Πνευματικό διήμερο, αφιερωμένο σε μία σπουδαία Μυκονιάτισσα

Η Μέλπω Αξιώτη και η Κάδμω της

  • Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2016 - 06:20

Με αφορμή τη νέα έκδοση του βιβλίου της Μέλπως Αξιώτη «Κάδμω», η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Μυκόνου σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη Παναγιώτη Κουσαθανά πραγματοποίησε ένα ξεχωριστό πνευματικό διήμερο, αφιερωμένο στη Μυκονιάτισσα συγγραφέα.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν οι Εκδόσεις Κέδρος και το Περιοδικό Οροπέδιο.

Την Παρασκευή 13 Μαίου η ΚΔΕΠΠΑΜ υποδέχτηκε στην αίθουσά της στο Ματογιάννι, την Καθηγήτρια Υφολογίας, Ρητορικής και Αφηγηματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Μαρία Κακαβούλια, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Κάδμω, η συγγραφική κληρονομιά της Μέλπως Αξιώτη. Στη συνέχεια, η Αναπλ. Καθηγήτρια Θεωρίας & Πράξης της Μετάφρασης στο Α.Π.Θ. & Κριτικός της ΛογοτεχνιαςΤιτίκα Δημητρούλια εξήγησε «“Γιατί πρέπει η λέξη να έχει μια απέραντη μνήμη”. Μνήμη και λήθη στην Κάδμω». Τέλος, η ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή παρουσίασε τις διαδρομές της Μέλπως Αξιώτη.

Την επόμενη ημέρα, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στη Στέγη Πολιτισμού και Παράδοσης του Παναγιώτου Κουσαθανά. Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε η Εκπαιδευτικός Μ.Ε Ιωάννα Σπηλιοπούλου, η οποία ανάπτυξε το θέμα «“Αντικείμενα πολύ κοινά, κι εσύ πιστός πολεμιστής” (Κάδμω): Τα αντικείμενα στο έργο της Μ. Α.». Ακολούθησε ο εκδότης του περιοδικού Οροπέδιο Δημήτρης Κανελλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη «νοσταλγία της Μέλπως Αξιώτη στην “υπερορία”». Τέλος , ο συγγραφέας Παναγιώτης Κουσαθανάς ξενάγησε το κοινό στα διασωθέντα τεκμήρια της οικογένειας Αξιώτη.

Ετικέτες: