Εργαστήριο για άτομα τρίτης ηλικίας, αφιερώματα σε Τουρκία, Αυστραλία και Λουξεμβούργο, γυρίσματα για την καινούρια εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης «άνιμερτ»

Έρχεται το animasyros 9.0

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Φεστιβάλ, Βασίλη Καραμητσάνη

Φεστιβάλ στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, tour σε διάφορες πόλεις της χώρας, συνεργασίες με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού και εκπομπή στην Κρατική Τηλεόραση. Το animasyros δεν είναι μία απλή διοργάνωση, αλλά μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία που δεν ξαποσταίνει, αλλά συνεχώς προς τη δόξα τραβά. 

Με στόχο να αναδειχθεί ευρέως η αξία των κινουμένων σχεδίων ως εργαλείου μεταβίβασης θετικών μηνυμάτων για τη χώρα, το animasyros ανακοινώνει τα νέα μεγαλόπνοα βήματά του που θα φέρουν και πάλι στο επίκεντρο την πρώτη οικοδέσποινα των κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα, την Ερμούπολη.

Διανύοντας αισίως τον 9ο χρόνο ζωής του, το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων ετοιμάζεται πριν από την φετινή απόβασή του στη Σύρο (21-25 Σεπτεμβρίου), να κάνει μία ακόμη στάση, σε ένα γειτονικό νησί των Κυκλάδων.

Δράσεις σε Τήνο και Μύκονο

Η αρχή έγινε στις 21 Ιουλίου στο νησί της Τήνου με ολοήμερες δράσεις στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

«Η Τήνος έχει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο αντίδρασης από τη Σύρο, όπου όλα γίνονται ηλεκτρονικά, με κρατήσεις θέσεων» δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του animasyros, Βασίλης Καραμητσάνης. «Στην Τήνο είναι όλα πιο αυθόρμητα. Παρόλο που οι ηλεκτρονικές συμμετοχές για το εργαστήριο με τον διάσημο Βρετανό animator Dan Richards ήταν μόλις τέσσερις, τελικά προσήλθαν 54 παιδιά. Επομένως αναγκαστήκαμε να διώξουμε περίπου 25 παιδιά, γιατί η χωρητικότητα του εργαστηρίου ήταν μέχρι 30 άτομα. Ωστόσο, όλα τα παιδιά ήρθαν το βράδυ με τις οικογένειές τους και παρακολούθησαν παιδικές και ενήλικες ταινίες». Όπως σημειώνει, στόχος του φεστιβάλ είναι η δημιουργία ενός εβδομαδιαίου προγράμματος σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, το οποίο θα εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία του νησιού κατά τη χειμερινή περίοδο.

Επόμενος σταθμός του animasyros, η Μύκονος. Την Κυριακή 28 Αυγούστου, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ) θα φιλοξενήσει ένα ενδιαφέρον εργαστήρι animation, καθώς και προβολές για μικρούς και μεγάλους. «Η Μύκονος διαθέτει ανθρώπους πολύ ανοιχτών οριζόντων που μας έχουν δώσει ελευθερία κινήσεων και πεδίου και πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά», τονίζει ο κ. Καραμητσάνης.

Εξηγεί δε, ότι για το animasyros ότι η Σύρος, η Τήνος και η Μύκονος συναποτελούν μία ενιαία ταυτότητα, η οποία θα προβάλλεται και θα αναδεικνύεται μέσα από τις παράλληλες δράσεις εξωστρέφειας του φεστιβάλ. «Οι στάσεις στην Τήνο και τη Μύκονο αποτελούν κομμάτι ενός ευρύτερου κύκλου περιοδείας που ξεκίνησε από τη Λάρισα, έκανε μια χειμωνιάτικη στάση στην Ερμούπολη, στο πλαίσιο του Συριανού Καρναβαλιού, μετά ταξίδεψε στην Θεσσαλονίκη, κατέβηκε στην Τήνο και τώρα ανοίγει πανιά για τη Μύκονο».

Οι καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης

Το animasyros 9.0 κάνει πρεμιέρα στην Ερμούπολη την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, εστιάζοντας την προσοχή του σε μία ακόμη ευάλωτη κοινωνική ομάδα, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα διεξαχθεί σχετικό εργαστήριο σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Μεταξύ των φετινών καινοτομιών, ξεχωρίζουμε επίσης το αφιέρωμα στον θρησκευτικό συγκρητισμό, με ταινίες που ενισχύουν το θρησκευτικό διάλογο. «Θα υπάρξει μία ειδική εκδήλωση με συμμετοχή, σύμπραξη και αιγίδα επίσημων φορέων θρησκευτικής έκφρασης των δύο μεγάλων δογμάτων που υπάρχουν στη χώρα μας, ορθοδόξων και καθολικών» υπογραμμίζει ο κ. Καραμητσάνης.

Θα παρουσιαστούν επίσης αφιερώματα σε δύο σημαντικές χώρες, την Τουρκία με τη σύμπραξη του Γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, αλλά και την Αυστραλία. Αφιέρωμα θα γίνει και σ’ ένα μικρό κράτος αλλά με πολύ σημαντική παραγωγή στον τομέα του animation, το Λουξεμβούργο. «Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Λουξεμβούργο είναι μια πολύ φιλελληνική χώρα, από όπου προέρχονται πολλοί άνθρωποι οι οποίοι εδώ και χρόνια στηρίζουν τη χώρα μας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι από το Λουξεμβούργο, αλλά και ο πρωθυπουργός της χώρας έχει σπουδάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οπότε είναι μια χώρα που έχει καλλιτεχνικούς δεσμούς με την Ελλάδα και αυτούς θα αναδείξουμε», επισημαίνει ο πρόεδρος του animasyros.

Φέτος για πρώτη φορά, το φεστιβάλ επεκτείνεται και εκτός Ερμούπολης, με δράσεις τόσο στην Έπαυλη Τσιροπινά όσο και στην Ιερά Μονή των Πατέρων Καπουκίνων στην Άνω Σύρο.

Ένταξη στην πλατφόρμα «Act4Greece»

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύντομα θα ανακοινωθεί επίσημα η ένταξη του animasyros στην πλατφόρμα της Εθνικής Act4Greece για τη συγκέντρωση πολιτιστικού και κοινωνικού κεφαλαίου. “ Ήδη ανακαινίστηκε το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στην Αθήνα και η δεύτερη πολιτιστική πρωτοβουλία που εντάσσεται στην πλατφόρμα είναι το animasyros, μια εκδήλωση της Σύρου, η οποία θα ενισχυθεί από αυτό. Ο καθένας από εσάς μπορεί με μία απλή δωρεά που ξεκινάει από 5 ευρώ – αν είναι πάνω από 10 θα αναφέρεται και στον επίσημο διαδικτυακό τόπο- να στηρίξει το animasyros, που όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να ανταποδίδει και να επιστρέφει στη Σύρο, αλλά και στο ελληνικό κοινό γενικότερα, τη στήριξη που υπάρχει σε ηθικό επίπεδο», αναφέρει ο κ. Καραμητσάνης. 

Συνέχεια συνεργασίας με την Εθνική Λυρική Σκηνή

Επιπλέον, το Φεστιβάλ συνεχίζει τη συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή η οποία ξεκίνησε πέρυσι με την παρουσίαση αποσπασμάτων της οπερέτας «Η Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους. Φέτος, θα παρουσιαστούν αποσπάσματα της όπερας «Το παιδί και τα μάγια» του Γάλλου Μωρίς Ραβέλ (10-15 λεπτά), σε συνεργασία με την εναλλακτική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με στόχο η ολοκληρωμένη ωριαία παράσταση να φιλοξενηθεί το καλοκαίρι του 2017 στις νέες εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Δημιουργός των κινουμένων σχεδίων θα είναι για μία ακόμη φορά η Ειρήνη Βιανέλλη.

άνιμερτ

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, αναγνωρίζοντας ότι το animasyros είναι ένας από τους βασικούς εκφραστές κινουμένων σχεδίων, που κινητοποιεί το ενδιαφέρον για το animation τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ανέθεσε στους διοργανωτές μία εκπομπή με τίτλο «άνιμερτ». Η εκπομπή θα αποτελείται από 13 ημίωρα επεισόδια, κάθε ένα με δικό του θεματικό άξονα. Ένα από τα επεισόδια αυτά θα είναι αφιερωμένο στη Σύρο και στο animasyros. Τα γυρίσματα της συγκεκριμένης εκπομπής θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του φετινού φεστιβάλ. «Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη, στο Κατάστημα Κράτησης Νέων 18-21 ετών στην Αυλώνα, έχουν γίνει αρκετές συνεντεύξεις και είναι έτοιμη η εκπομπή για τη νέα Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Θα υπάρχει επεισόδιο για τον κινηματογράφο και τα κινούμενα σχέδια στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ πρόκειται να γυρίσουμε ένα επεισόδιο στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Μεγίστη στο Καστελόριζο, όπου θα πραγματοποιήσουμε εργαστήριο στο νηπιαγωγείο Μεγίστης προκειμένου να υπογραμμίσουμε την ανάγκη ύπαρξης πολιτιστικού διαλόγου ανάμεσα στις χώρες Ελλάδα και Τουρκία. Τέλος, θα γυρίσουμε ένα επεισόδιο στην Κέρκυρα, αφιερωμένο στο αδελφό φεστιβάλ του animasyros, «Be there», το δεύτερο μεγαλύτερο φεστιβάλ animation. Η εκπομπή θα προβάλλει επίσης πλάνα, τόσο από την Τήνο, όσο και από τη Μύκονο». Σύμφωνα με τον κ. Καραμητσάνη, στόχος του «animasyros» είναι να παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών θεμάτων, μια εκπομπή που θα επικοινωνήσει στο ευρύτερο κοινό την αξία των κινουμένων σχεδίων ως εργαλείου μεταβίβασης θετικών μηνυμάτων για τη χώρα».

"Οι Συριανοί είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι"

Άλλωστε, εννιά χρόνια τώρα το φεστιβάλ έχει συνηθίσει το κοινό της Σύρου με δράσεις που «παντρεύουν» τον πολιτισμό με θέματα κοινωνικού χαρακτήρα. «Οι Συριανοί είναι άνθρωποι με πολύ μεγάλη κοινωνική ευαισθησία, ιδίως στην Ερμούπολη αισθάνεσαι ότι οι άνθρωποι ασχέτως της ιδεολογικής τους τοποθετήσεις ενδιαφέρονται για τον διπλανό που υποφέρει ή βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση. Άρα εμείς δεν κάναμε τίποτα παραπάνω, απλά αφουγκραστήκαμε αυτό που η συριανή κοινωνία εκφράζει κοινωνικά. Είστε από τα ελάχιστα νησιά που έχει τόσες πολλές δομές υποστήριξης των ανθρώπων, πράγμα καθόλου σύνηθες για μια μικρή πόλη της περιφέρειας, όπως η Ερμούπολη. Άρα, αυτό το μη σύνηθες εμείς το έχουμε ενσωματώσει μέσα στο φεστιβάλ ως αναγκαίο συστατικό», καταλήγει ο κ. Καραμητσάνης.