Το Eye’s Walk Digital Festival μας προ(σ)καλεί να βρούμε μαζί την έξοδο προς τη «Γη της Επαγγελίας»

Μετάβαση στην Ευρώπη που ονειρευτήκαμε

Ένα πρωτοποριακό καλλιτεχνικό και ταυτόχρονα κοινωνικό «πείραμα», μέσα από το οποίο οι θεατές – συμμετέχοντες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα «όρια» στο δημόσιο χώρο, την απαγόρευση της μετακίνησης αλλά και το πρόσωπο της σημερινής «γκετοποιημένης» Ευρώπης, επιχειρεί το Eye’s Walk Digital Festival 2016.

Ξεγλιστρώντας από το στενό πλαίσιο της φεστιβαλικής επανάληψης και της αναμασημένης τροφής έξω από το πνεύμα της εποχής και τις ανάγκες μιας σύγχρονης κοινωνίας εν πανικώ, η φετινή διοργάνωση προσκαλεί το κοινό της Σύρου σε μία βιωματική διερεύνηση της ελευθερίας μας στη διέλευση, στη διάβαση, στη μεταβίβαση.

Πέρα από μία συνολική καλλιτεχνική πρόταση, το «Europass project» έρχεται να δημιουργήσει γέφυρες κοινωνικότητας, με τη συμμετοχή ολόκληρη της τοπικής κοινότητας και των επισκεπτών του φεστιβάλ που θα κληθούν να αναρωτηθούν εάν η Ευρώπη του αποκλεισμού, της στρατικοποίησης και των κλειστών συνόρων είναι η Ευρώπη που κάποτε οραματιστήκαμε.

Η ομάδα του συνεχώς εξελισσόμενου Eye’s Walk Digital Festival προ(σ)καλεί τους φίλους της να εξερευνήσουν την ταυτότητα, τον Άλλο, τα σύνορα, τον πολιτισμό και την ελευθερία μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Ερμούπολη, την καρδιά των προσφύγων κατά τον 19ο αιώνα, από 5 έως 9 Ιουλίου.

Επεμβάσεις στο δημόσιο χώρο της Ερμούπολης

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει graffiti σε τρία σημεία του ιστορικού κέντρου, τα οποία θα δημιουργήσει ζωντανά ενώπιον των θεατών η Rea-lly Team, που δραστηριοποιείται σε Σύρο και Χίο. Το έργο θα πραγματεύεται τη διάβαση στην Ευρώπη των ημερών μας, απεικονίζοντας ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια της υπάρχουσας πραγματικότητας, το προσφυγικό. Η Ευρώπη σήμερα είναι μια καινούρια γη της Επαγγελίας για ανθρώπους που ψάχνουν άσυλο, σε έναν κόσμο που ολοένα αλλάζει.

Ταυτόχρονα, η Video Artist Αλίκη Αρναούτη θα δημιουργήσει μία εγκατάσταση για smartphones, μέσα από τα οποία ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα με τη χρήση QR-codes να παρακολουθήσει τέσσερα video installation που πλέκουν μια αλληγορική ιστορία για την αρχή του 21ου αιώνα στην Ευρώπη. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε ο αντίστροφος παραλληλισμός του μύθου της αρπαγής της Ευρώπης και της κεντρικής ιδέας της Μεγάλης Χίμαιρας του Καραγάτση σε συνδυασμό με το φλέγον προσφυγικό ζήτημα των τελευταίων χρόνων. Οι κωδικοί θα στηθούν στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, στο «Ρολόι του 1ου Δημοτικού Σχολείου», στο χειμερινό κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ και απέναντι από την Παραλία του Ξενοδοχείου «Ερμής».

Την καρδιά της καλλιτεχνικής εγκατάστασης του «Europass» αποτελεί ο πεζόδρομος της Οδού Πρωτοπαπαδάκη, ο οποίος το Σάββατο 9 Ιουλίου μεταμορφώνεται σε μια στρατοκρατούμενη πλατεία, όπου το κοινό θα παρακολουθήσει ταινίες απαγόρευσης, μετά από συγκεκριμένες δοκιμασίες.

Το κοινό θα βιώσει τη «μετανάστευση»

«Για πρώτη φορά επεμβαίνουμε και αλλάζουμε το δημόσιο χώρο» δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η curator του Φεστιβάλ, Φιλία Μηλιδάκη. «Θα εμποδίσουμε εισόδους-εξόδους, ο κόσμος δεν θα πάει χαλαρά να κάνει τη βόλτα του και να δει τα video installations ή την performance. Θα μπει σε ουρά, όπως συμβαίνει σήμερα. Δεν αρκεί πλέον μία ταυτότητα για να μετακινηθείς. Μπαίνουν συρματοπλέγματα, κλείνουν πλατείες χωρίς πολλές διαδικασίες, για να προστατευτεί ο πολίτης και να μη δημιουργηθεί μία τρομοκρατική επίθεση. Άρα, κάτω από τον φόβο, όλη η Ευρώπη εμποδίζει τη μετακίνηση, τον κόσμο, τη συνάθροιση. Αυτό θα γίνει στην Πρωτοπαπαδάκη» υπογραμμίζει η κ. Μηλιδάκη, εξηγώντας πως ο κόσμος θα πρέπει να ακολουθήσει οδηγίες, ζώντας  για τρεις ώρες ξαφνικά και αναίτια μια συνθήκη που πλέον είναι παρούσα στον δυτικό πολιτισμό. «Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα καταλάβει τι θα πει «μεταναστεύω, μπαίνω σε ουρά για να πάρω άδεια και περνάω από έλεγχο», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Δημιουργούμε αυτή την κατάσταση για να συνομιλήσουμε με τον κόσμο για τη σημερινή Ευρώπη μέσα από ένα καλλιτεχνικό βλέμμα».

«Μέσα από το φετινό Eye’s Walk θα δούμε ένα χώρο που έχουμε συνηθίσει να μεταμορφώνεται σε ένα διαφορετικό πεδίο, σε ένα playground», δηλώνει η σκηνογράφος του φεστιβάλ, Βέρα Φελέκη. Όπως σημειώνει, η επιτυχία του φεστιβάλ θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των θεατών για συμμετοχή. «Προσφέρουμε μια υπηρεσία με μεγάλη ποικιλία, μέσα από την οποία ο καθένας θα μπορέσει να βρει το νόημα που έχει μέσα του και να δημιουργήσει κάποιες σκέψεις. Αναλύοντας αυτές τις σκέψεις, οι θεατές θα καταλάβουν και οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν σήμερα τον σύγχρονο κόσμο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνομιλία καλλιτεχνών για το Παρόν της Ευρώπης

Το art installation στο δημόσιο δρόμο και πάνω στον πεζόδρομο, θα θέσει ερωτηματικά για το «ποιος είναι ο δρόμος; Γιατί δυσκολεύεται η μετακίνηση;». Τα βήματα των θεατών για να δουν τα 3d projection mapping θα ακολουθούν απαραίτητα και μόνο τις λωρίδες και τις ουρές που θα έχουν δημιουργηθεί.

Στον κύκλο των 3D projection mapping συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Σπύρος Κουδουνάς, Αλίκη Αρναούτη, Samuele Livornese (Ιταλία), Αγγελίνα Βοσκοπούλου και David Hawkins (Αγγλία).

Σε αντίθεση με τους περισσότερους ανθρώπους που υπογραμμίζουν το μη ευεργετικό ρόλο της Ευρώπης σήμερα, το 3d projection mapping του καλλιτέχνη Σπύρου Κουδουνά με τίτλο «Blindness» επιχειρεί να αναδείξει θέματα σχετικά με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τον πολιτισμό της Ευρώπης του σήμερα. Ο Σπύρος Κουδουνάς 3D Artist και συνιδρυτής της εταιρείας DigiTribe Media House στην Ελλάδα, ετοιμάζει ένα 3D projection mapping όπου πίσω από μια τυφλή γυναίκα, την «Ευρώπη», παρουσιάζονται σκηνές της καθημερινής ομορφιάς και της έντονης δημιουργικής ζωής της Ευρώπης.

Το εναρκτήριο performance στην Οδό Πρωτοπαπαδάκη έχει αναλάβει η Ιωάννα Λύκου και η ομάδα της, με τη συμμετοχή όλων των εθελοντών του Eye’s Walk.

Είναι αλήθεια πως πολλοί γνωστοί οίκοι πρόκειται να εντάξει το «Life Jacket» ως το νέο, επίκαιρο αξεσουάρ της επόμενης συλλογής τους; Είναι αλήθεια ότι ακόμα και τα πιο τραγικά στοιχεία της ζωής μας συχνά γίνονται τα επόμενα «χρυσά» είδη προς κατανάλωση και εμπορευματοποίηση;

Το «Passenger’s Fashion Walk» είναι μια performance με πολύ σκοτάδι και χιούμορ που αναζητά με επιμονή τον ελεύθερο και απρόσβλητο χώρο της ύπαρξής μας.

Το Eye’s Walk Festival στην Ελευσίνα

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην ιστορία του Eye’s Walk Digital Festival, θα πραγματοποιηθούν προβολές πάνω σε αγκυροβολημένα πλοία που μετατρέπουν τον κόλπο της Ελευσίνας σε Θάλασσα πολιτισμού. Οι θεατές θα συναντήσουν το video installation μέσα από λέμβους σε μια νυχτερινή διαδρομή στη θάλασσα σαν το σύγχρονο Οδυσσέα.

“Το Eye’s Walk Festival ταξιδεύει”, δηλώνει η κ. Μηλιδάκη, τονίζοντας πως η μετάβαση του φεστιβάλ στην Ελευσίνα, υποψήφια πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2020-2021 πραγματοποιείται χάρη στην πρωτοβουλία της Βέρας Φελέκη. «Η Βέρα πάντα καταλάβαινε ότι αυτό που κάνουμε στο δημόσιο χώρο, η εκμετάλλευση αυτών των υπέροχων νεοκλασικών κτιρίων θα μπορούσε γίνει και σε άλλες πόλεις με αντίστοιχη ιστορία». Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η εφαρμογή του Europass στη Σύρο και την Ελευσίνα θα είναι διαφορετική». Στη Σύρο θα εκμεταλλευτούμε απόλυτα το αστικό περιβάλλον, τη μορφή της πόλης για να δημιουργήσουμε συνθήκες δυσκολίας στη μετακίνηση, αυτό που ζούμε σε όλη την Ευρώπη. Θεωρούμε ότι η μετακίνηση είναι βασικό στοιχείο του πολιτισμού του ανθρώπου. Στην Ελευσίνα θα συνδέσουμε περισσότερο το Europass με τη θάλασσα που μεταφέρει πολιτισμούς, αλλά και που παίρνει ψυχές, πολιτιστικά αγαθά και ανθρώπους στην προσπάθειά τους να συνδεθούν, να μετακινηθούν».

Με τη σειρά της η κ. Φελέκη εξηγεί ότι το φεστιβάλ μεταφέρεται, αλλά δεν επαναλαμβάνεται. «Έχοντας τα στοιχεία κάθε τόπου, τα εκμεταλλευόμαστε και δημιουργούμε ανάλογα. Γίνεται μία νοητική συνέχεια, υπάρχει αρχή και τέλος ταξιδιού. Ένας καλλιτέχνης πρέπει πάνω από όλα να λειτουργεί με αυτό που έχει, μόνο έτσι θα έχει ρεαλιστικό αντίκτυπο πάνω την κοινωνία που προβάλλει, αλλιώς θα είναι ένα ανούσιο θέαμα», καταλήγει.

 

Ετικέτες: