Η “Άγονη Γραμμή Γόνιμη” ταξίδεψε για 10η συνεχόμενη χρονιά στους μικρούς παραδείσους των Κυκλάδων

Ο πολιτισμός μηδενίζει τις αποστάσεις

Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στη Μύκονο

Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα υποδεχτεί αύριο το βράδυ το κοινό της Μυκόνου, στο πλαίσιο της δράσης “Ο πολιτισμός ταξιδεύει” της “Άγονης Γραμμής Γόνιμης”.

Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση ΚΔΕΠΠΑΜ αγκαλιάζει το πρόγραμμα της μεγαλύτερης πολιτιστικής και εκπαιδευτικής οργάνωσης, με στόχο την προσφορά ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, στους νέους που κατοικούν στους απομακρυσμένους μικρούς παραδείσους της νησιωτικής μας χώρας.

Eίναι η Μύκονος άγονη γραμμή;” θα αναρωτηθεί κανείς. Κι όμως... το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, που βουλιάζει από κόσμο κάθε καλοκαίρι και θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, τον χειμώνα κατεβάζει ρολά και “εξαφανίζεται” από τον χάρτη... μέχρι την επόμενη σεζόν.

Για 10η συνεχή χρονιά, η “Άγονη Γραμμή Γόνιμη” διένυσε εκατοντάδες μίλια στην καρδιά του χειμώνα για να πραγματοποιήσει 13 δημιουργικά εργαστήρια (hip hop, yoga, pilates, comics, κεραμικής, κοσμήματος, kung fu, κιθάρας, βιολιού, ρομποτικής, κινηματογράφου, κουκλοθεάτρου, δημιουργικής γραφής) και 7 συναυλίες.

Φετινοί σταθμοί του προγράμματος η Αντίπαρος, η Αστυπάλαια, η Απείρανθος Νάξου, η Σχοινούσα, η Δονούσα, το Κουφονήσι, η Θηρασιά, η Κίμωλος, τα Κύθηρα, οι Λειψοί, η Τήλος, η Χάλκη και η Μύκονος.

16 εκπαιδευτές, καλλιτέχνες και εισηγητές αψήφησαν μποφόρ, ορμητικά κύματα και δυνατούς ανέμους και διέσχισαν το Αιγαίο, έχοντας στις αποσκευές τους γνώσεις, εμπειρίες, πρώτες ύλες, εκπαιδευτικό υλικό και μουσικά όργανα που δώρισαν στα νησιά.

Τα φετινά εργαστήρια στις Κυκλάδες

Στην Αντίπαρο και τη Μύκονο  οι κούκλες ξύπνησαν στο εργαστήρι και το Φεστιβάλ κουκλοθεάτρου που πραγματοποιήθηκε από 14 έως 17 Απριλίου στο νησί των ανέμων.

Με δημοφιλείς κιθαριστικές μελωδίες πλημμύρισε το ορεινό πετρόκτιστο χωριό Απείρανθος που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων και απέχει από τη χώρα της Νάξου σχεδόν 30χλμ. Μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού που δεν είχαν μέχρι σήμερα επαφή με τη μουσική, έμαθαν τις νότες και την τεχνική του οργάνου με τη βοήθεια του δασκάλου κιθάρας Γιώργου Ρουσόπουλου, συνεργάστηκαν και έπαιξαν τα πρώτα τους κομμάτια. Στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού δωρίστηκαν 15 κιθάρες.

Επιπλέον, τα παιδιά τόσο στην Απείρανθο όσο και την Κίμωλο, που μέχρι σήμερα έβλεπαν kung fu μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες, είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στην τέχνη της αρχαιότερης κινεζικής πολεμικής τέχνης, να αποκτήσουν φυσική αντοχή και να ενδυναμώσουν το σώμα τους. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Traditional Chinese Martial Arts/ Α.Σ. Βόρειος Αετός, Kung Fu. 

Είναι ο επόμενος Paganini από τις Μικρές Κυκλάδες; Αν δεν πιάσει βιολί πώς θα το μάθουμε; Γιαυτό τον λόγο η «Αγονη Γραμμή Γόνιμη» αποβιβάστηκε στην Σχοινούσα, τη Δονούσα και το Κουφονήσι.  Μέσα από ένα μοναδικό σεμινάριο κλασικού βιολιού, μαθητές χωρίς προηγούμενη μουσική εμπειρία, έκαναν τα πρώτα τους βήματα. Το Γυμνάσιο Σχοινούσας έλαβε δώρο 15 βιολιά.

Στον Μανωλά την πρωτεύουσα της Θηρασιάς, τα παιδιά είδαν έργα σύγχρονης τέχνης και έπλασαν μοναδικές ιστορίες. Μαθητές από 9 έως 18 ετών συμμετείχαν σε ένα βιωματικό εργαστήριο δημιουργικής γραφής με την Κάτια Παπασπηλιωπούλου.

“Καράβια που δεν φοβήθηκαν”

Μια παράδοση χιλιάδων ετών διδάχτηκε και φέτος στα παιδιά και τις γυναίκες της Σχοινούσας. Στο εργαστήριο κεραμικής οι μικροί γλύπτες δημιούργησαν μοναδική σχέση με τον πηλό ενώ οι γυναίκες του νησιού εξασκήθηκαν με σκοπό να κατασκευάσουν αναμνηστικά που θα ενισχύσουν τον τόπο τους. “Έχω εντοπίσει ήδη ακατέργαστα ταλέντα” σημείωσε η εκπαιδεύτρια Νατάσα Καλογεροπούλου, προσθέτοντας πως τα μεγαλύτερα παιδιά ενθουσιάζονται όταν συνειδητοποιούν ότι αυτή η δημιουργική δραστηριότητα μπορεί να γίνει επάγγελμα».

Σε ένα δεύτερο εργαστήρι, έμαθαν βήμα βήμα τη διαδικασία κατασκευής κοσμήματος. Τα παιδιά χρησιμοποίησαν ως πρώτη ύλη χάντρες φτιαγμένες από χαρτί και ζυμάρι. Οι γυναίκες επεξεργάστηκαν μπρούτζο και αλπακά με ψαλίδια αργυροχοΐας, λίμες και γυαλόχαρτα και έφτιαξαν μενταγιόν, βραχιόλια και δαχτυλίδια. Τα κοσμήματα θα εκτεθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο του νησιού.

«Ο στόχος ήταν να μάθουν απλές τεχνικές που μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν με απλά υλικά που δεν χρειάζεται να πάνε στην Αθήνα για να τα βρουν,αλλά και να πάρουν μια πρώτη ιδέα πώς φτιάχνεται ένα κόσμημα», δήλωσε η εκπαιδεύτρια Ελεάννα Καρούμπα.

Παράλληλα στη Σχοινούσα υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Καράβια που δεν φοβήθηκαν» το οποίο προσκάλεσε τα παιδιά του νησιού να αναπαλαιώσουν μέσω της τέχνης ένα εγκαταλελειμμένο καΐκι. Το καΐκι αυτό μεταμορφώθηκε σε έργο τέχνης με τη βοήθεια της εικαστικού Χριστιάννας Οικονόμου.

Οι δράσεις της “Άγονης Γραμμής Γόνιμης” στη Μύκονο ολοκληρώνονται αύριο το βράδυ με τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην Πλατεία Πύργου της περιοχής Κάστρου στις 20:30.

Η δράση «Ο πολιτισμός ταξιδεύει» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και έχει την υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.