Η «Ομάδα Καβάφης» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου «έκλεισε» 10 χρόνια στον πηγαιμό για την Ιθάκη

Κύκλος είναι η ζωή…

Στο μαγευτικό και «γούρικο» Κίνι, στο σημείο που πριν από 10 χρόνια ξεκίνησε το συναρπαστικό ταξίδι της στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, επέστρεψε το βράδυ της Τρίτης η «Ομάδα Καβάφης» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου.

Μέσα από τη μουσικοποιητική παράσταση «Κ.Π. Καβάφης – Απ’ έξω και τραγουδιστά», το κοινό της Σύρου άντλησε και πάλι δύναμη από τα βαθύτατα νοήματα του Αλεξανδρινού ποιητή, που συγκινούν και γοητεύουν ακόμα και τον πιο ανυποψίαστο πολίτη, χωρίς βαθυστόχαστες αναλύσεις.

Ο Μπάμπης Κουλούρας και τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας χάρισαν στους επισκέπτες του Ενυδρείου μία μοναδική βραδιά γεμάτη ποιότητα, ευγένεια και αρχοντιά κάτω από τον έναστρο κυκλαδίτικο ουρανό.

Όπως τόνισε ο κ. Κουλούρας, η Ομάδα Καβάφης γεννήθηκε μέσα από ένα τρελό του όνειρο να μεταφερθεί η ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού στα πέρατα του κόσμου αφού απέδειξε ότι το θέλει και το μπορεί. Δήλωσε, μάλιστα, ευλογημένος και τυχερός γιατί αυτό το τρελό όνειρο το ενστερνίσθηκαν  εξαιρετικοί καλλιτέχνες, μουσικοί και ερμηνευτές και η επιτυχία και η διεθνής απήχηση οφείλεται σε όλους εκείνους τους φίλους που απέκτησε στο πέρασμα του χρόνου, τυγχάνοντας της θερμής υποστήριξής τους.

«Η πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στο έργο του ποιητή»

Μεταξύ των θεατών που παρακολούθησαν την επετειακή παράσταση στο Ενυδρείο Κινίου ήταν και ο πρόεδρος τη Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συντακτών Γιώργος Σαββίδης, χάρη στον οποίο τέθηκαν πριν από πολλά χρόνια οι βάσεις για την έναρξη της παγκόσμιας πορείας της ομάδας. Αφορμή στάθηκε ένα άρθρο του στην Απογευματινή της Κυριακής, όπου τότε εκτελούσε καθήκοντα διευθυντή. Στο άρθρο του κατέγραφε τις εμπειρίες του από το αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη, που παρουσιάστηκε στη Σύρο, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στο έργο του ποιητή από όσες είχε παρακολουθήσει μέχρι τότε. «Χωρίς ίσως και ο ίδιος να το έχει αντιληφθεί, μας έδωσε την ενθάρρυνση να δοκιμαστούμε και σε άλλους τόπους και να διεκδικήσουμε τον έπαινο του δήμου και των Σοφιστών τα δύσκολα και τ’ ανεκτίμητα εύγε…. Χωρίς τα μεγαλόθυμα σχόλια του Γιώργου Σαββίδη η παράστασή θα είχε τελειώσει ακριβώς εδώ», επεσήμανε ο κ. Κουλούρας.

Ταξίδι σε παραμυθένιους τόπους

Σημειώνεται ότι το αφιέρωμα «Κ.Π. Καβάφης – Απ’ έξω και τραγουδιστά» ξεκίνησε το ταξίδι του στις 9 Αυγούστου 2006 στο Κίνι και ακολούθησαν παραστάσεις  στο Θέατρο «Απόλλων» και τον Άγιο Νικόλαο της Σύρου, στο Μέγαρο μουσικής της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στη Ρωμαϊκή Αγορά,  στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στους αρχαιολογικούς χώρους της Δήλου και των Δελφών, στο Ίδρυμα Τηνιακού πολιτισμού και στο Παλάτι των Ιπποτών της Ρόδου.

Έχει παρουσιαστεί επίσης στην Αλεξάνδρεια, στην Κωνσταντινούπολη, στα φημισμένα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Ελσίνκι, στη Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και τη Στοκχόλμη, στο Μέγαρο μουσικής ΝΤΕ ΦΑΓΙΑ στην Αλάμπρα της Γρανάδα, στην ΟΥΜΠΕΔΑ της Ουνέσκο, στο παλάτι μουσικής Τεκμηρίωσης της Ανδαλουσίας, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στο Σίδνεϋ και σε δεκάδες άλλους παραμυθένιους τόπους.

Την «Ομάδα Καβάφης» αποτελούν οι: Νίκος Ρούσσος (πιάνο), Νίκος Απέργης (ακορντεόν και φυσαρμόνικα), Αντώνης Κονσολάκης (μαντολίνο), Ζαννής Μαραγκός (ακουστική κιθάρα), Μάκης Πρίντεζης (ηλεκτρική κιθάρα), Γεωργία Λίτσα (σαντούρι), Βαγγέλης Αραγιάννης (μπάσσο), Νικολέττα Ρούσσου (αφήγηση) Χρυσούλα Κεχαγιόγλου και Ελπίδα Ρούσσου (ερμηνεία) και φυσικά ο Μπάμπης Κουλούρας.

Τιμώμενο πρόσωπο η «Blue Star Ferries»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου τίμησαν την ακτοπλοϊκή εταιρεία Blue Star Ferries ως χορηγό του προγράμματος «Σύρος Πολιτισμός 2016», αλλά και ως υποστηρικτή της Ομάδας, εδώ και 10 χρόνια.

«Η Blue Star Ferries  αποτελεί ένα κόσμημα στην Ακτοπλοΐα μας», δήλωσε ο κ. Κουλούρας. «Εμείς οι νησιώτες την αισθανόμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και την έχουμε συνδέσει αδιάρρηκτα με αυτή. Η ΒLUE STAR δεν αποτελεί  ένα στυγνό ακτοπλοϊκό επιχειρηματικό Όμιλο αλλά θαρρείς και αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις δυσκολίες των νησιωτών και  κάνει ότι μπορεί   για να είναι προσβάσιμη οικονομικά, στα πλαίσια πάντα της οικονομικής της επιβίωσης… Πολλές φορές παρεμβαίνει καταλυτικά και ευεργετικά σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες στο Αιγαίο για να αμβλύνει με εκπτώσεις και παραχωρήσεις  τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης  στους κατοίκους. Πέρα από το κοινωνικό τοπίο η εταιρεία  παρέχει γενναιόδωρες χορηγίες και εκπτώσεις σε όσους συμμετέχουν σε πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις, σε συνέδρια και σε φεστιβάλ», σημείωσε.

Ως ελάχιστο αντίδωρο της ευγνωμοσύνης τους, ο Δήμος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου αφιέρωσαν την  επετειακή μουσικοποιητική παράσταση της «Ομάδας Καβάφης» στην BLUE STAR FERRIES, στους ανθρώπους που τη διοικούν και στα πληρώματά της. Επιπλέον, της απένειμαν ένα δημόσιο έπαινο για την πολυσήμαντη προσφορά της. Το βραβείο παρέδωσαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού και ο κ. Κουλούρας στον εκπρόσωπο της εταιρείας, το βετεράνο ταξιδιωτικό πράκτορα και εξαίρετο πολίτη της Σύρου κ. Ηλία Γαβιώτη.