Επαναστατικό και ριζοσπαστικό το 3ο Eye’s Walk Digital Festival στην Ερμούπολη

Υπάρχει ακόμα χώρος, λίγος μα απρόσβλητος

Λόγο, άποψη και επαναστατική διάθεση σε μια στρατοκρατούμενη εποχή κονσερβοποίησης και συνωστισμού πίσω από τα κλειστά σύνορα μιας νέας κι ελπιδοφόρας αρχής, είχε το 3ο Eye’s Walk Digital Festival.

Ολοκληρώνοντας με επιτυχία τον κύκλο της στην «καρδιά» της Ερμούπολης, η φετινή διοργάνωση κατάφερε να καταστήσει το ιστορικό κέντρο του νησιού, πεδίο προβληματισμού, ενδοσκόπησης και κοινωνικής αναζήτησης, φέρνοντας αντιμέτωπο το κοινό με τη σύγχρονη πραγματικότητα της Ευρώπης.

Έλληνες και ξένοι επισκέπτες ενώθηκαν κάτω από την «ομπρέλα» του Eye’s Walk Digital Festival με θέμα τη μετάβαση από την Ευρώπη του σήμερα στην Ευρώπη που οραματιζόμαστε.

Για πέντε ημέρες, καλλιτέχνες performing art, video installation art & graffiti μίλησαν με το κοινό του νησιού για το παρόν της Ευρώπης, εξέφρασαν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους και δοκίμασαν τις αντοχές και την υπομονή μας στις σημερινές συνθήκες διαβίωσης μέσα από βιωματικές και διαδραστικές δραστηριότητες.

Όταν η «ακτή» συνεχώς απομακρύνεται

Τις εκδηλώσεις στην Οδό Πρωτοπαπαδάκη άνοιξε το «Passenger’s Fashion Walk» της Ιωάννης Λύκου με τη συμμετοχή εθελοντών του φεστιβάλ. Μέσα από μία ζωντανή αλληλεπίδραση σκοταδιού – χιούμορ, το “Life Jacket” αναδείχθηκε ως το απόλυτο αξεσουάρ της εποχής, που αναμένεται να φιγουράρει στις επόμενες συλλογές πολλών γνωστών οίκων μόδας. Μέσα από την ξεχωριστή αυτή performance, οι συντελεστές κατέθεσαν το προσωπικό τους σχόλιο για τον καταναλωτικό και εμπορικό χαρακτήρα που αποκτούν σήμερα ακόμα και τα πιο τραγικά στοιχεία της ζωής μας και ταυτόχρονα αναζήτησαν με επιμονή τον ελεύθερο και απρόσβλητο χώρο της ύπαρξής μας. 

Στη συνέχεια, το κοινό κλήθηκε να μπει σε «ουρές» και να περάσει από διάφορες δοκιμασίες (κλειστά σύνορα με κορδέλες και μαύρες κολλητικές ταινίες) προκειμένου να φτάσει στη «Γη της Επαγγελίας», στα σημεία δηλαδή των video installation. 

Τόσο το θέμα όσο και οι εκδηλώσεις του φετινού Eye’s Walk Digital Festival πέτυχαν όχι μόνο να μαγνητίσουν τα βλέμματα, αλλά και να ενώσουν πολλούς και διαφορετικούς κόσμους που βλέπουν την «ακτή» συνεχώς να απομακρύνεται. 

Κάτω από την ίδια «ομπρέλα»

Για τη θερμή ανταπόκριση του κοινού, αλλά και τις εμπειρίες που αποκόμισαν μίλησαν στην «Κοινή Γνώμη» η curator του φεστιβάλ Φιλία Μηλιδάκη και η σκηνογράφος Βέρα Φελέκη

«Έχω ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη. Ο κόσμος ήταν πολύ ζεστός. Ήθελε να μάθει τους καλλιτέχνες, μας ρωτούσε για την ιδέα, για το concept τι είναι αυτό που συμβαίνει εδώ και τους έλεγα ότι είμαστε σε μια φιλήσυχη πόλη η οποία αυτή τη στιγμή δημιουργεί διαφορετικές αντιδράσεις και φέρνει στη ζωή μας αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη» δήλωσε η κ. Μηλιδάκη.

Ο «καθρέφτης» της σύγχρονης κοινωνίας

Στην ερώτηση εάν το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσδοκίες τους, η κ. Φελέκη έκρινε ότι «το φεστιβάλ λειτούργησε ως ένα σημείο το οποίο μπορούσαμε να ελέγξουμε εμείς. Οι καθοδηγητές μας είδαν ότι όλο το σενάριο που είχαμε στήσει λειτούργησε για δύο διαδρομές. Μετά από αυτό, το κοινό άρχισε να δυσανασχετεί, να είναι απείθαρχο και να θέλει να φύγει από τη ροή, κάτι που αντικατοπτρίζει απόλυτα την κοινωνία μας».

Από την πλευρά της, η κ. Μηλιδάκη υποστήριξε ότι ο καθένας αφέθηκε να λειτουργήσει με βάση την ψυχολογία του. «Το ζητούμενο ήταν να πατήσουν στα ερεθίσματα που τους δώσαμε εμείς, να τα προσαρμόσουν και να δημιουργήσουν κάτι καινούριο, που μπορεί να είναι και πολύ παροδικό. Τις επόμενες μέρες, ο καθένας θα ξαναζήσει με έναν πολύ πιο προσεκτικό τρόπο αυτό που συνέβη στην Πρωτοπαπαδάκη» τόνισε, προσθέτοντας «είδα ανθρώπους πάρα πολύ συγκινημένους και ανθρώπους που μου μιλούσαν για τα βιώματα και τις εμπειρίες τους με πρόσφυγες, ενώ κάποιοι κάθονταν και παρατηρούσαν με προσοχή ποιος περνάει κάτω από τις κορδέλες, ποιος γλιστράει, ποιος επιλέγει τον εύκολο δρόμο και ποιος τον δύσκολο, πράγμα που σημαίνει ότι το Eye’s Walk Digital Festival 2016 τράβηξε πράγματι τα βλέμματα».