32ος χρόνος Σεμιναρίων Ερμούπολης

  • Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2016 - 06:16

Κέντρο του επιστημονικού και πανεπιστημιακού κόσμου από όλη την Ελλάδα θα αποτελέσει για 32η συνεχή χρονιά το νησί της Σύρου.

Τα Σεμινάρια της Ερμούπολης διοργανώνονται και φέτος από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με την επιστημονική και οργανωτική συνεργασία των ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Κυκλάδων.

Οι εργασίες θα διεξαχθούν από 4 έως 12 Ιουλίου στην κεντρική αίθουσα του κτιρίου των ΓΑΚ - Αρχεία Νομού Κυκλάδων (πλατεία Mιαούλη), στην αίθουσα «Παρθενών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

Στον φετινό κύκλο σεμιναρίων θα αναπτυχθούν τα εξής θέματα: «Ελληνική Κρίση: Όψεις και Τάσεις», «Ψηφίδες της ιστορίας της Ερμούπολης», «Ιστορίες Λιανικού Εμπορίου, 20ος – 21ος αιώνας», “Nature(s), Humans and God(s) Representations”, “Καινοτομία και επιχειρηματικότητα σε υποδομές, Δίκτυα και Υπηρεσίες», «Πολιτισμικές Τεχνολογίες και καθημερινές πρακτικές στη δεκαετία του ’60: Κατανάλωση, Κουλτούρα και Κοινωνική αλλαγή» και «Η ομόνοια χτίζει σπίτια και η διχόνοια τα χαλά – Ανιχνεύοντας τη διαδρομή ενός σχήματος».

Στο πλαίσιο των σεμιναρίων θα προβληθεί στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης το ντοκιμαντέρ «Emery Tales» το απόγευμα της Πέμπτης 7 Ιουλίου.

 

Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα σε Υποδομές, Δίκτυα και Υπηρεσίες

Το Σεμινάριο πραγματοποιείται από την Ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ. και θα διεξαχθεί από το πρωί της Παρασκευής 8 Ιουλίου έως το πρωί της Κυριακής 10 Ιουλίου στην αίθουσα «Παρθενών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου (κτίριο παλιού 1ου Γυμνασίου Σύρου).

Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου θα αναπτυχθούν οι θεματικές ενότητες: «Έρευνα, Καινοτομία και Ανάπτυξη στην Ελλάδα στο περιβάλλον της κρίσης: Ευκαιρία ή πολυτέλεια;», «Ένα νέο Στρατηγικό Πλαίσιο για την ανάπτυξη των Ευφυών Πόλεων», «Αποδοτικότερη λειτουργία δικτύων, υποδομών και υπηρεσιών στην τοπική αυτοδιοίκηση: Προοπτικές, εμπόδια, προκλήσεις» και «Innovative Entrepreneurship: Promising New Ventures». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Johan Van den Bossche του βέλγικου οργανισμού SO Kwadraat που ασχολείται με την καθοδήγηση νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων.

 

Συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης

Στην ενότητα «Έρευνα, Καινοτομία και Ανάπτυξη στην Ελλάδα στο περιβάλλον της κρίσης: Ευκαιρία ή πολυτέλεια;» συμμετέχει και η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Δρ Εύη Σαχίνη, η οποία θα παρουσιάσει τις επιδόσεις των ελληνικών περιφερειών σε δραστηριότητες έντασης γνώσης, βασιζόμενη, μεταξύ άλλων, στη νέα έκδοση του ΕΚΤ  «Περιφερειακή διάσταση των δραστηριοτήτων έντασης γνώσης στην Ελλάδα, Επισκόπηση 2015».

Όπως έχει επισημάνει η Δρ E. Σαχίνη "Η νέα μελέτη του ΕΚΤ συνθέτει και παρουσιάζει σε περιφερειακό επίπεδο και με εποπτικό τρόπο, τους κυριότερους δείκτες που απεικονίζουν την ελληνική ερευνητική, αναπτυξιακή και καινοτομική δραστηριότητα. Με τον τρόπο αυτό αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο και αναφορά σε όσους εμπλέκονται στη χάραξη και παρακολούθηση περιφερειακών πολιτικών, όπως στον σχεδιασμό της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης". Η νέα έκδοση του ΕΚΤ κάνει χρήση στοιχείων από τις επίσημες πρωτογενείς έρευνες που διενεργεί το ΕΚΤ, όπως τις στατιστικές έρευνες για τις δαπάνες και το προσωπικό σε δραστηριότητες Ε&Α και τις στατιστικές έρευνες για την καινοτομία στις επιχειρήσεις. Επιπλέον, αξιοποιεί δεδομένα για τις ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά βάσει των βιβλιομετρικών μελετών του ΕΚΤ, την παραγωγή διδακτορικών διατριβών στην Ελλάδα, βάσει των καταχωρήσεων στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, καθώς και την εθνική συμμετοχή στα έργα Ε&Α της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει της πληροφόρησης που παρέχει το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Η ανάλυση των στοιχείων και η εξαγωγή των σχετικών δεικτών δημοσιεύονται σε έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις του ΕΚΤ που διατίθενται στον δικτυακό τόπο metrics.ekt.gr.

Οι διοργανωτές των Σεμιναρίων Ερμούπολης ευχαριστούν θερμά το Κληροδότημα Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Σύρου, και ξεχωριστά τον πρόεδρό του κ. Φίλιππο Μωραΐτη για την οικονομική συνδρομή στη διοργάνωση των Σεμιναρίων. Ευχαριστούν επίσης το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης για την παραχώρηση χώρων τους για τη διεξαγωγή των Σεμιναρίων.