Οι αρχιτέκτονες Α. Ρωμανός, Α. Νάζος, Γ. Κίζης και Δ. Φιλιππίδης ενημερώνουν το κοινό της Μυκόνου για θέματα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς

«Προστασία οικισμών και εξέλιξη»

  • Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:23

Ημερίδα για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τίτλο «Προστασία οικισμών και εξέλιξη» συνδιοργανώνουν ο Δήμος Μυκόνου και η ΚΔΕΠΠΑΜ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης, στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδίων και σκίτσων του Αριστείδη Ρωμανού, που εγκαινιάζεται την ίδια ημέρα στις 21.30 στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου.

Ο Αριστείδης Ρωμανός, Αρχιτέκτων και Πολεοδόμος, έχει στενούς και μακροχρόνιους δεσμούς με τη Μύκονο. Το 1972 εκπόνησε (σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Αλ. Καλλιγά, Αλ. Παπαγεωργίου και Ι. Πολίτη) τη Χωροταξική Μελέτη Μυκόνου, Δήλου, Ρήνειας. Στα ελληνικά δεδομένα ήταν ίσως η πρώτη μελέτη που τεκμηρίωσε την άποψη ότι τουριστική ανάπτυξη και προστασία του ιστορικού περιβάλλοντος είναι έννοιες συγκλίνουσες.

Πραγματοποίησε μια Διαχρονική Έρευνα της επίδρασης του τουρισμού σε επτά χαρακτηριστικά σημεία της Χώρας καταγράφοντας μέσα σε μια εικοσιπενταετία (1972, 1981, 1997) –μεταξύ άλλων φαινομένων– την ολοένα και εμπορικότερη χρήση των κτιρίων και του κοινόχρηστου χώρου, τις μεταβολές στη μορφή των κτιρίων, την αύξηση της πυκνότητας του πλήθους, το επίπεδο των θορύβων. Πιο πρόσφατα ασχολήθηκε με τη μελέτη των Χρήσεων Γης της Χώρας.

Τα έργα του καλλιτέχνη είναι σχέδια από την εργασία του στη Μύκονο, αλλά και από άλλους, νησιωτικούς κυρίως, Ελληνικούς τόπους. Παράλληλα εκθέτει και μια σειρά σκίτσων με ήπια σαρκαστική διάθεση για θεματικές ενότητες, όπως, η εξουσία, η Τέχνη και η πολιτιστική ζωή, το σύμπλεγμα Πόλη – Αρχιτέκτονες - Πολεοδομία, γιατροί και νοσηλεία.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει επιμεληθεί ο Αριστείδης Ρωμανός και εκτός από τον ίδιο και τον Μυκονιάτη αρχιτέκτονα Απόστολο Νάζο,  συμμετέχουν επίσης δύο πολύ σημαντικοί αρχιτέκτονες και καθηγητές του ΕΜΠ ο Γιάννης Κίζης και ο Δημήτρης Φιλιππίδης. Στόχο της ημερίδας αποτελεί η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού σε θέματα προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των παραδοσιακών οικισμών και των δυνατοτήτων εναρμόνισης της με τις σημερινές αναπτυξιακές τάσεις.

Αρχιτεκτονική και Παράδοση

Στην έναρξης της ημερίδας, ο διδάκτωρ του Μετσοβίου Πολυτεχνείου και διπλωματούχος αναστηλώσεων του University of York, Γιάννης Κίζης θα αναπτύξει το θέμα «η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δική σου μελαγχολία (Αρχιτεκτονική και Παράδοση)». Πολλές έρευνες του κ. Κίζη σχετικές με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική σε ιστορικό περιβάλλον, την παραδοσιακή κατασκευή και την αναστηλωτική πρακτική έχουν δημοσιευθεί, ενώ ο ίδιος τιμήθηκε τρείς φορές από την “Europa Nostra” και διακρίθηκε επανειλημμένα σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Είναι ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης στο ΕΜΠ και διευθύνει το «Γραφείο ΚΙζη Α.Ε. Αρχιτεκτονικής & Design”.

«Σπίτι όσο χωρείς και αμπέλι όσο θωρείς»

Στη συνέχεια, ο Μυκονιάτης Απόστολος Νάζος θα παρουσιάσει το θέμα: «Σπίτι όσο χωρείς και αμπέλι όσο θωρείς». Ο κ. Νάζος σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) στο τμήμα της Αρχιτεκτονικής. Έχει εργαστεί σε αρχιτεκτονικές μελέτες κατοικιών καταστημάτων κ.λπ. Ο ίδιος ασχολείται κυρίως με την ένταξη των κτιρίων στο τοπίο του νησιού τη σωστή τοποθέτηση τους σε σχέση με τον προσανατολισμό, και την κλίμακα τους. Η δημιουργία χώρων ζωής και η αξιοποίηση των μαθημάτων από την μελέτη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής είναι οι άξονες για μια αρχιτεκτονική που σκοπό έχει να καλύπτει τις λειτουργικές και ψυχικές ανάγκες της ζωής.

«Το μετέωρο βήμα του πελεκάνου»

Αμέσως μετά ο κ. Ρωμανός θα μιλήσει για «Το μετέωρο βήμα του πελεκάνου». Ο ίδιος έχει διδάξει στη Σχολή Architectural Association του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ήταν προσκεκλημένος καθηγητής ΜΙΤ. Μελετητής στους τομείς Προστασία Ιστορικών Πόλεων με Τουριστική Ανάπτυξη, Κοινωνική Κατοικία, Ανάπλαση Αστικών Περιοχών. Υπήρξε Διευθυντής της «Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε.» στην πρώτη φάση των έργων και Διευθυντής Μελετών και Ερευνών στη ΔΕΠΟΣ (Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης) από το 1977 έως το 1998. Επιπλέον διετέλεσε Διευθυντής Χωριών Τύπου στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνας 2004, ενώ συμμετείχε ως κριτής σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς και πολεοδομικούς διαγωνισμούς. Έχει στο ενεργητικό του ένα πλούσιο συγγραφικό έργο σε θέματα πολεοδομίας της Αθήνας, εκτός σχεδίου αυτοστέγασης και  ανάπλασης αστικών περιοχών και εικαστικές εκθέσεις: (Σκίτσα/Comics 1989, Ζωγραφική/Collages 2013).

«50 χρόνια μοναξιά»

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με τον αρχιτέκτονα – καθηγητή Δημήτρη Φιλιππίδη ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «50 χρόνια μοναξιά». Ο κ. Φιλιππίδης πρααγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ (1970-1973) και εργάστηκε στο Γραφείο Δοξιάδη στην Ελλάδα και στην Αμερική (1964-1970). Δίδαξε πολεοδομία και αστικό σχεδιασμό στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου ως τη συνταξιοδότησή του (1975-2005) και εκπόνησε αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες (1964-1995). Έχει δημοσιεύσει άρθρα και κριτικές βιβλίων για την ελληνική αρχιτεκτονική και πολεοδομία, παραδοσιακή και σύγχρονη, σε περιοδικά και εφημερίδες καθώς και κείμενα σε καταλόγους εκθέσεων. Δημοσίευσε 16 βιβλία, μετάφρασε δύο και επιμελήθηκε άλλα τρία. Επιπλέον έγραψε 4 αφιερώματα και 6 μονογραφίες αρχιτεκτόνων στα Αρχιτεκτονικά Θέματα, κρατούσε μόνιμη στήλη στα περιοδικά Φωτογράφος (1991-1994) και Αντί (1989-2008) και έγραψε δύο σενάρια για ντοκιμαντέρ αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Γ. Σκοπετέα (2004, 2010).

 

Ετικέτες: