Με δύο σημαντικές εκθέσεις διεθνούς εμβέλειας, ο Δήμος Μυκόνου επισφραγίζει τη συνεργασία του με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Σηκώνει «μανίκια» για τον πολιτισμό

Στην ιστορία του κυκλαδίτικου κοσμήματος από την εποχή του Λίθου, μέχρι τα Νεότερα Χρόνια θα ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι το κοινό της Μυκόνου.

Η έκθεση «Vanity» πραγματοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τον Δήμο Μυκόνου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν βραχιόλια, περιδέραια, περιβραχιόνια, περισφύρια και πολλά ακόμη κοσμήματα από την πρωτοκυκλαδική και μυκηναϊκή περίοδο, τους γεωμετρικούς, αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους, την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, το Βυζάντιο και τον Μεσαίωνα, μέχρι και σήμερα.

Το εκθεσιακό υλικό εμπλουτίζουν επίσης δύο μεγάλες τοιχογραφίες, μοναδικές στο είδος τους, μια προϊστορική από το Ακρωτήρι της Θήρας και μια βυζαντινή από την Νάξο. Την έκθεση ενισχύουν με τις δημιουργίες τους, διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες.

Σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα

Οι αρχαιολογικοί θησαυροί προέρχονται από τις ανασκαφές και φυλάσσονται στα αρχαιολογικά μουσεία των Κυκλάδων, που για πρώτη φορά συμπράττουν στην διοργάνωση περιοδικής έκθεσης. Σημειώνεται μάλιστα πως η πλειοψηφία των ευρημάτων αυτών δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος της στη Μύκονο, η έκθεση θα μεταφερθεί και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Σαντορίνη, η Άνδρος, η Νάξος, η Μήλος και η Σύρος. Τέλος, η έκθεση θα ταξιδέψει στα μεγάλα μουσεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχει σχεδιασμός και για τη μεταφορά της σε μουσεία του εξωτερικού με την ελπίδα να καταστεί ένα πολιτιστικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας με μεγάλη χρονική διάρκεια και διασπορά στον χώρο.

Η σύλληψη και ο σχεδιασμός της έκθεσης ξεφεύγει από τα όρια μιας συνήθους αρχαιολογικής έκθεσης, τόσο ως προς τη μουσειολογική σύλληψη, όσο και ως προς τον μουσειογραφικό σχεδιασμό. Ειδικότερα, μέσα από επιλεγμένα κοσμήματα παρουσιάζεται η διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να στολίσει τον εαυτό του, διηγούμενοι μικρές ιστορίες ανθρώπινης ματαιοδοξίας. Κοσμήματα από ταπεινά υλικά αλλά και πολύτιμα μέταλλα, όλα μοναδικά στο είδος τους, συγκροτούν ένα εξαιρετικό σύνολο, το οποίο θα προκαλέσει το ενδιαφέρον όχι μόνο του τυπικού φιλότεχνου επισκέπτη, αλλά του ευρύτερου κοινού και μάλιστα εκείνου της Μυκόνου.

Ο μουσειολογικός σχεδιασμός ανήκει σε ειδικούς επιστήμονες, στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Ο μουσειογραφικός σχεδιασμός της έκθεσης πραγματοποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Στέλιο Κόη και η μελέτη του φωτισμού από την Ελευθερία Ντεκώ. Το αποτέλεσμα είναι μια σύνθεση - έκπληξη που υπηρετεί τον βασικό εννοιολογικό άξονα της έκθεσης, την ματαιοδοξία.

Η έκθεση «Vanity» θα εγκαινιαστεί στα τέλη Ιουλίου και θα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο Πίθος της Μυκόνου

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του έγκαιρου και μακρόπνοου σχεδιασμού δράσεων, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ) έχει προγραμματίσει μία ακόμη έκθεση σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Η έκθεση αυτή θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2017 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου με επίκεντρο τον "Πίθο της Μυκόνου", η ανάγλυφη διακόσμηση του οποίου αφηγείται ένα από τα πιο γνωστά γεγονότα της Ιλιάδας, την Άλωση της Τροίας. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνεται μια ευρύτερη έκθεση με τον τίτλο εργασίας "Ο Όμηρος στο Αιγαίο".

Το φετινό καλοκαίρι αποφασίστηκε να παρουσιαστεί το πρώτο μέρος της έκθεσης με τίτλο "Οι ήρωες του Τρωικού Πολέμου, ο πίθος της Μυκόνου και ο Ελευθερναίος Πολεμιστής" στην Πινακοθήκη της Μυκόνου. Η έκθεση αυτή θα περιλαμβάνει τρισδιάστατες απεικονίσεις του πίθου μέσα από τις οποίες θα προβάλλονται οι πρωταγωνιστές της Άλωσης, ήρωες πολεμιστές που απεικονίζονται στον πίθο, η πολεμική εξάρτυση των οποίων είναι όμοια με την εξάρτυση λίθινων πολεμιστών που προέρχονται από ένα σημαντικό μνημείο της Νεκρόπολης της Ορθής Πέτρας στην Ελεύθερνα της Κρήτης. Επίσης, για πρώτη φορά θα εκτεθούν ορισμένα όπλα σε πιστή αναπαραγωγή, ενώ θα σκηνογραφηθεί και ένα εργαστήριο αρχαίας μεταλλοτεχνίας με τα εργαλεία και τα στάδια κατασκευής μιας ασπίδας της Εποχής, το οποίο  θα συνοδεύεται από μια ειδική προβολή με θέμα την τεχνολογία κατασκευής.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, η οποία εγκαινιάζεται στις 22 Ιουλίου προγραμματίζεται εκδήλωση στο Cine Manto με απαγγελία αποσπασμάτων από τον Όμηρο σχετικών με το θέμα της έκθεσης, και η προβολή της ταινίας με τίτλο "Ο Όμηρος στην Κρήτη".

Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας/ Κέντρο Μελέτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

ΚΔΕΠΠΑΜ: «Επιστήμονες και καλλιτέχνες πιστεύουν στο έργο μας»

Σημειώνεται πως, η ΚΔΕΠΠΑΜ έχει σηκώσει τα μανίκια για τα καλά και αποδεικνύει πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να υπάρχει βούληση και όραμα. «Οικονομική δυσχέρεια έχουμε και μας δυσκολεύει πολύ. Υπάρχουν όμως Μυκονιάτες αλλά και πολύ επιστήμονες όπως και καλλιτέχνες που πιστεύουν στο έργο μας και μας στηρίζουν» δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η διοίκησή της, δηλώνοντας επίσης πως «Η παιδεία κι ο πολιτισμός δημιουργούν το αντίδοτο εκείνο που δεν θεραπεύει μονάχα διοικήσεις αλλά και πολίτες: η σκέψη θα ενεργοποιήσει την αγάπη για τον τόπο μας και θα απαιτήσει σεβασμό στον μοναδικό μυκονιάτικο τρόπο και ύφος φιλοξενίας που έφερε τη Μύκονο σε κάθε γωνιά της οικουμένης. Η νέα Δημοτική αρχή, προεξάρχοντος του Δημάρχου μας κ. Κωνσταντίνου Κουκά, αντιλήφθηκε εξ' αρχής τη δύναμη που έχει η γνώση της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας. Πρέπει να προστατέψουμε αυτό που μας έκανε διάσημους».