Το 2ο Ιστορικό Συνέδριο, το 5ο Διεθνές Λογοτεχνικό Συνέδριο, αλλά και το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής, υποδέχεται το νησί της Τήνου φέτος το καλοκαίρι

Η Τήνος της επιστήμης και του πολιτισμού

Το βλέμμα στραμμένο στον πολιτισμό και την ιστορία έχει η Τήνος, καθώς μέσα από τα συνέδρια, τα οποία αναμένεται να φιλοξενήσει, εντός του επόμενου, προσεχούς διαστήματος.

Παρά το γεγονός, ότι η Τήνος, για το ευρύ κοινό, έχει ταυτιστεί με τον θρησκευτικό τουρισμό, το νησί, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, κινείται στην κατεύθυνση της ανάδειξης περισσότερων πτυχών του, κάτι, που φαίνεται να καταφέρνει σε ικανοποιητικό βαθμό, με την διοργάνωση σπουδαίων επιστημονικών και πολιτιστικών συνεδρίων, εκ των οποίων, άλλα συνεχίζουν την πολυετή και συνεχιζόμενη παρουσία τους στο νησί, άλλα παγιώνονται στο παρόν και άλλα «ανοίγουν αυλαία» στην Τήνο, λόγω της πλούσιας και μακραίωνης πολιτιστικής της κληρονομιάς.

2ο Ιστορικό Συνέδριο Τήνου

Την κλασσική Τήνο των αρχαίων χρόνων, θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν και να μελετήσουν, μέσα σε τρεις ημέρες, στις 10, 31 Ιουλίου και 1η Αυγούστου, οι συμμετέχοντες στο 2ο Ιστορικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στην Τήνο, μετά την επιτυχημένη πρώτη περσινή συνάντηση.

Σύμφωνα με τα όσα σημείωσε ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Σίμος Ορφανός, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πέρα από τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ο Δήμος Τήνου επιθυμεί να συμβάλλει και στη βαθύτερη γνωριμία και γνώση του τόπου, τόσο για τους κατοίκους της Τήνου, όσο και για τους φίλους επισκέπτες. Για το λόγο αυτό, συνεχίζεται και φέτος, αυτό που ξεκίνησε το 2015, με το 1ο Ιστορικό Συνέδριο Τήνου.

Όσον αφορά στο φετινό Ιστορικό Συνέδριο, προγραμματίζεται μία ημερίδα στις 10 Ιουλίου, καθώς επίσης και η οργάνωση διημερίδας από 31 Ιουλίου έως 1η Αυγούστου, με θέμα την κλασσική Τήνο της αρχαιότητας, όπου αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους επιστήμονες, καθηγητές και ερευνητές, θα παρουσιάσουν, από γνωστά και άγνωστα ευρήματα και μνημεία, όψεις της κοινωνίας της Τήνου κατά τον 6ο - 4ο αιώνα π.Χ.

Όπως τόνισε ο κ. Ορφανός κατά την εισήγησή του, «η πραγματοποίηση ενός τέτοιου συνεδρίου από τον Δήμο Τήνου, συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, στην προαγωγή των πολιτιστικών και πνευματικών ενδιαφερόντων των Δημοτών και η παρουσία επιστημόνων, θα αποτελέσει τον καλύτερο τρόπο θετικής διαφήμισης του νησιού μας».

Αξίζει να σημειωθεί, πως το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη διάθεση πίστωσης ύψους 3.595,88 ευρώ, για τη διοργάνωση του συνεδρίου.

5ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου

Με τη συμμετοχή συγγραφέων και ποιητών παγκόσμιας εμβέλειας θα πραγματοποιηθεί και φέτος το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου. Πρόκειται για μία διοργάνωση της Κοινωνίας των (δε)κάτων, με εμπνευστή τον καταξιωμένο Τήνιο ποιητή, δημοσιογράφο και εκδότη Ντίνο Σιώτη και συνδιοργανωτή τον Δήμο Τήνου, που λαμβάνει χώρα για 5η χρονιά στο νησί, αποκτώντας πλέον χαρακτήρα θεσμού.

Κατά την τριήμερη διάρκεια του Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί από 28 έως 30 Ιουλίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει εκδηλώσεις στη Χώρα και στο Λιμάνι της Τήνου καθώς και στον παραδοσιακό οικισμό του Τριποτάμου.

Τρεις ημέρες γεμάτες λογοτεχνία και ποίηση διαφορετικών γλωσσών, πλαισιωμένες από έντεχνη μουσική, προάγουν την εξωστρέφεια και προσφέρουν το ιδανικό έδαφος για  γόνιμη καλλιτεχνική αλληλεπίδραση και πολυπολιτισμική συναναστροφή. Οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ Τήνου εντάσσονται στα ευρύτερα  πλαίσια της διατήρησης, ενίσχυσης και στήριξης της διαρκούς εξέλιξης της ιδιαίτερης πολιτιστικής φυσιογνωμίας του νησιού, που αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες ανάπτυξής του και μέσον ανάδειξης των  ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε  τοπικής κουλτούρας παρακινώντας σε ένα δημιουργικό πολιτιστικό και κοινωνικό διάλογο.

Κατά την ίδια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Ορφανός έθεσε υπόψη του Σώματος την από 6-7-2016 επιστολή του κ. Ντίνου Σιώτη, με την οποία αιτείται από τον Δήμο Τήνου να είναι συνδιοργανωτής του 5ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ. Ο κ. Σιώτης, τονίζει, πως το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου έχει ήδη εγγραφεί στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη ως τόπος συνάντησης ορισμένων από τους καλύτερους συγγραφείς διεθνώς, ενώ προκειμένου να αποκτήσει τον χαρακτήρα θεσμού, χρειάζεται την υποστήριξη όλων. Όπως υπογράμμισε κλείνοντας την επιστολή του, πρόκειται για ένα τολμηρό εγχείρημα, όπου συγγραφείς και κοινό μοιράζονται διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες, μέσα στο Τηνιακό τοπίο.

Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ενέκριναν ομόφωνα την μικρή συμβολή, ύψους 620 ευρώ από το Δήμο, για την παροχή κερασμάτων και αναμνηστικών δώρων, δεδομένου, ότι η κύρια ευθύνη της διοργάνωσης ανήκει στην Κοινωνία των (δε)κάτων.

1ο Συμπόσιο Γλυπτικής

Διαφωνία μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας, υπήρξε στο ζήτημα της διοργάνωσης του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής, ωστόσο, οι ενστάσεις δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση το περιεχόμενο του Συμποσίου, αλλά όσον αφορά στο αν ο Δήμος χρειάζεται να συνδράμει οικονομικά τη διοργάνωσή του.

Το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής, διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Πύργου, κατά τον μήνα Ιούλιο, με διάρκεια δύο εβδομάδων.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία, η εν λόγω δράση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού για την Τήνο, μέσω της οποίας θα αναδειχθεί και θα ενισχυθεί το ιδιαίτερο πολιτιστικό προφίλ της Τήνου, τόπου με μακρά παράδοση στην τέχνη του μαρμάρου καθώς και στην τέχνη της γλυπτικής, ιδίως μετά την εγγραφή της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2015, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην προσέλκυση πολιτιστικού τουρισμού.

Στο 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής θα λάβουν μέρος καλλιτέχνες με διαφορετικό τεχνοτροπικό ύφος, οι οποίοι σε συνεργασία με φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου θα ολοκληρώσουν τα έργα τους σε τηνιακό μάρμαρο, την πορεία των οποίων το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί, έχοντας τη δυνατότητα να συνομιλεί με τους καλλιτέχνες, ώστε να γνωρίσει την τέχνη της γλυπτικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Τήνου.

Κατά τη συνεδρίαση, ο Δήμαρχος ανέγνωσε επιστολή του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, προς το Δήμο Τήνου, με την οποία ενημερώνει για το συνολικό προϋπολογισμό της διοργάνωσης, ύψους 57.152 ευρώ, ενώ αιτείται από το Δήμο, στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης, την κάλυψη δαπανών ύψους 3.344 ευρώ. Παράλληλα, στην επιστολή αναφέρεται, πως έχει ζητηθεί και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η συμμετοχή στη διοργάνωση, με κόστος 18.960 περίπου ευρώ.

Κατά τη διαλογική συζήτηση, τόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, όσο και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Πέτρος Κουσουνάδης, επεσήμαναν, πως το Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς διαθέτει την οικονομική ευχέρεια για την πλήρη κάλυψη της δαπάνης, ενώ τόνισαν, ότι ευχής έργον θα ήταν ο Δήμος Τήνου να αναλάβει την κυριότητα της διοργάνωσης. Χαρακτηριστικά, ο κ. Κουσουνάδης ανέφερε, ότι η αντίρρησή του δεν αφορά μόνο στη συμμετοχή του Δήμου, αλλά και της Περιφέρειας, καθώς δεν θεωρεί σωστό, η ιδιωτική πρωτοβουλία - που είναι πάρα πολύ καλή - να ζητά χρήματα από τους ΟΤΑ. «Ο όμιλος Πειραιώς έχει αρκετά χρήματα για να διοργανώσει αυτό το συμπόσιο. Θα ήταν ευχής έργο να μπορούσε ο Δήμος να διοργανώσει το συμπόσιο και όχι ο όμιλος Πειραιώς».

Περνώντας στην ψήφιση του θέματος, η μείζον μειοψηφία υπερψήφισε, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Κροντηράς επιθυμεί να στηρίξει τη διοργάνωση του Συμποσίου, ωστόσο ζήτησε να ληφθούν υπόψιν οι παρατηρήσεις, ενώ η ελάσσων αντιπολίτευση καταψήφισε.

Η κάλυψη των δαπανών εγκρίθηκε από το Σώμα κατά πλειοψηφία.

Ετικέτες: