Πανηγυρική αυλαία του 1ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στη Σύρο

  • Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου, 2016 - 09:21

Το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» έριξε πανηγυρικά την αυλαία του, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις και ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και το Επιμελητήριο Κυκλάδων ανέλαβαν από κοινού τη διοργάνωση ενός φιλόδοξου φεστιβάλ, θέτοντας ως στόχο την ανάδειξη αφενός της συμβολής του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη στο ρεμπέτικο και εν γένει στην αστική λαϊκή μουσική, η οποία και αποτελεί αναπόσπαστο χαρακτηριστικό πολιτιστικό στοιχείο στα μουσικά δρώμενα του νησιού μας, και αφετέρου του άρρηκτου δεσμού του Μάρκου με τη Σύρο.

Το πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου περιελάμβανε μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, οι οποίες έλαβαν χώρα τόσο στην Ερμούπολη όσο και στην Άνω Σύρο.

Συγκεκριμένα, ταξιδέψαμε σε μια άλλη εποχή με τη μουσική και τις υπέροχες φωνές της Λαϊκής Ορχήστρας Σύρας, της Ορχήστρας «Μυστικό Μπουζούκι» και των λοιπών Συριανών καλλιτεχνικών σχημάτων, ενώ το μουσικό ταξίδι κορυφώθηκε με τις δύο μοναδικές συναυλίες, του Βαγγέλη Τρίγκα στο Θέατρο Απόλλων και του Γιώργου Νταλάρα στην Πλατεία Μιαούλη. Χορέψαμε στους ρυθμούς του ρεμπέτικου με το Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο «Η Σοφία της Παράδοσης», παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον το σεμινάριο του Βαγγέλη Τρίγκα για την τεχνική του μπουζουκιού, καθώς και το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζέρβα για τον Μάρκο Βαμβακάρη, περιπλανηθήκαμε στους χώρους της έκθεσης των παραδοσιακών μουσικών οργάνων, διασκεδάσαμε με την εξαιρετική παράσταση κουκλοθέατρου με τον Ρεμπέτη Γιοβάν και γνωρίσαμε λίγο καλύτερα τον Μάρκο μέσα από τα βιβλία που γράφτηκαν για εκείνον.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τον κόσμο, κατοίκους και επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, που στήριξε και αγκάλιασε με την παρουσία του το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, όλους τους συντελεστές, εμφανείς και αφανείς, οι οποίοι εργάστηκαν ακούραστα και επέδειξαν ζήλο, επαγγελματισμό και μεράκι, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην πραγματοποίηση και τελική του επιτυχία, καθώς και τους δημιοσιογράφους του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, οι οποίοι κάλυψαν το γεγονός. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η σπουδαία αυτή διοργάνωση, πριν ακόμη από την ολοκλήρωσή της, αριθμούσε περισσότερο από 150 δημοσιεύσεις και αναφορές σε τοπικά, εθνικά και διεθνή ΜΜΕ.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνουν στους εξαίρετους μουσικούς, ερμηνευτές, οργανοποιούς και καλλιτέχνες για τη συμμετοχή τους, καθώς όλοι ανεξαιρέτως άφησαν το στίγμα τους και έδωσαν δυναμικό παλμό στο Φεστιβάλ μας.

Ευχαριστούν ιδιαιτέρως τον Βαγγέλη Τρίγκα για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσέφερε, και φυσικά στον Γιώργο Νταλάρα και τη σύζυγό του, Άννα, οι οποίοι πάντα είναι ενεργά παρόντες στα μουσικά και πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου.

Το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» αποτελούσε ένα μεγάλο στοίχημα που έβαλε και κέρδισε το νησί μας. Από εδώ και στο εξής, φιλοδοξούμε να αποκτήσει θεσμική και πολυπολιτισμική διάσταση, ώστε κάθε χρόνο να βελτιώνεται και να εξελίσσεται, ενώ παράλληλα, προσδοκούμε να αποτελέσει το εφαλτήριο για μελλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε στην καλλιέργεια της μουσικής μας παιδείας και να προβάλουμε τουριστικά το νησί μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ιδιαίτερα σε χώρες με μουσικές καταβολές από το ρεμπέτικο.