Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Ιωακείμ Φοϊερστάν για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων

«Σύρος, ανοίγεσαι εμπρός μου σαν αγκαλιά»

Τρυφερότητα, συναίσθημα και λατρεία για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων ξεχειλίζουν μέσα από την ποιητική τετραλογία του Γερμανού φιλέλληνα διανοούμενου Ιωακείμ Φοϊερστάν με τίτλο “Σύρος – Ανοίγεσαι εμπρός μου σαν αγκαλιά”.

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, παρουσία πολλών φίλων της λογοτεχνίας, Συριανών και επισκεπτών, φίλων του ποιητή και της οικογένειάς του.

Τον ποιητή και το έργο του παρουσίασε με γλαφυρό και συναισθηματικό τρόπο ο Μπάμπης Κουλούρας. Τους στίχους του κ.  Φοϊερστάν απήγγειλε με το γνωστό προσωπικό ύφος της και τη ζεστή φωνή της η Νικολέττα Ρούσσου, ενώ το τελευταίο μέρος του ποιήματος, ενώ το τελευταίο μέρος του ποιήματος διάβασαν οι δύο εγγονές του ποιητή.

Συμπύκνωση του απέραντου στο ελάχιστο

Αναφερόμενος στη σαγηνευτική γλώσσα, που χρησιμοποιεί ο κ.  Φοϊερστάν για να περιγράψει την αγάπη του για τη Σύρο, ένα νησί που λάτρεψε από την πρώτη κιόλας επίσκεψη και επέλεξε για να ζήσει και να το υμνήσει, ο κ. Κουλούρας χαρακτήρισε το έργο του ποιητή “αληθινό λογοτεχνικό αριστούργημα” με βαθιά νοήματα. Μέσα από τους στίχους του φανερώνεται η γνώση του για το τοπίο, τις αρχέγονες καταβολές,  την ιστορία, τους ανθρώπους της Σύρου, τα ιδιαίτερα χαρίσματά τους, τα ήθη και  τα έθιμά  τους, τη θρησκευτική διαφορετικότητά τους και την ειρηνική συνύπαρξή τους.

Όπως τόνισε, παρά το γεγονός ότι το ποίημα του κ. Φοϊερστάν δεν είναι τραγουδιστικά μελοποιήσιμο, αποτέλεσε για τον ίδιο πηγή έμπνευσης και τον παρότρυνε να συνθέσει πάνω σε κάποιους στίχους του ένα μικρό τραγούδι ως αντίδωρο για τη χαρά και τη συγκίνηση που του χάρισαν τα λόγια του.

Το τραγούδι ερμήνευσαν ο Μπάμπης Κουλούρας και η Ελπίδα Γαδ, η οποία συνόδευσε με την κιθάρα της.

Την παρουσίαση προλόγισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμαή Μενδρινού, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου, ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Μάρκος Πρίντεζης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας “Ο Ποσειδών” Μάρκος Ρούσσος και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ποσειδωνίας Δημήτρης Νταλαχάνης.

Μετά το τέλος της παρουσίασης, ο κ. Φοϊρεστάν ευχαρίστησε συγκινημένος τους διοργανωτές και πρωταγωνιστές της εκδήλωσης και υπέγραψε το βιβλίο του, που μοιράστηκε στο κοινό δωρεάν.