Διάχυτη συγκίνηση στην αναπαράσταση της άφιξης προσφύγων στο λιμάνι της Σύρου

Η Ερμούπολη γιορτάζει το όνομά της

190 χρόνια πίσω, τότε που στη Σύρο, την καρδιά του νέου ελληνικού κράτους που προσπαθούσε να ανασυγκροτηθεί ύστερα από τη λευτεριά της Επανάστασης συντελέστηκε ένα μεγάλο αστικό θαύμα, γύρισε το βράδυ της Παρασκευής η εορτάζουσα Ερμούπολη.

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων για τα 190 χρόνια από την ονοματοδοσία της Ερμούπολης στη νεόκτιστη εκκλησία της Μεταμορφώσεως με πρωτοβουλία του Δρόσου Μανσόλα και του Λουκά Ράλλη.

Διάχυτη ήταν η συγκίνηση στην αναπαράσταση της άφιξης προσφύγων στο λιμάνι της Ερμούπολης, κατά την οποία ξύλινα καραβάκια με σημείο εκκίνησης τον ταρσανά κατέπλευσαν στην πλατεία Κανάρη για να αποβιβάσουν «άνδρες και γυναικόπαιδα με μπόγους και βαλίτσες, κατατρεγμένους από τους Τούρκους, που αναζήτησαν καταφύγιο στην παραλία». Ανάμεσά τους και η εικόνα της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» το Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, την οποίοι μετέφεραν στη Σύρο Ψαριανοί πρόσφυγες.

Στο θεατρικό αυτό δρώμενο, το οποίο σκηνοθέτησε και επιμελήθηκε ο Γιάννης Δεσύπρης συμμετείχαν ο Σύλλογος Μικρασιατών Σύρου, το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Σύρου και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Καμινίων και Αναστάσεως. Το θερμό χειροκρότημα του κοινού απέσπασε η σπαρακτική ερμηνεία ενός τραγουδιού για τον πόνο του ξεριζωμού από την Έλσα Χαραλάμπους.

Το κοινό είχε επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει εικόνες από την έκθεση υλικού αναφερόμενου στην εποχή της ιδρύσεως της Ερμούπολης, οι οποίες προβάλλονταν στην ειδική οθόνη που ήταν τοποθετημένη στην Πλατεία Κανάρη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, οι Αντιδήμαρχοι Αλέξης Αθανασίου και Θωμαή Μενδρινού, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Σάββατο 27 Αυγούστου

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα με την επίσημη Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’ στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρους και την ομιλία του Πρωιερέως του Ναού π. Εμμανουήλ Συρίγου για τη θρησκευτικότητα των προσφύγων και τα θρησκευτικά κειμήλια που έφεραν από τις πατρίδες τους και βρίσκονται ακόμη στους ναούς της Ερμούπολης.

Θα ακολουθήσει στο προαύλιο του ναού η αναπαράσταση της επίσημης ονοματοδοσίας της Ερμούπολης από τους Δημογέροντες, με επικεφαλής τον Λουκά Ράλλη.