Έκθεση της Συριανής οργανοποιού Αθανασίας Μπόλια

Να γεννάς ψυχή στο ξύλο

  • Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2016 - 06:24

Μπαγλαμάδες, τζουράδες, τρίχορδα μπουζούκια και πολλές ακόμα χειροποίητες μουσικές δημιουργίες παρουσιάζει για τρίτη χρονιά στην Πιάτσα της Άνω Σύρου η Αθανασία Μπόλια.

Η έκθεση της Συριανής οργανοποιού θα φιλοξενηθεί στη πρώην αίθουσα παραδοσιακών επαγγελμάτων από 19 Αυγούστου έως 10 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2016». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν αύριο στις 19:00.

Φέτος, για πρώτη φορά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει και το παραδοσιακό στεριανό λαούτο.

Κάθε χρόνο, οι επισκέπτες προσκαλούνται να περιεργαστούν ή να δοκιμάσουν τα όργανα, ενώ δε λείπουν οι αυθόρμητες μουσικές βραδιές, όπου συμμετέχουν φίλοι μουσικοί με αυτοσχεδιασμούς και δικές τους συνθέσεις. Κεράσματα από τους χορηγούς της έκθεσης αλλά και τις απανωσυριανές νοικοκυρές που προσφέρονται εγκάρδια συμπληρώνουν την ατμόσφαιρα.

Μουσικός «περίδρομος»

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λάβουν χώρα μουσικές βραδιές, αφηγήσεις παραδοσιακών παραμυθιών για τη γένεση της μουσικής από την ομάδα ΠαραμυθιαΖω, καθώς και άλλες εκδηλώσεις.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η παρουσίαση του βιβλίου «Μουσικός Περίδρομος» - ένα ταξίδι στις γεύσεις του ρεμπέτικου και της παράδοσης του σεφ Νίκου Φωτιάδη, το Σάββατο 20 Αυγούστου στις 20:30. Φίλοι μουσικοί θα πλαισιώσουν τη βραδιά με τραγούδια από το CD του βιβλίου. Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Εκδόσεις "Tόπος", η Αθανασία Μπόλια και η Εν.Το.Πο.Συρο.

Μεράκι και σεβασμός στους παλιούς μαστόρους

Η Αθανασία Μπόλια ασχολείται με την οργανοποιία εδώ και επτά χρόνια και το εργαστήρι της βρίσκεται στο Αχλάδι της Σύρου. Μαθήτευσε στο Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής & Ακουστικής (ΙΕΜΑ) του Κώστα Μόσχου, ενώ έχει παρακολουθήσει ειδικό σεμινάριο στο ΚΕΠΕΜ-Σίμων Καράς, με δάσκαλο τον Μανώλη Γιαννουλάκη. Αγαπάει τα παραδοσιακά όργανα και μελετάει διαρκώς τον τρόπο κατασκευής τους.

Η πρώτη της έκθεση πραγματοποιήθηκε το 2012 στην Άνω Σύρο, όπου έγινε αφιέρωμα στα 40 χρόνια από τον θάνατο του Μάρκου Βαμβακάρη. Εκτός από τις τρεις εκθέσεις στη Σύρο, έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στο Φεστιβάλ Τήνου, το 2013. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε έκθεση ιδιωτικού μουσείου της Απένθια, στην Ισπανία, κι έκτοτε ένα τρίχορδο μπουζούκι της κοσμεί την διαρκή έκθεση του Μουσείου ως δείγμα ελληνικού παραδοσιακού μουσικού οργάνου.

Όλα τα όργανα της είναι φτιαγμένα με μεράκι και σεβασμό στους παλιούς μαστόρους.  Σμιλεύει τα ξύλα τους με προσοχή, τα στολίζει με καλαίσθητες λεπτομέρειες κι εκείνα την ανταμείβουν με τους άψογους ήχους τους και τη λιτή ομορφιά τους. Η φιλοσοφία της συνοψίζεται στα λόγια ενός φίλου, που της έγραψε: «να πελεκάς το ξύλο στην ψυχή και να γεννάς ψυχή στο ξύλο, όπου όργανο και μουσική γένεται».