αυτοσχεδιασμός πάνω σε ένα αρχικό μοτίβο, η απελευθέρωση και η λύτρωση από την αρχική μελωδία, όσο σπουδαία και αν είναι αυτή. Είναι δηλαδή ένα είδος μουσικής που τόσο ο λόγος που δημιουργήθηκε όσο και η δομή της πρεσβεύουν την ελευθερία. Και πόσο σπουδαίο το γεγονός η μουσική αυτή να γίνεται φεστιβάλ σε ένα νησί που σεβάστηκε τις ιδιαιτερότητες, τα δικαιώματα, τις διαφορετικότητες αλλά και τις ελευθερίες όλων εκείνων που την επισκέφτηκαν. Η μουσική της έκφρασης της ελευθερίας στο νησί που την σεβάστηκε και κατά καιρούς την προστάτεψε με σεβασμό πάνω από όλα στον άνθρωπο. Αυτό θεωρώ ότι είναι και το νόημα του μουσικού φεστιβάλ  και αυτή και η ουσία του», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Μπρίγγος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κατέστησε δε γνωστό ότι για το 2016 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στοχεύει στη συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου για την δημιουργία ενός 2μερου φεστιβάλ, την παγκόσμια ημέρα της τζαζ μουσικής, 30 Απριλίου, θεσμοθετημένης από την Unesco.

«Η κίνηση αυτή θα είναι σε τελικό επίπεδο τον Σεπτέμβρη, ενώ θα διαφημιστεί στις εκθέσεις Τουρισμού, στο επίσημο πρόγραμμα της Unesco για το 2017 και θα θέσει την Μύκονο ως πρωτεύουσα της jazz στην χώρα» κατέληξε, εκτιμώντας πως κινήσεις τέτοιας σπουδαιότητας μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες, ειδικά σε μία περίοδο ήπια τουριστικά, ενώ στέλνουν το μήνυμα της πολιτιστικής διαφορετικότητας που τα νησιά μας αποπνέουν.

Αναμένονται περισσότερες εκπλήξεις

Ο πολιτισμός, η γαστρονομία, αλλά και η τουριστική ταυτότητα της Μυκόνου διασταυρώθηκαν σε ένα πολύχρωμο μουσικό πάρτι στην καρδιά του νησιού, με βασικά γνωρίσματα τη χαρά και την ελπίδα που σκόρπισαν οι δονήσεις της μουσικής του Κωστή Μαραβέγια των Batala Atenas της Κατερίνας Πολέμη της Μιράντα Βερούλη και μιας πλειάδας σημαντικών εκπροσώπων της τζαζ μουσικής.

Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση της Μυκόνου συμμετείχε και στήριξε το φεστιβάλ, το οποίο ήταν η αρχή για ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Μυκόνου για το Καλοκαίρι-Φθινόπωρο 2016 που θα ανακοινωθεί σύντομα, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με καλλιτέχνες και αρμόδιους φορείς.