Συμμετοχή του Γιώργου Ανωμερίτη στο 3ο Κυκλαδολογικό Συνέδριο

  • Δευτέρα, 30 Μαΐου, 2016 - 14:00

Νέες τοιχογραφίες και φορητές εικόνες του Μυκονιάτη μεταβυζαντινού αγιογράφου Χριστόδουλου Καλέργη (1670 – 1745) παρουσίασε στο επιστημονικό κοινό του Γ΄ Κυκλαδολογικού Συνεδρίου της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, το οποίο διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Ερμούπολη Σύρου, ο κυκλαδίτης πολιτικός και συγγραφέας Γιώργος Ανωμερίτης.

Ο Γ. Ανωμερίτης ασχολείται με το ζωγραφικό έργο του Χριστόδουλου Καλέργη, από το 2006, οπότε και “ανακάλυψε” στον πατριαρχικό σταυροπηγιακό ναό της Αγίας Αικατερίνας Οίας Σαντορίνης, 17 άγνωστες εικόνες του (1722). Ήδη έχει εκδώσει δύο (2) σημαντικά βιβλία για το έργο και τη βιογραφία του Καλέργη με πρωτογενή θέματα, ενώ έκτοτε (2012) συνεχώς παρουσιάζει και νέα στοιχεία της έρευνας του για την εργογραφία του Μυκονιάτη ζωγράφου, του οποίου τα έργα κοσμούν ναούς της Πελοποννήσου κατά την Β΄ Ενετοκρατία και φυσικά των Κυκλάδων.

Κύριο θέμα της τωρινής παρουσίασής του, μαζί με τα προσφάτως ανακαλυφθέντα έργα του Χριστόδουλου Καλέργη υπήρξε η κρυπτογραφημένη φράση, που βρέθηκε σε δύο εικόνες και μία κτητορική επιγραφή, με τον τίτλο “Υπερβολικαις δε η πικραις του επιστημονος”, φράση την οποία προσέγγισε ερμηνευτικά ο Γ. Ανωμερίτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Για τον περιπλανώμενο ζωγράφο “εκ νήσου Μικόνου” κυκλοφορούν ήδη τρία βιβλία:

α) «Αγία Αικατερίνα Οίας Σαντορίνης ένας άτρωτος πατριαρχικός σταυροπηγιακός ναός» (Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ, 2009)

β) «Χριστόδουλος Καλέργης, ένας περιπλανώμενος ζωγράφος “εκ νήσου Μικόνου”» (Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ, 2011) και

γ) «Η ζωή και το έργο του αγιογράφου Χριστόδουλου Καλέργη “εκ νήσου Μικόνου”» (Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ, 2013), βασισμένο σε πρωτότυπα έγγραφα των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Το συνοπτικό κείμενο της ομιλίας του κ. Γ. Ανωμερίτη στο Γ΄ Κυκλαδολογικό Συνέδριο στους ιστότοπους:

i) www.biblioanom.gr

ii) www.ayiaekaterinaoias.gr