Πολιτιστικές εκδηλώσεις από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο «Το Γαύριο»

Γαυριώτικα 2016

  • Παρασκευή, 8 Ιουλίου, 2016 - 06:20

Για το πολιτιστικό καλοκαίρι στην Άνδρο μέσα από σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει, ενημερώνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλοπρόοδου Ομίλου «Το Γαύριο».

Η ανανέωση, η ευρηματικότητα, η φαντασία και ο σεβασμός στην παράδοση που δίνει έμφαση στον πολιτισμό και την κοινωνία χαρακτηρίζουν και το φετινό πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Φιλοπρόοδου Ομίλου «Το Γαύριο», «Γαυριώτικα 2016». Πρόκειται για ένα νεωτερικό και διευρυμένο πρόγραμμα διαλέξεων, εκθέσεων, θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, δρώμενων και παρεμβάσεων σε σύγχρονα ζητήματα αιχμής. 

Το πολυδιάστατο και επιλεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα, που φέρνει στο Γαύριο κορυφαία ονόματα της Τέχνης, του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και της Δημοσιογραφίας, αποδεικνύει τη δυναμική και την πανελλαδική απήχηση του Ομίλου. Παράλληλα, αναδεικνύει και υπερασπίζεται το αίτημα της λειτουργίας του παλαιού Δημοτικού Σχολείου του Γαυρίου ως Κέντρου Πολιτισμού, το οποίο θα στεγάσει και θα αναβαθμίσει το εντεινόμενο πολιτιστικό κίνημα στην περιοχή. Παράλληλος και εξίσου σημαντικός στόχος μας, η δημιουργία ενός κλειστού γυμναστηρίου στο Γαύριο, το οποίο οραματιζόμαστε και διεκδικούμε.

Εστιάζουμε στις προσδοκίες και ανησυχίες της νέας γενιάς στην ελληνική πραγματικότητα. Γιατί αυτή η γενιά είναι ο κύριος αποδέκτης όλων των κινήσεων και πρωτοβουλιών μας.

Τέλος, χαιρετίζουμε τον θεσμό του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, από το πρόγραμμα του οποίου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε δύο θεατρικές παραστάσεις, στις 20 και 24 Αυγούστου, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την πολιτιστική αποκέντρωση του νησιού μας.

Υποστήριξη στη διοργάνωση του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος «Το Γαύριο» συμπαρίσταται φέτος στη διοργάνωση του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου με θέμα Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που πραγματοποιείται στο Γαύριο από 10 έως 17 Ιουλίου και θεσμοποιείται στον τόπο μας. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γραφείου Ελλάδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ακαδημαϊκή δράση, που διευθύνεται από την κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, επίκ. καθηγήτρια Γλωσσολογίας, εστιάζει στα ζητήματα της εξουσίας και της χειραγώγησης από τα κλασικά κείμενα μέχρι σήμερα. Στο Γαύριο έρχονται πανεπιστημιακοί καθηγητές από το Χάρβαρντ και ελληνικά ΑΕΙ, δημοσιογράφοι και διευθυντές εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Πενήντα φοιτητές και διδάκτορες παρακολουθούν τα μαθήματα που οργανώνουμε στο νέο Δημοτικό Σχολείο. Διαλέξεις με νεωτερικό περιεχόμενο είναι ανοιχτές στην κοινωνία των πολιτών και επισκεπτών του Γαυρίου, που παρακολουθεί παρεμβάσεις και ανοιχτούς διαλόγους με θέματα αιχμής για την ελληνική πραγματικότητα. Ένα διευρυμένο πολιτιστικό πρόγραμμα που σχεδιάσαμε ως Σύλλογος εμ­πλουτίζει το επιστημονικό σκέλος, όπως η συναυλία του Βασίλη Λέκκα στον Άγιο Κυπριανό και μια βραδιά-αφιέρωμα στο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του Θερινού Πανεπιστημίου:

Ομιλίες και Διαλέξεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου, Αίθουσα Διαλέξεων

Σε σύμπραξη του ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΥ ΟΜΙΛΟΥ «ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ» με το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο

Υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δευτέρα 11 Ιουλίου, 12.00-13.30

Λίνα Ρόζη, Επίκ. Καθηγήτρια Θεατρολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Fellow in Comparative Cultural Studies, Center for Hellenic Studies, Harvard University.

Ο πολιτικός λόγος στο θέατρο του 20ού αιώνα

Τετάρτη 13 Ιουλίου

09.30-11.30

Στρογγυλό Τραπέζι «Η έννοια της ίασης στην αρχαιοελληνική γραμματεία»

Σωτήρης Πράπας, Καρδιοχειρουργός, συγγραφέας Ο διαιώνιος Ιπποκράτης

Χριστίνα Τεσσερομάτη, Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Η εξελικτική πορεία της ίασης στην αρχαία ελληνική Γραμματεία

Γιάννης Στεφανίδης, Καθηγητής Παθολογίας, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το ιατρικό απόρρητο: Ηθικές και κοινωνικές διαστάσεις στη σύγχρονη μιντιακή πραγματικότητα

11.45-12.45

Στέλιος Βερνίκος, Επιστημ. υπεύθυνος του Εθνικού Προγράμματος Εθελοντικής Δράσης για την Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων ΠΡΟΤΕΚΤΑ του ΥΠΕΠΘ

Προσφυγισμός: Δοκιμάζοντας τα όρια της ευρωπαϊκής συνοχής

13.00-14.00

Γιάννης Μαμάης, πρόεδρος Φιλοπρόοδου Όμιλου «Το Γαύριο»

Παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος ΑΡΟΔΟ

Λιμάνια, Πορθμεία και Βαρκάρηδες της ΄Ανδρου 

(Αρχές του 20ού αιώνα - 1965)

Τετάρτη 13 Ιουλίου, 20.00

Λυρικό Δειλινό στον Άγιο Κυπριανό (Κυπρί) με τον Βασίλη Λέκκα

Στις 2 Απριλίου 1980, ο Βασίλης Λέκκας πρωτοτραγουδάει υπό τη διεύθυνση του δασκάλου του, του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και η συναυλία μεταδίδεται απευθείας από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το μακρύ ταξίδι του από νότα σε νότα αρχίζει... Με αυτό το ταξίδι στη μουσική συναντήθηκε με όλους τους ανθρώπους. Η ελληνική μουσική που τραγουδάει δεν χρειάστηκε μετάφραση σε κανένα μέρος του πλανήτη.

Ήσουν μια χώρα που την έκανα πατρίδα μου...

Τον Απόλλωνα και τον Διόνυσο μεταφέρει σε όλο τον κόσμο με λυρικό και επαναστατικό τρόπο μέσα από την εκρηκτική ερμηνεία του. «Νεότερο Ζορμπά» τον αποκάλεσε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Πάντα όρθιος με στόχο τη μετάδοση του οικουμενικού ρόλου του λόγου και της ελληνικής μουσικής, όπως τον διδάχτηκε μέσα από τις κορυφαίες συνεργασίες του με συνθέτες και ποιητές που έπλασαν και πλάθουν τη νεότερη μυθολογία του τόπου μας.

Όλα αυτά καθορίζουν τις επιλογές του και, από πολύ νωρίς, στο ξεκίνημα της πορείας του, ο Βασίλης Λέκκας αποτελεί μια καλλιτεχνική μορφή άλλου ήθους και ύφους.

Πέμπτη 14 Ιουλίου, 09.30-11.00

Γιώργος Δαρδανός, Εκδότης, Κοσμήτωρ Εταιρείας Κυκλαδικών μελετών, Επίτ. πρόεδρος Ομοσπονδίας Εκδοτών

Προσωπικότητες και πνευματικοί άνθρωποι της ΄Ανδρου

11.00-12.00

Όλγα Καραγιάννη, Συντονίστρια δράσεων Andros Routes – Footpaths Nature Culture

Andros Routes: μια κοινωνική προσπάθεια για την ανάδειξη των παλαιών πεζοπορικών διαδρομών της ΄Ανδρου και για την προσέλκυση βιώσιμου τουρισμού (sustainable tourism). Ανοιχτή συζήτηση με τους φοιτητές

Παρασκευή 15 Ιουλίου

09.30-11.15

Κώστας Αρβανίτης, Δημοσιογράφος, διευθυντής ραδιοφωνικού σταθμού «105, Στο κόκκινο»  

Δημοσιογραφική γλώσσα και μνημόνια. Απεικονίσεις της κρίσης στα ευρωπαϊκά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης

Σάββατο 16 Ιουλίου

09.30-11.15

Δημήτρης Μιχαλέλης, Διευθυντής Σύνταξης εφημερίδας Real News

O εθισμός στη βία: Από τα παραδοσιακά ΜΜΕ στα social media και την πολιτική

11.45-14.00

Ο ρόλος των ΜΜΕ στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι

Ανοιχτός διάλογος με τους σπουδαστές του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου

Σχολιαστές: Αλεξία Τασούλη, Δημοσιογράφος MEGA Channel, Γιάννης Μαμάης, Εκδότης

Συντονίστρια: Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, CHS Fellow in Comparative Cultural Studies, Center for Hellenic Studies, Harvard University

20.30

Παράθεση αποχαιρετιστήριου δείπνου από τον Φιλοπρόο­δο Όμιλο «Το Γαύριο» στον Φελλό προς τιμήν των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα με λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική.

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ, 21.30

Βιβλιοπωλείο «Λογάρι»

Παρουσίαση βιβλίου "Ναυάγια στις ακτογραμμές της Άνδρου"

Κώστας Θωκταρίδης - Άρης Μπιλάλης

Η Άνδρος ήταν, επί πολλά χρόνια, το φυσικό πέρασμα όσων ταξίδευαν από και προς τα λιμάνια της Μικράς Ασίας. Την εποχή που το εμπόριο ανάμεσα στις ακτές του Αιγαίου ανθούσε, οι ναυτικές γραμμές πλήθαιναν συνεχώς γύρω της. «Πλήθος» όμως ήταν πάντα και οι δυνατοί άνεμοι που φυσούσαν στην περιοχή. Μαζί με τα ισχυρά ρεύματα που κατεβαίνουν από το βόρειο Αιγαίο, έβαζαν σε περιπέτειες και τους πιο ικανούς ναυτικούς· ειδικά όταν τα καράβια περνούσαν από το Στενό του Καφηρέα, ένα από τα πιο επικίνδυνα ναυτικά περάσματα στην Ελλάδα, το διαβόητο Κάβο Ντόρο. 

Τα καράβια στον βυθό της Άνδρου δημιουργούν ένα ιδιόμορφο μουσείο ναυπηγικής τέχνης, καθώς κατέληξαν εκεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και η ιστορία τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη των θαλάσσιων μεταφορών στο Αιγαίο, αλλά και με την ιστορία του ίδιου του νησιού..

ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21.30

Βιβλιοπωλείο «Λογάρι»

Ιωάννα Καρυστιάνη

Η δημιουργός και το έργο της

Δεν χρειάζονται συστάσεις για τη συγγραφέα της Μικράς Αγγλίας και σεναριογράφο της ομότιτλης επιτυχημένης ταινίας, που τιμά το νησί μας και γυρίστηκε εδώ, στον τόπο μας. Την Ιωάννα Καρυστιάννη, που έρχεται στην Άνδρο όσο πιο συχνά μπορεί, τη γνωρίζουμε όλοι· τα βιβλία της, πολυδιαβασμένα και αγαπημένα. Σε αυτή την ξεχωριστή βραδιά, στον φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου «Λογάρι», ο Σύλλογός μας, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεών του, όπως η παρουσίαση βιβλίων και η συζήτηση με τους ίδιους τους συγγραφείς, κάλεσε την Ιωάννα Καρυστιάννη, για να μιλήσει η ίδια για το έργο της, δίνοντάς μας έτσι την ευκαιρία να δούμε και την οπτική του δημιουργού. Επίσης, θα μας μιλήσει για το τελευταίο βιβλίο της με τίτλο Το φαράγγι (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη).

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 20.00

Θέατρο σκιών

Ο Καραγκιόζης Γαυριώτης

Βγαίνει βόλτα στην Αγορά και δίνει παράσταση!

Κείνο που σας τρώει, κείνο που σας σώζει, είναι που ονειρεύεστε σαν τον Καραγκιόζη!...

Ο γνωστός ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης (συνεργάτης επί 22 χρόνια του Ευγένιου Σπαθάρη) δίνει με την εξαιρετική φυσιογνωμία του σώμα στην ψυχή του Καραγκιόζη, σε μια πρωτοποριακή παράσταση με τον κορυφαίο καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Νταγιάκο. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αντικρίζουν τον «ζωντανό» Καραγκιόζη που γίνεται τελάλης στους δρόμους και ανεβοκατεβαίνει στη σκηνή... Χάνεται στο πλήθος και συνομιλεί με τον κόσμο, με καυστικό χιούμορ, για να ξορκίσουμε όλοι μαζί τα προβλήματα των δύσκολων καιρών μας. Ο Καραγκιόζης βγαίνει από την παράγκα του και, ολοζώντανος, σύγχρονος και ανατρεπτικός, αναφωνεί: «Θα φάμε, θα πιούμε και στο Γαύριο… χορτάτοι θα κοιμηθούμε!»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 22.00

Βραδιά Rock με τους «Coverdose»

Παραλία Αγ. Πέτρου

Funky Donkey beach house

Με αεροπλάνα και βαπόρια φτάνουν από την ακριτική Κομοτηνή στο Γαύριο, για να μας ταξιδέψουν στην κλασική ροκ μουσική! Η μπάντα φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Coverdose, παρουσιάζει μοντέρνες διασκευές Τιτάνων της Ροκ που αγαπήθηκαν αμετανόητα από τους λάτρεις της δεκαετίας του ’70 και του ’80. Rolling Stones, Deep Purple, Cream, αλλά και Rory Gallagher δίπλα στο κύμα…

Γιάννης Παπαδόπουλος (φωνή, κιθάρα)

Κωστής Δημητρακόπουλος (κιθάρα)

Αντώνης Μαλλίδης (ντραμς)

Θοδωρής Δελφάκης Δαρδαβέσης (μπάσο)

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21.30

Βιβλιοπωλείο «Λογάρι»

Η γλώσσα του μνημονίου στα ελληνικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης

Ιδεολογία και προπαγάνδα

Δημοσιογράφοι της «πρώτης γραμμής» των ραδιοτηλεοπτικών και έντυπων μέσων συζητούν για την ποιότητα της ενημέρωσης στην εποχή της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, παρουσιάζεται και τεκμηριώνεται η επιστημονική άποψη ότι τα μνημόνια έχουν επηρεάσει σοβαρά και την ίδια την ελληνική γλώσσα. Αποκαλύπτονται οι λειτουργίες του δημοσιογραφικού λόγου που περιγράφει την ύφεση σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους κατασκευάζεται η συναίνεση και η αποδοχή των πολιτών απέναντι στα σκληρά οικονομικά μέτρα. 

Ακολουθεί ανοιχτός διάλογος με το κοινό.

Συντονιστής της συζήτησης: Γιάννης Μαμάης

Συζητούν:

Μαρία Δεναξά, ανταποκρίτρια MEGA CHANNEL στο Παρίσι

Πάνος Σόμπολος, πρώην πρόεδρος ΕΣΗΕΑ

Δημήτρης Παπαχρήστος, Δημοσιογράφος

Ιορδάνης Χασαπόπουλος, δημοσιογράφος MEGA CHANNEL

Νικολέττα Τσιτσανούδη, Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21.30

Βιβλιοπωλείο «Λογάρι»

Η μονή Ζωοδόχου Πηγής ή Αγίας

Ένας θησαυρός της μοναστηριακής αρχιτεκτονικής και τέχνης

Ομιλητές: Γιώργος Πάλλης (Αρχαιολόγος, Λέκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών)

Νίκος Βασιλόπουλος (Αρχιτέκτονας)

Η Μονή Ζωοδόχου Πηγής ή Αγίας αποτελεί το παλαιότερο και σπουδαιότερο από αρχαιολογική άποψη μοναστηριακό συγκρότημα της Άνδρου. Τη σημασία του αυτή αποδεικνύουν οι πολυάριθμες ιστορικές μαρτυρίες από την εποχή της ίδρυσής του μέχρι σήμερα, η αρχιτεκτονική των κτιριακών του υποδομών και τα πολυάριθμα φορητά κειμήλια, τα οποία έχουν καταγραφεί σχολαστικά με τη μέριμνα του αείμνηστου Δημητρίου Ι. Πολέμη. Κατά τους νεότερους χρόνους, ωστόσο, η Μονή Αγίας δεν γνώρισε την ακμή και την ανακαινιστική δραστηριότητα που παρατηρήθηκαν σε άλλα μοναστήρια του νησιού. 

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 22.00

Μια βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Μάνο Ελευθερίου

(Προαύλιο παλαιού Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου)

Για τη ζωή και το έργο του θα μιλήσουν οι Γιώργος Ανδρέου και Άγγελος Σφακιανάκης.

Θα συνοδεύσει στο πιάνο ο Γιώργος Ανδρέου.

Τραγούδια του θα ερμηνεύσουν ο Απόστολος Ρίζος και η Κορίνα Λεγάκη.

ΤΡΙΤΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 16.30

Κολυμβητικοί αγώνες

Παραλία Αγ. Πέτρου

Funky Donkey beach house

Στην παραλία του Αγίου Πέτρου στο beach bar «Funky Donkey» θα διεξαχθούν κολυμβητικοί αγώνες για τους μικρούς μας φίλους από έξι ετών και άνω. Ο Παναγιώτης Κατσίκης, πρωταθλητής κολύμβησης και ναυαγοσώστης στην παραλία του Αγ. Πέτρου, θα συντονίσει τη διεξαγωγή των αγώνων.

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ,  19.00

Τσουβαλοδρομίες - Αυγουλοδρομίες

Στην είσοδο του λιμανιού (στην πιάτσα των ταξί)

Παιχνίδια που έχουν ρίζες στο παρελθόν, όμως παραμένουν απίστευτα διασκεδαστικά. Χρειάζεστε μόνο μερικά μεγάλα τσουβάλια, κουτάλια και αυγά. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας! 

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ,  22.00

«Ήρθες και θα μείνεις» των Ρενέ Ταιλορ και Τζόζεφ Μπολόνια

Σκηνοθεσία: Αρετή Λαλιώτη

Παίζουν: Αρετή Λαλιώτη, Δημοσθένης Λάγιος, Φίλιππας Γρηγόρας

Μουσική επιμέλεια: Μάρω Θεοδωράκη

Παραγωγή: Καλλιτεχνική ομάδα «25η ώρα»

Προαύλιο παλαιού Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου

Μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο, η Λώρα και ο Βίτο, οι ήρωες του έργου, συνεχίζουν την πανάρχαια «μάχη των φύλων». Οι συγγραφείς είδαν το ζήτημα από την εύθυμη πλευρά του κι έτσι μιλάμε για μια σπαρταριστή κωμωδία, η οποία, όμως, πίσω από τη διασκεδαστική της πλευρά, δείχνει την ανάγκη για επιβίωση, επιτυχία και συντροφικότητα. την αιώνια αναζήτηση όλων μας για αγάπη, έρωτα και ανθρώπινη επαφή. Το έργο πρωτοπαίχτηκε στο Μπρόντγουεϊ το 1981.

Είσοδος 6€

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21.30

Ανδριώτικο παραδοσιακό γλέντι

Έχει γίνει πλέον θεσμός, αφού εδώ και 35 χρόνια ο Φιλοπρόοδος Όμιλος «Το Γαύριο» διοργανώνει το παραδοσιακό ανδριώτικο γλέντι στο λιμάνι του Γαυρίου.

Θα συμμετάσχουν ο Χορευτικός Σύλλογος Υδρούσας και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου. Θα χορέψουν παραδοσιακούς ανδριώ-τικους χορούς. Τη χοροδιδασκαλία έχουν ο Στάθης Κωστόπουλος για τον Σύλλογο Υδρούσας και η Γεωργία Ξανθού για τον Σύλλογο Γυναικών.

Παίζουν οι οργανοπαίχτες συμπατριώτες μας Σταύρος Λαρίος στο βιολί, Γιώργος Ρέρρας στο λαούτο και Γιώργος Κατσίκης στην κιθάρα.

2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΔΡΟΥ

Δύο παραστάσεις στο Γαύριο

20 και 24 Αυγούστου 2016

Προαύλιο παλαιού Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21.00

 

Θέατρο κούκλας «Τα φτερά του μύθου»

 

 «Όσο πιο γρήγορα» 

(Προαύλιο παλαιού Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου)

Το Θέατρο Κούκλας «Τα Φτερά του Μύθου» παρουσιάζει την παράσταση «Όσο πιο γρήγορα», βασισμένη στη θρυλική περσική κινηματογραφική ταινία Τα παιδιά του Παραδείσου του Ματζίντ Ματζιντί. Μια τρυφερή και ευαίσθητη ιστορία, με πρωταγωνιστές δύο παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, που κατορθώνουν μέσ’ από τη συνεργασία και την αγάπη τους να κερδίσουν με αξιοπρέπεια τον αγώνα της ζωής τους. 

Το εργαστήρι κουκλοθέατρου είναι στις 10.00 το πρωί και η παράσταση με κούκλες άμεσης κίνησης στις 9.00 το βράδυ. Το έργο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας άνω των τεσσάρων ετών.

Διάλογοι - Διασκευή Σεναρίου: Ελισσαίος Βλάχος

Σκηνοθεσία: Ελισσαίος Βλάχος

Κατασκευές κούκλας και αντικειμένων: Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Σπύρος Παπαχρήστου

Μηχανισμοί-ειδικές κατασκευές: Γκάυ Στεφάνου

Σκηνικά: Γκάυ Στεφάνου, Σπύρος Παπαχρήστου, Δήμητρα Κωνσταντινίδου

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Μουσική επιμέλεια: Κλειώ Κιούλπαλη, Δήμητρα Κωνσταντινίδου

Εμψυχωτές: Αγγελική Γουναρίδη, Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Κωσταντής Μιζάρας

Φωτογραφίες-επεξεργασία video animation: Ράνια Μπισκίνη

Παραγωγή: Τα Φτερά του Μύθου

http://tafteratoumythou.blogspot.gr/

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21.00

Πλάτωνα

Απολογία Σωκράτη (Προαύλιο παλαιού Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου)

Σκηνοθεσία, Μετάφραση: Δήμος Αβδελιώδης

Σωκράτης: Βασίλης Καραμπούλας 

Μέλητος: Γιάννης Κολόι

Μακέτες, Κοστούμια: Αριστείδης Πατσόγλου

Σκηνογραφικός σχεδιασμός κλεψύδρας: Κώστας Κοτσανάς 

Μεταγραφή στην αγγλική γλώσσα: Αμαλία Κοντογιάννη

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου που επιχειρείται να αποδοθεί η Απολογία του Σωκράτη στην αρχαία ελληνική γλώσσα, με τον οικείο βέβαια τρόπο που ακούγεται η σύγχρονη ελληνική. Ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, μας καλεί να μεταφερθούμε εν χρόνω και εν σώματι στην εποχή του Σωκράτη και να ακούσουμε από τον ίδιο τον τραγικό φιλόσοφο την απολογία του μπροστά σ’ εκείνους που τον δικάζουν – δηλαδή μπροστά σε όλους εμάς, γιατί οι θεατές της παράστασης είναι και οι δικαστές του κορυφαίου των φιλοσόφων. 

Η αυθεντική αυτή αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής δίκης στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους, αποτελεί για τους θεατές-δικαστές μια μοναδική βιωματική εμπειρία, καθώς τους δημιουργεί την αίσθηση ότι ζουν μέσα στην πραγματική ατμόσφαιρα εκείνης της συγκεκριμένης ημέρας. Αυτή η εκφορά του λόγου ανεβάζει τη δραματική ένταση και βοηθά τον θεατή να καταλάβει το ύφος και την ψυχική διάθεση του ήρωα. «Είναι συγκλονιστικό το πώς μεταφέρεται στο κοινό η μουσικότητα του έργου μέσ’ από τον λόγο», λέει ο σκηνοθέτης, σχολιάζοντας το θεμελιώδες αυτό κείμενο.

Υπό την Αιγίδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 20.30

Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ σάς προσκαλούν σε ανοιχτό διάλογο για τα προβλήματα και τα ζητήματα αιχμής της Άνδρου με θέμα: Δημόσιο και ιδιώτες Επανεξετάζοντας ρόλους και ευθύνες (Προαύλιο παλαιού Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου)

Με αφορμή κρίσιμα θέματα αιχμής για το αναπτυξιακό μέλλον της Άνδρου, μπαίνουν στο μικροσκόπιο ενός ανοιχτού δημόσιου διαλόγου επίκαιρα ερωτήματα για τους ρόλους και τις σχέσεις μεταξύ του «δήμου» και του «δημοσίου» με τους «πολίτες»/«ιδιώτες». Μια ουσιαστική προσέγγιση/αναστοχασμός για τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που δεν περιμένουν, ούτε μετατίθενται.

Στην ατζέντα του διαλόγου περιλαμβάνονται σοβαρά ερωτήματα για προβληματισμό, όπως:

• Κέντρα λήψης αποφάσεων: Ποιος αποφασίζει σήμερα για τα σημαντικά τοπικά προβλήματα

• Εξουσία και πολίτες. Σχεδιασμός έργων και συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωσή του

• Ο ρόλος της πολιτικής μπροστά σε σχέδια οικονομικών παραγόντων

• Συνέχειες και ασυνέχειες μεταξύ προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικών συμπεριφορών

• Η έννοια της συλλογικότητας στη σύγχρονη μνημονιακή πραγματικότητα. 

Την αφόρμηση για τη διοργάνωση του διαλόγου δίνει η αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων του νησιού μας. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

• διαχείριση απορριμμάτων, 

• συγκοινωνία,

• διαχείριση παραλιών, 

• εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών σταθμών, 

• ανάδειξη πεζοπορικών διαδρομών, 

• κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου,

• χρήση δημοτικού θεάτρου,

• λειτουργία Πολιτιστικού Κέντρου.

Συζητούν:

Θεοδόσης Σουσούδης, Δήμαρχος Άνδρου

Δημήτρης Λοτσάρης, Έπαρχος Άνδρου

Γιάννης Καπάκης, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

Γιώργος Χριστοφορίδης, Δικηγόρος, Μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας

Αλέξανδρος Μαβής, Βιοτεχνολόγος, Περιβαλλοντολόγος

Όλγα Καραγιάννη, Συντονίστρια δράσεων Andros Routes 

Βαγγέλης Πισσίας, Καθηγητής στη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων, ΤΕΙ Αθήνας

Πάνος Γεωργίου, Σύμβουλος Έργων Περιφερειακής Ανάπτυξης

Συντονιστής:

Νίκος Αυγουστής, Πολιτικός μηχανικός.