Η Μάρπησσα υποδέχεται για 7η χρονιά τους φίλους της από 26 έως 28 Αυγούστου

Διαδρομές στην Κυκλαδίτικη ομορφιά

Στην αυθεντική Πάρο θα ταξιδέψει τους φίλους του για έβδομη συνεχή χρονιά το τριήμερο, βιωματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα». 

Με κεντρική ιδέα τη δημιουργία διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό, γύρω από θέματα αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, μουσικής, εικαστικών και περιβάλλοντος, το φεστιβάλ επιστρέφει στις 26 Αυγούστου για να αναδείξει με σεβασμό την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του γραφικού χωριού. 

Στόχος του φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο από μία δραστήρια ομάδων εθελοντών είναι η βιωματική προσέγγιση των δραστηριοτήτων, ώστε ο καθένας να έχει ενεργό ρόλο στα δρώμενα.  Η συμμετοχή των κατοίκων, των επισκεπτών και των εθελοντών συνεργούν σε ένα ξεχωριστό, δημιουργικό αποτέλεσμα. Η αλληλεπίδρασή όλων μέσα στο ιδιαίτερο περιβάλλον της Μάρπησσας οδηγεί σε μία συλλογή εμπειριών και γνώσεων που είναι μοναδικές για όλους, με όποιον τρόπο κι αν συμμετέχει κανείς. 

Η ιδέα των Διαδρομών στη Μάρπησσα πηγάζει από την αγάπη για το χωριό και τη διάθεση για δράση και προσφορά. Αφετηρία της ιδέας αποτελεί το γεγονός ότι η Μάρπησσα αποτελεί έναν καλοδιατηρημένο παραδοσιακό οικισμό, κρυμμένο για τους περισσότερους πίσω από τις εμπορικές χρήσεις του κεντρικού δρόμου. Μέσα από τις «Διαδρομές στη Μάρπησσα», δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά τη Μάρπησσα, περπατώντας μέσα στον οικισμό και γνωρίζοντας κάθε γωνιά του.

Το φεστιβάλ αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία, τον Μάρτιο του 2010 μια ομάδα δημιουργικών νέων ανθρώπων μοιράστηκαν το όραμα ενός ιδιαίτερου, πρωτότυπου, εθελοντικού φεστιβάλ. Το πρώτο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Η ανταπόκριση του κόσμου, κατοίκων και επισκεπτών, αλλά και η στήριξη φορέων, συλλόγων και επαγγελματιών, ενδυνάμωσαν την εθελοντική ομάδα και έκαναν το φεστιβάλ θεσμό.

Με προορισμό τις “Διαδρομές στη Μάρπησσα”, οι επισκέπτες θα βάλουν και φέτος στις αποσκευές τους την καλή τους διάθεση και θα περιηγηθούν στους προτεινόμενους σταθμούς, επισκέψιμους χώρους και εκθέσεις, που πλαισιώνονται από διαλέξεις, συναυλίες, παιχνίδια και εργαστήρια.

1η ημέρα

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ανοίγει την Παρασκευή 26 Αυγούστου με το παιχνίδι «Πάμε ταξίδι;» που απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού. Θα ακολουθήσει το εργαστήριο αρχαίων τεχνικών κατεργασίας μαρμάρου από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «Στα ίχνη του Δαίδαλου» που διοργανώνει ο Επιμελητής Αρχαιοτήτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκος Παπαδημητρίου. Συμμετέχουν ο Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Παπαδάτος, ο Επαμεινώνδας Βενιέρης, Τεχνίτης κατασκευής μαρμάρινων αντικειμένων, ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος και ο Μαρμαρογλύπτης Νίκος Γεωργίου. Η πρώτη ημέρα ολοκληρώνεται με τη συναυλία του Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη), τον οποίο θα συνοδεύσουν οι Αχιλλέας Περσίδης, Γιάννης Παπατζανής και Γιάννης Πολυχρονάκης.

2η ημέρα

Πρωινές ιστορίες και αναμνήσεις από το Πίσω Λιβάδι, στο πλαίσιο της δράσης «ορτσάρισε κι έλα γιαλό, πού ‘χω δυο λόγια να σου πω», ιστορίες κι αναμνήσεις από το Πίσω Λιβάδι. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο για εφήβους «Ο δικός μας χάρτης της Μάρπησσας», με τη Νιόβη Ζαραμπούκα - Χατζημάνου, Αρχιτέκτονα, ΜΑ στην Πολιτιστική Διαχείριση.

Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου παρουσιάζουν τη δράση για παιδιά δημοτικού «Ταξίδι στις σελίδες του πιο παράξενου βιβλίου!», ενώ στη συνέχεια η εικαστικός Νατάσα Μπιζά θα ερμηνεύσει και θα αναπτύξει στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης «Διαδρομές Ατσούμπαλες» το θέμα «How to re-model a pavilion».

Θα ακολουθήσει το video performance «Laissez-Passer / Laissez-Tomber» από την εικαστικό Περσεφόνη Μύρτσου καθώς και μία performance - διάλεξη από τον εικαστικό Κωνσταντίνο Χατζηνικολάου, στο πλαίσιο. H βραδιά κορυφώνεται με τις συναυλία του Γιώργου Καλούδη (βιολοντσέλο, τετράχορδη Κρητική λύρα, live-loop-recording, effects» και του μουσικού σχήματος «Encardia» που θα ταξιδέψει μουσικά το κοινό στην Κάτω Ιταλία. 

Τέλος, η Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού από το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού θα ξεναγήσει το κοινό στον καλοκαιρινό ουρανό μέσα από τις «Ουρανογραφίες». 

3η ημέρα

Με το εργαστήριο κατασκευής καραβιών με ανακυκλώσιμα υλικά για παιδιά δημοτικού «Καράβια καραβάκια» ξεκινάει η Τρίτη ημέρα του φεστιβάλ. Στη συνέχεια ο Καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας θα παρουσιάσει μουσικά δίκτυα και διαδρομές στο Αιγαίο μέσα από τη δράση «Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα!..».

 «Με τσαμπούνες και τουμπάκια» μουσικοί από την Πάρο και την Αντίπαρο θα ανάψουν το κέφι, το οποίο θα εκτοξευτεί με του Νίκο Οικονομίδη και Κυριακή Σπανού. Μαζί τους ο Παναγιώτης Βέργος και ο Αργύρης Ψαθάς

Σταθμοί βιωματικών δραστηριοτήτων με προορισμό

Παράλληλα με το πρόγραμμα, τις ημέρες του φεστιβάλ, 19:00 – 22:00, το κοινό μπορεί να επισκεφτεί τους προτεινόμενους σταθμούς και τους επισκέψιμους χώρους που επισημαίνονται στο χάρτη και να συμμετέχει στις βιωματικές δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί από την εθελοντική ομάδα διοργάνωσης των «Διαδρομών στη Μάρπησσα».

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση «Διαδρομές ατσούμπαλες» μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Πάκυ Βλασσοπούλου, Νατάσα Μπιζά, Περσεφόνη Μύρτσου, Απόστολος Ντελάκος και Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου. Την έκθεση επιμελείται η Δέσποινα Ζευκιλή.

Το φεστιβάλ συνδιοργανώνουν οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα», η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Πάρου με την υποστήριξη της ΚΔΕΠΑΠ και τη συνεργασία της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας.